zupa zabielana maślanką

Dziś kolejna zupa czeska. Tradycyjnie, dużo w niej nabiału i mąki - Czesi uwielbiają zabielane zupy na zasmażce lub po prostu zaciągnięte mąką. Ta zupa świetnie smakuje i latem i zimą. To tradycyjna Zobacz więcej
slyvvia
slyvvia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Poranne Inspiracje
.492.

.492. 132

0
, ogórek szklarniany, duży pomidor III: zupa jarzynowa zabielana z ziemniakami; gołąbek z ryżem i mięsem, ziemniaki z koperkiem, pomidor z oliwą rozmarynową, bazylią i cebulką, szklanka 300ml kompotu Zobacz więcej
Ta zupa to najbardziej tradycyjne polskie danie na upały, które potrafią nawiedzać nad w lato. Pomimo, że dość tradycyjna, wykonywana jest w dość różnych wersjach. Ja osobiście dodaję sporo warzyw, a Zobacz więcej
i przaśnych krupnioków czy kiełbasek. Grill – obok wizyt w domu rodzinnym - to jedna z nielicznych okazji, kiedy jeszcze jem mięso, choć staram się go uzupełniać o niemięsne potrawy, takie jak Zobacz więcej
Lubię barszczyk czerwony - lekko kwaskowaty, zabielany. Taki jaki robiła kiedyś moja babcia i moja mama. Na serwatce, z czosnkiem i kminkiem. Można go podawać w różnych wariantach - dla maluszka z Zobacz więcej
Kolano_Muchy
Kolano_Muchy Obserwuj blogaObserwujesz bloga
KolanoMuchy
Rozwiązanie konkursu

Rozwiązanie konkursu 64

0
. Wszystko gotuje się do czasu, aż groch będzie miękki. Pod koniec gotowania wrzucamy do zupy makaron (mogą być nitki lub świderki). Następnie całość zabiela się śmietaną i podaje przepyszną zupę na Zobacz więcej
finezjaniedrogo
finezjaniedrogo Obserwuj blogaObserwujesz bloga
finezjaniedrogo
żurek

żurek 112

0
pieczarkami (23.02.2015)mufiinki truskawkowe na maślance (21.02.2015)pasta twrogowa z awokado (19.02.2015)sałatka bawarska (16.02.2015)gyros a'la Gosia ;) (15.02.2015)ciasto cytrynowe z wiórkami Zobacz więcej
Czy myślicie, że smaczne zupy są tylko te, zabielane śmietaną? Są inne sposoby na wydobycie smaku i podkreslenie delikatności młodych warzyw. Przypomniałam sobie ten smak... I nie mogłam mu sie Zobacz więcej
Barszcz biały i żur. Obie podstawy tych zup – zakwasy – możecie przygotować sami, w domowej kuchni, bez żadnych wymyślnych narzędzi, trudnych do zdobycia produktów i nawet nie mając żadnych Zobacz więcej
wędliny, ogórek, herbata lub kawa niesłodzona Drugie śniadanie: herbatnik z dżemem Obiad: 2 wołowe polędwiczki z ziołami, surówka, jeden ziemniak Podwieczorek: pieczone jabłko Kolacja: sałatka z Zobacz więcej
, morszczuk, pstrąg rzeczny, panga, tunczyk świeży lub w sosie własnym) Tłusty drób (kaczki, gęsi), wieprzowina, pasztety, parówki, podroby, kaszanki, tłuste ryby (makrela, szprotka, węgorz), ryby w Zobacz więcej
Dietolog
Dietolog Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dietolog
Dieta lekkostrawna po operacji

Dieta lekkostrawna po operacji 6711

2
, najlepiej jeść warzywa gotowane w wodzie lub na parze (należy unikać wzdymających warzyw, czyli kalafiora, brokuła, brukselki, grochu, fasoli, soczewicy, soji, cebuli i czosnku). Nabiał? Jogurt, Zobacz więcej
borówki czernicy oraz napary z kory dębu, liści jeżyny krzewiastej . W okresie biegunkowym unikamy: owoców, orzechów, warzyw wzdymających i wysokobłonnikowych, gruboziarnistych kasz, pieczywa Zobacz więcej
nerkowców, migdałów czy słonecznika. Konieczne jest zakwaszenie serka za pomocą soku z cytryny lub wody z ogórków. W przypadku słonych serków używa się płatków drożdżowych, które nadają im serowy Zobacz więcej
równowaga kwasowo - zasadowa jest tak ważna. Co wybierać: * z uwagi na kwas foliowy należy włączyć do diety szpinak (mrożony), zieloną pietruszkę (najlepiej mrożoną), brokuły, brukselkę, zielony Zobacz więcej
w czasie wolnym? To też bardzo ważna kwestia. Ja nie wyobrażam sobie obiadu bez deseru, po jedzeniu zawsze mam ochotę na coś słodkiego lub chrupiącego jak np. krakersy. Dlatego zawsze wolę mieć pod Zobacz więcej