zupa rybna prowansalska

prowansalska zupa rybna – provencal fish soup Pachnąca bazylią i anyżem zupa ta nawiązuje do bouillabaisse i ma wszystkie jej smaki. Sprawia, że przenosimy się myślami do Prowansji, skąd zupa ta Zobacz więcej
Lilka
Lilka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
a lemon tree cafe
menu May

menu May 110

0
Wczoraj były moje urodziny. Dla przyjaciół przygotowałam następujące menu: prowansalska zupa rybna słodkie włoskie kiełbaski galette z koziego sera, ziemniaków z czosnkiem i szparagami wiosenne sałaty Zobacz więcej
Zioła prowansalskie to mieszanka ziół, których nazwa pochodzi od nazwy okręgu we Francji - Prowansji, słynącej z aromatycznych ziół zdrowotnych. Swoje właściwości zioła zawdzięczają zawartej w nich Zobacz więcej
Bouillabaisse jest prowansalska zupą rybną. Julia w swej książcepodkreśla znaczenie jej prostoty - bulionuwzbogaconego owocami morza i typowymi dla tego regiony smakami: czosnkiem, szafranem, oliwą z Zobacz więcej
De-Serek
De-Serek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
De-Serek
Zupa rybna

Zupa rybna 385

1
Miał być chowder, ale ponieważ wtedy obok ryby głównym składnikiem powinny być ziemniaki, postanowiłam mianować to danie (jakże oryginalnie) po prostu zupą rybną :) Polecam na chłodne dni. Zupa jest Zobacz więcej
ziół, których nazwa pochodzi od nazwy okręgu we Francji - Prowansji, słynącej z aromatycznych ziół zdrowotnych. Swoje właściwości zioła zawdzięczają zawartej w nich dużej ilości substancji czynnych Zobacz więcej
w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzić, dobrze ostudzić, pokroić na połówki umieścić w misce. Polać oliwą i sokiem z cytryny – pomieszać. Dodać posiekany koperek i listki bazylii. Odstawić w Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj blogaObserwujesz bloga
codogara
Zupa krewetkowa

Zupa krewetkowa 6549

3
Zupa krewetkowa dla każdego – idealna kompozycja smaków wprost z Tajlandii. Delikatne mleczko kokosowe sprawi, że otrzymacie zupełną nową w smaku zupę krewetkową. Sekretem doskonałej zupy krewetkowej Zobacz więcej
Ania00
Ania00 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pokochaj gotowanie
Francja i Prowansja

Francja i Prowansja 112

0
de bourgogne-ślimaki w sosie z czerwonego wina, zupy cebulowej. Region południowy, śródziemnomorski bogaty jest nie tylko w ryby i owoce morza, ale także w warzywne dania, np. ratatouille. Targ rybny Zobacz więcej
Zdradziłam Wam ostatnio, że lubię połączenie ryby i kalafiora. Między innymi dzięki temu wyszła ostatnio spod moich rąk pyszna zupa krem z mintaja i właśnie kalafiora (kliknij po przepis). Dziś znów Zobacz więcej
Dorada to bardzo pyszna, delikatna w smaku ryba morska. Wspaniale smakuje pieczona... idealna do lekkich zup rybnych, a mała ilość ości sprawia, że doskonale nadaje się również jako danie główne dla Zobacz więcej
Pyszna, rozgrzewająca i ekspresowa w przygotowaniu a do tego ulubiona zupa mojego męża – po prostu ideał. Najlepsza na drugi dzień, choć chyba tylko raz zdarzyło nam się, że wytrwała 24 godziny, gdyż Zobacz więcej
kaszamanna
kaszamanna Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kaszamanna
Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa 112

0
Jak wygląda u Was Wigilia? Na śląsku, z którego pochodzę Wigilia to taki obiad składający się z zupy, ciepłego drugiego dania i deseru. Co ciekawe, nie ma jednak zgodności co do tego jaka zupa powinna Zobacz więcej
Monika So
Monika So Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kolorowo w kuchni
Zupa rybna

Zupa rybna 1649

1
Zupa rybna Składniki na wywar: * głowy, pozostałości po filetowaniu mieszanych ryb (morskich i słodkowodnych) * ziele angielskie, ziarenka pieprzu, liście laurowe Pozostałe składniki: 2 tuszki Zobacz więcej
od nazwy okręgu we Francji - Prowansji, słynącej z aromatycznych ziół zdrowotnych. Swoje właściwości zioła zawdzięczają zawartej w nich dużej ilości substancji czynnych takich jak olejki lotne, Zobacz więcej
« Zupa rybna z pulpecikami Karp duszony w aromacie grzybowym Karp to tradycja Świąt Bożego Narodzenia, to król polskich stołów! Odkąd pamiętam królował również u nas. Jakaż to była frajda, kiedy tata Zobacz więcej
Nie wszyscy lubią zupy rybne. Ja je uwielbiam, pod warunkiem oczywiście, że są aromatyczne. Gotowałam pachnącą anyżkiem zupę prowansalską (przepis tutaj) oraz wspaniałą ostrą bermudzką zupę rybną Zobacz więcej
Lubicie zupy rybne? Ale nie takie delikatne rosołowe, czyste, tylko gęste, pożywne. Tylko takie gdzie ryba jest tylko jednym ze składników. Takie zupy rybne nauczyli nas jakiś czas temu gotować Zobacz więcej
, wcześniej zamarynowany, a potem podpieczony rozwinął cudnie aromat dotąd dla mnie niespotykany w żadnej zupie i w żadnej sałatce. Przez ten wspaniały burczany smak leciutko przebijał się szlachetny, Zobacz więcej