zupa z karpia zatorskiego

{{headerMessage}}
tej zupy możecie wykorzystać dowolne ryby słodkowodne, ale w okresie świątecznym szczególnie polecam wam ZATORSKIEGO KARPIA. Jego mięso charakteryzuje się delikatnym smakiem i pozbawione jest zapachu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
ułatwić Wam ich szukanie. Kilka kolejnych zaprezentujemy Wam na naszej stronie w najbliższych dniach. BARSZCZ WIGILIJNY USZKA DO WIGILIJNEGO BARSZCZU SPRAWIANIE I FILETOWANIE KARPIA WIGILIJNA SAŁATKA Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Niestety nie wszyscy go lubimy. Powody tego to mułowaty posmak. Za to jesteśmy w Europie krajem, który ma najwięcej stawów hodowlanych. Najsmaczniejszy jest karp Zatorski. Pamiętajcie by wybierać te Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Moja pierwsza akcja na durszlak.pl :) Troszkę się bałam, ale nie było tak strasznie. Okazało się, że nasza wyobraźnia nie zna granic i poza tradycyjnym śledziem w oleju i karpiem w galarecie znamy Zobacz więcej
ankawell
ankawell Obserwuj blogaObserwujesz bloga
życie od kuchni
WIGILIJNY MAŁOPOLSKI SMAK

WIGILIJNY MAŁOPOLSKI SMAK 49

0
{{headerMessage}}
ona otwierała krakowską wieczerzę wigilijną. Nie zabrakło również kupieckiej zupy migdałowej i żuru ugotowanego na wędzonych głowach karpi zatorskich ze śledziem i niepalona kaszą gryczaną. Były Zobacz więcej
Wino i kuchnia
Wino i kuchnia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Wino i kuchnia
Eko gołąbki z rybą

Eko gołąbki z rybą 115

0
{{headerMessage}}
Zielony liść naturalnie kojarzy się z ekologią, choć niekoniecznie z karpiem. Ale jeśli karp jest zatorski a wytrawny cabernet sauvignon organiczny (zestaw win organicznych znajdziecie tutaj), to Zobacz więcej
{{headerMessage}}
:-) Podczas Małopolskiego Festiwalu Smaku wystawiają się zarówno gospodarstwa ekologiczne jak i stowarzyszenia, prywatne firmy produkujące tradycyjne wyroby, czy koła gospodyń wiejskich. Można spotkać Zobacz więcej
{{headerMessage}}
trzeba przyznać że było gorąco – oj było i to nie tylko z powodu żaru lejącego się z nieba, ale i mnóstwa potraw, które przyrządzali kucharze z blogerami. Był barszcz królewski z karpia zatorskiego, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
i do zrobienia z łatwo dostępnych składników. No i tu poległam, z kilku powodów. Po pierwsze- książka liczy sobie tysiąc(!) przepisów. Nie sądzę by komuś życia starczyło, by wszystko z niej zrobić. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
trzeba przyznać że było gorąco – oj było i to nie tylko z powodu żaru lejącego się z nieba, ale i mnóstwa potraw, które przyrządzali kucharze z blogerami. Był barszcz królewski z karpia zatorskiego, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Małopolskiego Festiwalu Smaku przez znakomitych szefów kuchni oraz pasjonatów dobrego jedzenia. Poznacie miedzy innymi : * Przepis na TATARA Z WĘDZONEGO KARPIA ZATORSKIEGO Bartłomieja Płócienniaka, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
języka. Te regionalizmy językowe są nam bardzo bliskie; są częścią naszej tożsamości. I właśnie z tego powodu ZJEDZ NA POLU - tegoroczne hasło przewodnie Małopolskiego Festiwalu Smaku tak bardzo Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Chwierut. Samorządowcy wraz z blogerami kulinarnymi oraz profesjonalnymi kucharzami przygotowali tradycyjną zupę „sekulotkę” - zapewniam Was, że było naprawdę smacznie! Co jeszcze dobrego można było Zobacz więcej
{{headerMessage}}
i Pawła (Gotowanie z pasją), którzy przygotowali przepyszne roladki drobiowe z kiełbasą lisiecką i zielonym groszkiem podane w towarzystwie puree z fasoli piękny jaś i zielonego groszku oraz Mateusza Zobacz więcej
{{headerMessage}}
PRZEPISY I ZDJĘCIA: Anna i Piotr Wlezień, Magdalena i Stanisław Romkowie, Violetta Grzelka, Barbara Skrzyńska, Teresa Łabza, Agnieszka Bochnak, Sebastian Schrom, Kacper Wójciak, Maksymilian Raczek Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Tatry, gdzie z gośćmi kampanii Trzy Znaki Smaku stąpałem po halach, próbowałem jagnięciny, śliwowicy i serów prosto z bacówki Wojciecha Komperdy. Poznawałem też tradycje hodowli karpia zatorskiego i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
blogerami i kucharzami książki kulinarnej „Małopolska do zjedzenia” :) Naszym zadaniem było opracowanie 10-ciu przepisów i wykonanie do nich zdjęć (wszystkich przepisów w książce jest ponad Zobacz więcej
{{headerMessage}}
przykład barokowego łączenia aromatów i smaków. Tym, którzy nie lubią karpia w galarecie lub panierowanego, polecam eksperymenty inspirowane staropolskimi smakami. Będziecie zaskoczeni. Ja jestem Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Skąd się u mnie wzięliście we wrześniu i październiku? | Agata gotuje Agata gotuje czyli kobieta wszechjedząca Search for: Szukaj Menu główne Przeskocz do tekstu Przeskocz do widgetów Strona główna Zobacz więcej
{{headerMessage}}
jednogarnkowe solo tarty zapiekanki i faszerowane warzywa potrawy z wieprzowiny gulasze pieczenie kotlety potrawy z wołowiny i cielęciny gulasze pieczenie ragoût zapiekanki, duszonki i pasztety Zobacz więcej