zupa z kozich głów

Olej do smażenia Sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, kroimy na plasterki i podsmażamy na oleju. Po 15 minutach dodajemy posiekaną cebulę i smażymy na wolnym ogniu przez kolejne Zobacz więcej
Ten przepis już dawno mi chodził po głowie. Miałam trochę oporów, ponieważ seler ma dość charakterystyczny smak. Nie każdemu pasuje, a w większych ilościach, jest średnio sympatyczny w smaku. Okazało Zobacz więcej
KucharkaZen
KucharkaZen Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kucharka Zen
Romantyczne gazpacho

Romantyczne gazpacho 196

0
-recyklingowych, wkładanie ubrań do odpowiednich szuflad i na odpowiednie półki, znowu zmywanie. Objuczona siatami we wszystkich możliwych rękach, nabawiona odcisków na opuchniętych stopach, Zobacz więcej
O tym kremie usłyszałam od mojej przyjaciółki która jadła go w jednej z krakowskich restauracji. I tak go zachwalała, że postanowiłam go zrobić. W oryginale krem podawany był z fetą ale zmieniłam ją Zobacz więcej
Kasza jaglana to niekwestionowane dobrodzejstwo dla naszego organizmu. Neutralizuje nadkwasowość oraz wspomaga trawienie, przy tym jest bardzo sycąca i nie zawiera glutenu. A najbardziej lubię ją za Zobacz więcej
Lato to okres, kiedy niespecjalnie chce nam się siedzieć godzinami w kuchni i przygotowywać wymyślne posiłki. Na takie okazje, jakaś mądra głowa wymyśliła sałatki. A ta sałatka z arbuza z serek Zobacz więcej
wegetariańskie, z których potem przygotowuję każdy przepis; te pełne mięsa i ryb, nad którymi się głowię i kombinuję; te z praktycznymi poradami, które przydają mi się na co dzień w kuchni; te z Zobacz więcej
i boskim agentem i jaką rolę odegra w tym agenta owego sobowtór. Nie mogliśmy się doczekać, kiedy znowu usłyszymy nieco psychodeliczną muzykę Angelo Badalamentiego, która tak pięknie ilustrowała zło Zobacz więcej
łyżeczki proszku do pieczenia lub 1 op. drożdży szklanki cukru ( do wersji na słodko) – lub miodu, syropu Dodatki smakowe w dowolnych proporcjach, nie więcej niż 250 g razem - wg uznania np: owoce, Zobacz więcej
tartę po swojemu a wstawimy je jednego dnia robiąc niespodziankę sobie nawzajem. Ja miałam jeszcze jeden serek śmierdziuszek, który ostał mi się z degustacji i trzeba było go zjeść bo termin Zobacz więcej
będzie stanowiła pyszne śniadanie. Smacznych i zdrowych ryb nigdy za wiele. Do tej pory pasty rybne robiłam zazwyczaj z makrelą, tym razem mała zmiana co do ryby,reszta przepisu (sprawdzonego) taka Zobacz więcej
pomiędzy Polską i Francją są ogromne! Na przykład dzisiaj na obiad jedliśmy – ostrygi, po 12 sztuk na głowę, do tego cleb z masłemi sok z cytryny, kieliszek białego wina wytrawnego z Graves, Zobacz więcej
spróbuję się jednak wstrzymać jeszcze tydzień, a i potem jeść go jak najmniej i wyłącznie kozi. Postaram się również włączyć rozmaite szejki do codziennego menu. Tymczasem dzisiaj, ostatniego dnia Zobacz więcej
Kupiłam na targu przepiękną, pachnącą, młodą marchewkę i zastanawiałam się co mogę z nią zrobić. Szkoda mi było marnować aromat i smak używając jej jako dodatku do innej potrawy. Chciałam, żeby Zobacz więcej
w najbliższych dniach, nie pozwolę im dalej tak smutno zalegać w mojej lodówce. potrzebne składniki: 450 g marchewki 1 czerwona papryka 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka świeżo startego imbiru Zobacz więcej
czar pośród wszystkich pór roku – chyba bije na głowę nawet wiosnę. Wełniane swetry, pomarańczowe od liści parki, gorące kakao wieczorem, spacery w chłodny wieczór…uwielbiam! I można wtedy naprawdę Zobacz więcej
Świąteczne pierniczki korzenne – Kuchenny Kodeks Strona główna Kategorie Kontakt O mnie Kuchenny Kodeks Menu Close Strona główna Kategorie Bezy Burgery Ciasta Ciasteczka Cupcakes Dania mięsne Dania Zobacz więcej
w cukrze pudrze i przesmażoną, szparagami zielonymi, maślanym sosem i puree z palonego kalafiora, całość wykończona chrupkami ryżowymi. Znakomite lekkie wiosenne danie. Całość zamknął deser, żujące Zobacz więcej
sobie w głowie, będzie w ogóle zjadliwe. Pomidory, dynia, ser kozi i orientalne przyprawy? Mogła wyjść petarda, a mogłam „oddać fartucha” :D Okazało się, że dynia świetnie łagodzi kwaśny smak Zobacz więcej
czerwcowym menu i wymyśliliśmy. Na przystawkę carpaccio z kalarepy i gruszki, polane olejem z pestek dyni i posypane orzechami włoskimi. Główne danie to bliny gryczane z duszoną botwiną i kozim Zobacz więcej