zupa rybna z zielonym curry

Dawno nie zamieszczałam na blogu przepisów z kuchni Orientu. Stęskniłam się z nią, za jej połączeniem pikantnych, słodkich i kwaśnych smaków. Dlatego dzisiaj zapraszam na dwa wyjątkowe dania, których Zobacz więcej
sushi, nie wyznaję jego kultury, ale na pierwszy ogień z kuchnią molekularną sushi jest dobrym rozwiązaniem:) Na zdjęciu mamy sushi podane na makaronie z czerwonego wina, z kulkami, które po Zobacz więcej
Smaczna, bardzo rozgrzewająca zupa z drobiem i zielonymi szparagami na mleku kokosowym w tajskim stylu, z dodatkiem grzybów shiitake, doprawiona aromatycznymi liśćmi limonki kaffir, limonką, Zobacz więcej
łyżka zielonego curry 2 łyżki oleju sezamowego 1/2 szkl ryżu jaśminowego pęczek szczypiorku Przygotowanie Dymki siekamy ,trawę trzcinową rozgniatamy ,imbir obieramy i nacinamy ,papryczkę siekamy i Zobacz więcej
przepis chciałam Wam dziś przedstawić. Składniki na 4 szaszłyki: 8 świeżych krewetek w rozmiarze 8/10 lub więcej drobniejszych 1 mango (raczej mniej dojrzałe, by dało się pokroić w kostkę) 1 limonka Zobacz więcej
smakowych Polecam. SKŁADNIKI NA 4 PORCJE: bulion warzywny 800 ml mleczko kokosowe 300 ml makaron ryżowy do dań azjatyckich 1 opakowanie cukinia mała 1 szt marchewka 1 szt por 1 szt papryka czerwona 1 Zobacz więcej
Tom yum to znane i lubiane na całym świecie zupy. Tom oznacza po prostu "wywar", a yum- "przyprawiony na kwaśno". Przygotowanie jest bardzo proste. Szczególnego smaku nadają tej zupie odpowiednio Zobacz więcej
czerwoną pastą curry), 4 drobno posiekane liście limonki kafryjskiej, 1 łodyga grubo posiekanej trawy cytrynowej - tylko jej delikatny środek, sok z 1 limonki, 4 łyżki sosu rybnego, 3 małe, świeże, Zobacz więcej
prosto ze Sri Lanki. Takie kotleciki to typowe lankijskie danie na lunch, najlepsze są od razu podawane na gorąco – ale na zimno mogą posłużyć za pyszną przekąskę. Składniki: 2 puszki tuńczyka w Zobacz więcej
. Doskonały dodatek do wszystkich rodzajów mięs lub warzyw. · Ostry Sos Tajskie Zielone Curry - Sos na bazie naturalnych składników. Tajski sos na bazie pasty z zielonego curry z dodatkiem mleczka Zobacz więcej
« roladki rybne z ryżem curry wiosenne jajka niespodzianki » ogórkowa - po prostu Wiosną nie chce mi się stać przy kuchni, wiosną bym najchętniej wcale nie wychodziła z ogródka, wiosną mam ochotę na Zobacz więcej
nieduże marchewki 1 mała pietruszka 4 listki limonki kafir 10 grzybów mung 1,5 łyżki zielonego curry (pasta) 1,5 limonki 4 łyżki słodkiego sosu sojowego 2-3 łyżki sosu rybnego szczypiorek garść Zobacz więcej
, kremowych zup - aromatyczna zupa krem z zielonego groszku z grzankami, pestkami dyni i parmezanem. Składniki: 750 g mrożonego zielonego groszku 1 l rosołu lub bulionu warzywnego 1 l wody 2 łyżki Zobacz więcej
bazylii - 2 łyżki oleju - opcjonalnie łyżeczka tajskiej pasty krewetkowej Inne przepisy kuchni tajskiej: Jak zrobić Tom Yum Kung – tajską zupę ostro-kwaśną zkrewetkami? Kotleciki rybne po tajsku z Zobacz więcej
Zachęcona smakiem przygotowanego ostatnio zielonego curry, porwałam się na wypróbowanie sztandarowej tajskiej zupy z kurczakiem, galangalem i mleczkiem kokosowym. Było przyjemnie, a połączenie smaków Zobacz więcej
Dzisiaj kilka słów o tym, jak dobierać przyprawy do konkretnych dań, garść wskazówek odnośnie tego, co do czego pasuje. Co czym przyprawiać? Zupy: Fasolowa:liść laurowy, czerwona papryka, cebula, Zobacz więcej
W sobotę miałam fazę na gotowanie. Czasami mnie tak dopada. Fajnie, że jest grupa ludzi, która wpada do nas i pałaszuje wszystko co wcześniej ugotuję. Ja mogę się "wyżyć" oni najeść brzuszki. Tym Zobacz więcej
W azjatyckiej kuchni lubię między innymi to, że potrawy przyrządza się naprawdę szybko. Dzisiejszą zupę zrobicie w czasie, w którym ugotujecie ryż jaśminowy. Klasyczna wersja zupy tajskiej nie zawiera Zobacz więcej
Proponuję Wam dzisiaj zupę ze szparagów z dodatkiem pasty curry. Jest bardzo dobra, uwielbiam te smaki. Zupa jest ostra, ale można dodać mniej pasty curry wtedy będzie łagodniejsza. Do garnka wlać Zobacz więcej
Składniki: 2 cebule 4 marchewki 250 g pieczarek 250 g krewetek 500 g łososia 2 łyżeczki czerwonej pasty curry 1 łodyga trawy cytrynowej lub 2 łyżeczki suszonej trawy (włożyłam do garnka w zaparzaczu Zobacz więcej