zupa z rydzami

I tak można wykorzystać marynowane rydz. Składniki sałata lodowa 2 jajka ugotowane na twardo słoiczek marynowanych rydzów ( po odsączeniu 150 g ) - sos : 50 ml oleju 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka miodu Zobacz więcej
Wulkan-smaku
Wulkan-smaku Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wulkan smaku
Zupa z rydzami

Zupa z rydzami 389

Składniki: 1 litr bulionu warzywnego ok 15 szt. rydzów 1 cebula 1 marchewka 1 szkl śmietany 18 % sól,pieprz Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na odrobinie oleju rzepakowego w większym garnku. Dodajemy Zobacz więcej
Moja szalona znajoma Madzia przytargała mi dzisiaj z lasu piękne rude rydze, co jak wiadomo bardzo mnie ucieszyło, bo marynować to ja lubię i to bardzo!, tak więc bardzo dziękuję!. Zrobiłam dzisiaj Zobacz więcej
Czekała sobie spora, dorodna, pasiasta cukinia w lodówce. Pękata była. Nie najmłodsza. Przyszedł jej czas, kiedy w lodówce zaczynały świecić pustki, a obiad trzeba było jednak zrobić. Zapadła decyzja, Zobacz więcej
Wbijam do Was wieczorkiem aby pochwalić się dzisiejszymi zdobyczami : pysznymi rydzykami :D. Nie wiem jak do końca października będzie - generalnie teraz mało u nas grzybów. Jednak dość duży wysyp Zobacz więcej
Danie typowe dla mięsożerców, soczyste mięsko i do tego smażone rydze i sałatka. W rezultacie pyszny obiad na stole, lubicie steki? Każdy przygotowuje je na swój jedyny i niepowtarzalny sposób aby Zobacz więcej
Rydze to jedne z moich ulubionych grzybów, za którymi z utęsknieniem czekam przez cały rok. Wyśmienite! Aby cieszyć się ich wyjątkowym smakiem wystarczy usmażyć je na maśle i podać np. ze świeżym Zobacz więcej
Kluczyk
Kluczyk Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuję i zjadam
Jajecznica z rydzami

Jajecznica z rydzami 64

Składniki: 3 jajka świeże rydze sól, pieprz, masło opcjonalnie: cebulka pokrojona w kostkę, natka Przygotowanie: Na maśle podsmażcie rydze (większe pokrójcie na kawałki). Dodajcie 1/2 cebuli Zobacz więcej
Jeśli jesteście miłośnikami surowego mięsa to dobrze wiecie, że niestety nie ma w naszej tradycji kulinarnej zbyt wielu dań, gdzie możemy się nim rozkoszować.Stąd też moje poszukiwania coraz to nowych Zobacz więcej
Ojciec Dyrektor
Ojciec Dyrektor Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Slow Foodzik
Smażone rydze.

Smażone rydze. 10483

Trwa odwieczny spór czy smaczniejszy jest rydz czy borowik. A Wy jak sądzicie? Ja uważam, że rydz smaczniejszy.Najczęściej spotkamy go marynowanego w occie, ale jak pojawią się świeże to zawsze je Zobacz więcej
katemi
katemi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pod beskidzkim niebem
Rydze z patelni

Rydze z patelni 3716

I tu zdradzę Wam sekret… Wydawać by się mogło, że skoro mieszkam w Beskidzie Niskim – Rydzowym Królestwie, muszę często zajadać się rydzami. Otóż… nie do końca Rydze jadam dosłownie kilka razy w roku, Zobacz więcej
Na samym początku pragnę was przeprosić. Wybierając się już do auta, zapomniałam wziąć aparatu i podróż zaczęłam bez niego. Nie mogłam przez to zachować dla was ani jednej chwili i potrawy ale Zobacz więcej
Tak jesiennie dzisiaj jest u mnie, dla tych co lubią pobyć w plenerze, a jak wiadomo świeże powietrze zaostrza apetyt, więc warto pomyśleć nad gorącą michą podczas wycieczek dużych i małych. Ta wersja Zobacz więcej
Nigra
Nigra Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Nigry czyli knuję i gotuję
Smażone rydze

Smażone rydze 9056

3-4 rydze na jednego człowieka 1 łyżeczka masła oliwa 4 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki sól i pieprz Rydze oczyściłam i umyłam. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy zarumieniłam wyciśnięty Zobacz więcej
Beata
Beata Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Magazyn Kuchenny
Risotto z rydzami i rozmarynem

Risotto z rydzami i rozmarynem 33

Wszystko co z rydzami jest dobre, bo dobre są rydze i niewiele im do szczęścia potrzeba. Jak dla mnie, wystarczy gorąca patelnia, masło, sól i pajda chleba. Ale jak mi ktoś postawi pod nosem pięknie Zobacz więcej
swiatzpiernika
swiatzpiernika Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Świat z piernika
Rydze z patelni

Rydze z patelni 1942

Smażone rydze, to smak, którego nie można zapomnieć. I właśnie dla tego smaku warto czekać do jesieni, aż ich rude główki pojawią się w lasach! Warto pamiętać, że trzonki rydzów nie są zbyt smaczne, Zobacz więcej
Magda
Magda Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
magdatestuje.blogspot.com
Rydze z patelni

Rydze z patelni 994

Dostałam prezent w postaci rydzów ze śląskich lasów. W mojejokolicyzupełnie nie ma tych grzybów, więcradość moja była tym większa.Postępowałamzgodnie zsugestiamimoich darczyńcówi efekt był świetny. Zobacz więcej
Jeśli na rydze to tylko w Krynicy. W moim domu to już prawie legenda. Najlepiej smakują prosto z patelni. Idealne jako przystawka albo dodatek do mięsa. Tym razem postanowiłam dodać je do tradycyjnych Zobacz więcej
Granice Smaku
Granice Smaku Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Granice Smaku
Rydze, rydzunie!

Rydze, rydzunie! 6929

Dziś krótko i na temat. RYDZE! Czyszczenie: Pamiętajcie, najpierw płuczemy w zimnej wodzie, potem osuszamy i czyścimy delikatnie, najlepiej ręcznikiem papierowym, blaszki - z piasku i ściółki. Potem Zobacz więcej
Pojawiły się rydze w naszych lasach, a to znaczy, że jesień zbliża się dużymi krokami. Dzisiaj w naszym domu pachnie grzybami. Znaleźliśmy rydze, kurki, prawdziwki, podgrzybki i sowy. Rydze są tylko Zobacz więcej