zupa ze skorupiaków

Bogata w owoce morza i ryby potrawka wywodząca się z klasycznej zupy Bouillabaise z okolic Marsylii to idealny pomysł na sycący i wyśmienity obiad. Do przygotowania tego dania można użyć każdy rodzaj Zobacz więcej
Zapraszam Was na kolejny przepis na zupę rybną z owocami morza. Przepis na zupę nawiązuje do tradycji kulinarnej południa Europy.Do przygotowania zupy użyłam różne gatunkiwszystkich rodzajów owoców Zobacz więcej
Julienne
Julienne Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Julienne To Go
Felieton: Smak Azji

Felieton: Smak Azji 77

0
Kuchnia azjatycka to niekończąca się inspiracja. Począwszy od potraw kuchni Khmer, aż po owoce morza i hot poty. Początek kuchennych eksperymentów może być bardzo różny: sushi, różne wariacje zupy Zobacz więcej
Julienne
Julienne Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Julienne to go
Felieton: Smak Azji

Felieton: Smak Azji 49

0
Kuchnia azjatycka to niekończąca się inspiracja. Począwszy od potraw kuchni Khmer, aż po owoce morza i hot poty. Początek kuchennych eksperymentów może być bardzo różny: sushi, różne wariacje zupy Zobacz więcej
Dalmatyńska zupa krabowa to chorwacka wersja zupy pomidorowej tyle, że na krabie a nie na kurczaku :)Do takiej zupy należy koniecznie podać dużo serwetek i szczypce do skorupiaków (równie dobrze Zobacz więcej
Dziś, zupełnie przypadkiem, będąc z rodzicami i Ulfem na wyjeździe odkryłam, jak dokładnie zdobywa się krew na czerninę. Wiedziałam, że zupy nienawidzę, wygląda i pachnie paskudnie, a świadomość, że Zobacz więcej
« Conchiglioni faszerowane ... Kremowa zupa z kalarepy z krewetkami Uwielbiam kremowe zupy warzywne za ich aksamitną konsystencję, walory smakowe i piękny wygląd na talerzu. W zależności od dodatków ( Zobacz więcej
Zupa bouillabaisse jest jedna z najbardziej znanych potraw kuchni prowansalskiej, a konkretnie specjalnością rodem z Marsylii. Innymi znanymi potrawami kuchni prowansalskiej są: ratatouille (potrawa z Zobacz więcej
Być może ciężko w to uwierzyć, ale jeszcze kilkadziesiąt lat temu Dolny Śląsk był pełen raków, a przygotowana z nich zupa nie była niczym wyjątkowym. Dzisiaj ten pomarańczowo-szary bulion jest Zobacz więcej
oliwę na średnim ogniu. Dodajemy cebulę i czosnek pokrojone w cienkie plasterki. Smażymy przez kilka minut. Dodajemy małże, wino, sok z limonki, sos rybny i chili przecięte wzdłuż. Przykrywamy Zobacz więcej
amenuplease
amenuplease Obserwuj blogaObserwujesz bloga
A menu please!
Zupa z owocami morza

Zupa z owocami morza 2124

1
Nie ma to jak "porządna" zupa w zimowy dzień. Dobra zupa jest w stanie zastąpić cały obiad (np. zupa meksykańska :)), rozgrzać i wprawić w dobry nastrój. Dziś proponujemy Wam przepis na zupę treściwą Zobacz więcej
Tajska zupa kokosowa z krewetkami, czyli aromatyczna i pikantna zupa. Uwielbiam kuchnię orientalną, dzisiaj propozycja Tajskiej zupy kokosowej z krewetkami. Zupa zarazem delikatna i pikantna, jest Zobacz więcej
masterb2
masterb2 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smakowyj
Langustynka czyli homarzec

Langustynka czyli homarzec 57

0
Langustynka to typowo europejski mały skorupiak. Głównym miejscem jej występowania jest Morze Śródziemne. Najliczniej występujew zachodniej części, ale również łatwo ją złowić w Morzu Adriatyckim. We Zobacz więcej
Tego jeszcze nie było – podczas niedzielnego brunchu w To To Pho pojawiły się homary. Wprawdzie w Wietnamie te skorupiaki rzeczywiście można zjeść na ulicy, ale nie czarujmy się – nie jest to chleb Zobacz więcej
Laksa to typowa nuddel-zupa popularna w azjatyckich krajach południowych-wschodnich, głównie w Malezji i Singapurze, również w Australii. Są dwie rodzaje zupy Laksa: jedna na bazie czerwonego lub Zobacz więcej
Oto kolejna odsłona rybnych ravioli, które już prezentowałem. Kiedy zabieram się za robienie makaronu zawsze przygotowuję go dużo więcej niż na kilka porcji i wtedy zamrażalnik okazuje się Zobacz więcej
Bisque to świetny pomysł na przerobienie odpadków na mistrzowskie danie. W tym przypadku są to zazwyczaj wyrzucane skorupki krewetek, raków, krabów a w najbardziej ekskluzywnej wersji homarów. Tak jak Zobacz więcej
winnic (łączna ich powierzchnia to około 100 hektarów). Grand cru mogą leżakować 3-10 lat, premier cru z prawej strony rzeki także 3-10 lat, prawobrzeżne Chablis, 2-8lat. Podobnie zwykłe Chablis Zobacz więcej
Prawdziwa zupa rybna to jakaś tajemnica - te ryby, te wywary, te dodatki... Moja Siostra mówi, że dobra marsylska bouillabaisse kosztuje kilkadziesiąt euro. No nie, ja nawet nie zamierzam startować w Zobacz więcej
wpisu: Spaghetti con frutti di mare ( Wlochy ) « powrót Dodaj nowy komentarz Wyślij Lista wpisów Spaghetti con frutti di mare ( Wlochy ) Banan w czekoladzie i orzechach Lasagna "ksiezna Wloch "- Zobacz więcej