zupa z ikry

kostką do końca :) Sałatkę można podać z ikrą ryb. * Typy kulinarne - A - sałatkowy - twardy, charakteryzuje się dużą wilgotnością i niską zawartością skrobi, doskonałe do gotowania w „mundurkach”, Zobacz więcej
Tradycyjny przepis na zupę śledziową która podawana jest w Środę Popielcową, jak również w piątki postne. Składniki: 2 śledzie z beczki 0,5 litr wody 2 cebule liść laurowy 1 duża śmietana 32 % 2 łyżki Zobacz więcej
Dzisiejszy przepis jest wyjątkowy. Banalny krem porowo-ziemniaczany (z francuska zwany Vichyssoise, choć jego pochodzenie wcale nie jest oczywiste), kryjący w sobie morską niespodziankę - kuleczki Zobacz więcej
Przygotowuję na imprezę menu francuskie i inspiracji szukam raczej u współczesnych mistrzów kuchni, niż w nieśmiertelnej klasyce (bo klasyka już u mnie była). Wpadł mi w ręce przepis Pascala Zobacz więcej
18 małych młodych ziemniaków 6 plastrów wędzonego łososia 1 słoiczek ikry z taszy lub pstrąga lub łososia 15 cl gęstej śmietany* Pasta wasabi Kilka gałązek koperku Oliwa z oliwek Sól, pieprz Zobacz więcej
marynowanym w sosie teriyaki. Jeżeli spożywamy sushi w sosie, z majonezem lub z ikrą, wtedy nie zamaczamy go w sosie sojowym. Sushi z gari, wasabi i sezamem Z innych dodatków podajemy tempurę, Zobacz więcej
i gundel palacsinta. Dzisiaj za sprawą Wspólnego gotowania z Formułą,wracam sentymentalnie do węgierskich smaków i gotuję halászlé! Ta genialna zupa rybna ma swoją historię sięgającą 1876 Zobacz więcej
podkreślałó smak głównego składnika, uzupełniało go i dodawało niebanalnego charakteru. Lawendowy karmel do wątróbek suma, pachnące waniliowo-tanicznym dymem masło do delikatnej głowizny z karpia czy Zobacz więcej
przeszła do nas ze strony mamy. Rodzina taty zawsze na wigilię jadała zupę grzybową. W wigilię nie brakuje u nas także karpia smażonego w panierce. Dodatkami do niego są oczywiście sałatki. Zobacz więcej
Lola91
Lola91 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
This life tastes great
Sushi

Sushi 57

0
się totalnie rozpieszczona ;) Krakowski Kazimierz. Edo Sushi Bar. Start. Na początek pyszna zupa. Wróć. Na początek kieliszek wina. Śliwkowego i chyba najlepszego jakie dotąd piłam. A potem dopiero Zobacz więcej
wódką, o zupach, rybach, a wszystko to w oczekiwaniu na danie główne – pieczyste. Słuchającym ślinka leci, sędzia psuje kolejnych sześć arkuszy, nie mogąc skupić się na sądowych niuansach. No, bo jak Zobacz więcej
asiapolak
asiapolak Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smakowity blog
Przegrzebki

Przegrzebki 1284

0
panierowane, smażone na maśle, serwowane w zupach. zapiekane, grillowane lub podawane jak carpaccio, bardzo cienko pokrojone, polane oliwą i skropione sokiem z cytryny. W Europie przysmakiem jest Zobacz więcej
victoria
victoria Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Picantecooking
Ossobuco alla Milanese

Ossobuco alla Milanese 92

0
risotta tradycyjnym dodatkiem do ossobuco jest gremolata, czyli posiekana natka pietruszki i skórka z cytryny, do których często dodaje się czosnek, czasami anchois, ser peccorino, a nawet suszoną Zobacz więcej
Wciąż jestem pod ogromnym wrażeniem restauracji i potraw proponowanych na wczorajszym SLOW FEST SOPOT. Miałam przyjemność skosztować m. in. zupy rybnej z suma, karpia i łososia (najlepsza, jaką w Zobacz więcej
FoodTrek
FoodTrek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
FoodTrek
Smażona ikra

Smażona ikra 524

0
propozycji… Koreczki po kaszubsku są znane w całej Polsce, a kaszubska zupa rybna zajęła drugie miejsce w konkursie „Smaki Regionów”. Kaszubskie powiedzenie głosi, że „kiedy ryba ma być dobra, Zobacz więcej
Na początku wakacji miałam okazję odwiedzić Petersburg i nie ukrywam, że zrobił na mnie piorunujące wrażenie :) Podzielę się z wami jedzeniem, którego spróbowałam i kilkoma ciekawostkami na które Zobacz więcej
KŁD
KŁD Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jak cień
Festiwal Smaku w Grucznie 2013

Festiwal Smaku w Grucznie 2013 194

0
renety czy kantówki gdańskie. Tradycyjnie w Grucznie promowana była też gęsina, chluba Kołudy Wielkiej. Na stołach królowały wędzone półgęski, pasztety, zupa z brukwi i gęsi smalec. Jednym z Zobacz więcej
na temat słynnej „pulled pork” – z łaty i szpondera wołowego; mięso było długo gotowane w szybkowarze i doprawione sosem sojowym. Towarzyszyła mu konfitura z czerwonej cebuli oraz kiełki. Kanapeczka Zobacz więcej
: truskawki – czerwone oraz twarde, zielone z kwiatami czarnego bzu, do tego odrobina rabarbaru i czereśni z werbeną cytrynową, lody z natki pietruszki. pp. Kręgliccy 1. Wędzony jesiotr Zobacz więcej
, paluszków krabowych czy chociażby dodatku ikry. Niejednokrotnie zdarzało się, że zamawiając rolki warzywne, dostawaliśmy jakiś ekstra dodatek... Między innymi jest to powód, dlaczego nie obawiamy Zobacz więcej