zupa z rydzami

Artykuł Smażone rydze z szałwią pochodzi z serwisu Słone Słodkim Przeplatane. To jedno z najdoskonalszych i zarazem najprostszych sezonowych dań z grzybami. Smażone rydze z szałwią wprost uwielbiam i Zobacz więcej
2milutka
2milutka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wanilia i Kardamon
Risotto z rydzami

Risotto z rydzami 1

Risotto pachnące jesienią z darami lasu-rydzami, teraz jest ich tyle, że ten nie ma kto na spacer nie wyjdzie, albo zwyczajnie grzybów nie zna. To danie jest przepyszne choć wymaga stania przy nim i Zobacz więcej
Mój Tata całe lata był mi przewodnikiem po lesie, uczył oznaczania grzybów i prowadził w swoje najlepsze miejsca jakie znał, zabierał swój stary znoszony zielony plecak, chleb z kawałkiem słoniny i Zobacz więcej
Był sobie raz zielony las A w lesie jakby nigdy nic W zielonej pustce, na jednej nóżce Stał sobie rudy rydz O, rudy, rudy, rudy, rudy rydz Jaka piękna sztuka! Rudy, rudy, rudy rydz A ja rydzów szukam Zobacz więcej
Propozycja na odświętny, choć prosty obiad w sezonie jesiennym, czyli stek bavette z rydzami i fasolką szparagową. Grzyby w tym roku tak obrodziły, że nawet rydze można dostać w przyzwoitej cenie Zobacz więcej
"Rydzetogrzyby jadalne, które są uważane za jedne z najsmaczniejszych grzybów - zwłaszcza duszone w maśle. Cechą rozpoznawczą rydzów jest ich pomarańczowy kolor, dzięki czemu można je łatwo znaleźć w Zobacz więcej
3,5 kg rydzów 1,5 l octu 10% 1,5 l wody 6 łyżek cukru 1 opakowanie białej gorczycy 1 opakowanie czarnego, ziarnistego pieprzu garstka zgniecionych liści laurowych sól Umyte rydze obgotowałam ok 4 Zobacz więcej
Zupełnie nie wiem skąd wzięło się powiedzenie „lepszy rydz niż nic”. Wcale nie łatwo znaleźć rydzowe grzybowisko, a i smakiem rude rydze innym grzybom nie ustępują. Rydze są świetne do kiszenia i do Zobacz więcej
ola.dedio
ola.dedio Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ola-w-kuchni
Rydze smażone na maśle

Rydze smażone na maśle 938

Najprostszy przepis na pyszne rydze smażone na maśle. Dodatek czosnku i cebuli doda pikantności . Warto pamiętać, aby po umyciu rydze osuszyć i doprawić jedynie solą i pieprzem pod koniec smażenia. Zobacz więcej
Wulkan-smaku
Wulkan-smaku Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wulkan smaku
Zupa z rydzami

Zupa z rydzami 404

Składniki: 1 litr bulionu warzywnego ok 15 szt. rydzów 1 cebula 1 marchewka 1 szkl śmietany 18 % sól,pieprz Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na odrobinie oleju rzepakowego w większym garnku. Dodajemy Zobacz więcej
Grzyby ubóstwiam od zawsze. Przyjemność sprawia mi zarówno zbieranie ich w lesie, jak i ich jedzenie. Otwarty słoik grzybków marynowanych znika u mnie w oka mgnieniu, jak u innych paczka chipsów. Na Zobacz więcej
Czekała sobie spora, dorodna, pasiasta cukinia w lodówce. Pękata była. Nie najmłodsza. Przyszedł jej czas, kiedy w lodówce zaczynały świecić pustki, a obiad trzeba było jednak zrobić. Zapadła decyzja, Zobacz więcej
Ojciec Dyrektor
Ojciec Dyrektor Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Slow Foodzik
Smażone rydze.

Smażone rydze. 13812

Trwa odwieczny spór czy smaczniejszy jest rydz czy borowik. A Wy jak sądzicie? Ja uważam, że rydz smaczniejszy.Najczęściej spotkamy go marynowanego w occie, ale jak pojawią się świeże to zawsze je Zobacz więcej
I tak można wykorzystać marynowane rydz. Składniki sałata lodowa 2 jajka ugotowane na twardo słoiczek marynowanych rydzów ( po odsączeniu 150 g ) - sos : 50 ml oleju 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka miodu Zobacz więcej
Rydze smażone w towarzystwie czosnku i pietruszki Uwielbiam rydze, a TY ? Rydze smażone w towarzystwie czosnku i pietruszki, to kolejny przepisna te grzyby w mojej kuchni. Rydze smażone to takie danie Zobacz więcej
katemi
katemi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pod beskidzkim niebem
Rydze z patelni

Rydze z patelni 4406

I tu zdradzę Wam sekret… Wydawać by się mogło, że skoro mieszkam w Beskidzie Niskim – Rydzowym Królestwie, muszę często zajadać się rydzami. Otóż… nie do końca Rydze jadam dosłownie kilka razy w roku, Zobacz więcej
Nigra
Nigra Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Nigry czyli knuję i gotuję
Smażone rydze

Smażone rydze 10986

3-4 rydze na jednego człowieka 1 łyżeczka masła oliwa 4 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki sól i pieprz Rydze oczyściłam i umyłam. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy zarumieniłam wyciśnięty Zobacz więcej
Na samym początku pragnę was przeprosić. Wybierając się już do auta, zapomniałam wziąć aparatu i podróż zaczęłam bez niego. Nie mogłam przez to zachować dla was ani jednej chwili i potrawy ale Zobacz więcej
Moja szalona znajoma Madzia przytargała mi dzisiaj z lasu piękne rude rydze, co jak wiadomo bardzo mnie ucieszyło, bo marynować to ja lubię i to bardzo!, tak więc bardzo dziękuję!. Zrobiłam dzisiaj Zobacz więcej
Granice Smaku
Granice Smaku Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Granice Smaku
Rydze, rydzunie!

Rydze, rydzunie! 9075

Dziś krótko i na temat. RYDZE! Czyszczenie: Pamiętajcie, najpierw płuczemy w zimnej wodzie, potem osuszamy i czyścimy delikatnie, najlepiej ręcznikiem papierowym, blaszki - z piasku i ściółki. Potem Zobacz więcej