zupa rybna z zielonym curry

Dawno nie zamieszczałam na blogu przepisów z kuchni Orientu. Stęskniłam się z nią, za jej połączeniem pikantnych, słodkich i kwaśnych smaków. Dlatego dzisiaj zapraszam na dwa wyjątkowe dania, których Zobacz więcej
sushi, nie wyznaję jego kultury, ale na pierwszy ogień z kuchnią molekularną sushi jest dobrym rozwiązaniem:) Na zdjęciu mamy sushi podane na makaronie z czerwonego wina, z kulkami, które po Zobacz więcej
Smaczna, bardzo rozgrzewająca zupa z drobiem i zielonymi szparagami na mleku kokosowym w tajskim stylu, z dodatkiem grzybów shiitake, doprawiona aromatycznymi liśćmi limonki kaffir, limonką, Zobacz więcej
łyżka zielonego curry 2 łyżki oleju sezamowego 1/2 szkl ryżu jaśminowego pęczek szczypiorku Przygotowanie Dymki siekamy ,trawę trzcinową rozgniatamy ,imbir obieramy i nacinamy ,papryczkę siekamy i Zobacz więcej
przepis chciałam Wam dziś przedstawić. Składniki na 4 szaszłyki: 8 świeżych krewetek w rozmiarze 8/10 lub więcej drobniejszych 1 mango (raczej mniej dojrzałe, by dało się pokroić w kostkę) 1 limonka Zobacz więcej
smakowych Polecam. SKŁADNIKI NA 4 PORCJE: bulion warzywny 800 ml mleczko kokosowe 300 ml makaron ryżowy do dań azjatyckich 1 opakowanie cukinia mała 1 szt marchewka 1 szt por 1 szt papryka czerwona 1 Zobacz więcej
Tom yum to znane i lubiane na całym świecie zupy. Tom oznacza po prostu "wywar", a yum- "przyprawiony na kwaśno". Przygotowanie jest bardzo proste. Szczególnego smaku nadają tej zupie odpowiednio Zobacz więcej
czerwoną pastą curry), 4 drobno posiekane liście limonki kafryjskiej, 1 łodyga grubo posiekanej trawy cytrynowej - tylko jej delikatny środek, sok z 1 limonki, 4 łyżki sosu rybnego, 3 małe, świeże, Zobacz więcej
prosto ze Sri Lanki. Takie kotleciki to typowe lankijskie danie na lunch, najlepsze są od razu podawane na gorąco – ale na zimno mogą posłużyć za pyszną przekąskę. Składniki: 2 puszki tuńczyka w Zobacz więcej
. Doskonały dodatek do wszystkich rodzajów mięs lub warzyw. · Ostry Sos Tajskie Zielone Curry - Sos na bazie naturalnych składników. Tajski sos na bazie pasty z zielonego curry z dodatkiem mleczka Zobacz więcej
« roladki rybne z ryżem curry wiosenne jajka niespodzianki » ogórkowa - po prostu Wiosną nie chce mi się stać przy kuchni, wiosną bym najchętniej wcale nie wychodziła z ogródka, wiosną mam ochotę na Zobacz więcej
nieduże marchewki 1 mała pietruszka 4 listki limonki kafir 10 grzybów mung 1,5 łyżki zielonego curry (pasta) 1,5 limonki 4 łyżki słodkiego sosu sojowego 2-3 łyżki sosu rybnego szczypiorek garść Zobacz więcej
, kremowych zup - aromatyczna zupa krem z zielonego groszku z grzankami, pestkami dyni i parmezanem. Składniki: 750 g mrożonego zielonego groszku 1 l rosołu lub bulionu warzywnego 1 l wody 2 łyżki Zobacz więcej
bazylii - 2 łyżki oleju - opcjonalnie łyżeczka tajskiej pasty krewetkowej Inne przepisy kuchni tajskiej: Jak zrobić Tom Yum Kung – tajską zupę ostro-kwaśną zkrewetkami? Kotleciki rybne po tajsku z Zobacz więcej
Zachęcona smakiem przygotowanego ostatnio zielonego curry, porwałam się na wypróbowanie sztandarowej tajskiej zupy z kurczakiem, galangalem i mleczkiem kokosowym. Było przyjemnie, a połączenie smaków Zobacz więcej
Dzisiaj kilka słów o tym, jak dobierać przyprawy do konkretnych dań, garść wskazówek odnośnie tego, co do czego pasuje. Co czym przyprawiać? Zupy: Fasolowa:liść laurowy, czerwona papryka, cebula, Zobacz więcej
W sobotę miałam fazę na gotowanie. Czasami mnie tak dopada. Fajnie, że jest grupa ludzi, która wpada do nas i pałaszuje wszystko co wcześniej ugotuję. Ja mogę się "wyżyć" oni najeść brzuszki. Tym Zobacz więcej
W azjatyckiej kuchni lubię między innymi to, że potrawy przyrządza się naprawdę szybko. Dzisiejszą zupę zrobicie w czasie, w którym ugotujecie ryż jaśminowy. Klasyczna wersja zupy tajskiej nie zawiera Zobacz więcej
Proponuję Wam dzisiaj zupę ze szparagów z dodatkiem pasty curry. Jest bardzo dobra, uwielbiam te smaki. Zupa jest ostra, ale można dodać mniej pasty curry wtedy będzie łagodniejsza. Do garnka wlać Zobacz więcej
rybnego 25 dag zielonej fasolki szparagowej 1 duży słodki ziemniak (batat) lub w razie braku, zwykły polski 10 dag makaronu ryżowego 1 pęczek kolendry lub natki pietruszki. Na rozgrzanym oleju obsmaż Zobacz więcej