zupa ze skorupiaków

Bogata w owoce morza i ryby potrawka wywodząca się z klasycznej zupy Bouillabaise z okolic Marsylii to idealny pomysł na sycący i wyśmienity obiad. Do przygotowania tego dania można użyć każdy rodzaj Zobacz więcej
Zapraszam Was na kolejny przepis na zupę rybną z owocami morza. Przepis na zupę nawiązuje do tradycji kulinarnej południa Europy.Do przygotowania zupy użyłam różne gatunkiwszystkich rodzajów owoców Zobacz więcej
Julienne
Julienne Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Julienne To Go
Felieton: Smak Azji

Felieton: Smak Azji 73

0
Kuchnia azjatycka to niekończąca się inspiracja. Począwszy od potraw kuchni Khmer, aż po owoce morza i hot poty. Początek kuchennych eksperymentów może być bardzo różny: sushi, różne wariacje zupy Zobacz więcej
Julienne
Julienne Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Julienne to go
Felieton: Smak Azji

Felieton: Smak Azji 46

0
Kuchnia azjatycka to niekończąca się inspiracja. Począwszy od potraw kuchni Khmer, aż po owoce morza i hot poty. Początek kuchennych eksperymentów może być bardzo różny: sushi, różne wariacje zupy Zobacz więcej
kością” (tu szczypce langustynek), dwie marchewki, kukurydza w puszce, 500g przecieru pomidorowego 1 l wody 50g masła, sól morska makaron Jak przyrządzić: W dużym garnku rozpuszczamy masło i dodajemy Zobacz więcej
Dziś, zupełnie przypadkiem, będąc z rodzicami i Ulfem na wyjeździe odkryłam, jak dokładnie zdobywa się krew na czerninę. Wiedziałam, że zupy nienawidzę, wygląda i pachnie paskudnie, a świadomość, że Zobacz więcej
« Conchiglioni faszerowane ... Kremowa zupa z kalarepy z krewetkami Uwielbiam kremowe zupy warzywne za ich aksamitną konsystencję, walory smakowe i piękny wygląd na talerzu. W zależności od dodatków ( Zobacz więcej
Zupa bouillabaisse jest jedna z najbardziej znanych potraw kuchni prowansalskiej, a konkretnie specjalnością rodem z Marsylii. Innymi znanymi potrawami kuchni prowansalskiej są: ratatouille (potrawa z Zobacz więcej
Być może ciężko w to uwierzyć, ale jeszcze kilkadziesiąt lat temu Dolny Śląsk był pełen raków, a przygotowana z nich zupa nie była niczym wyjątkowym. Dzisiaj ten pomarańczowo-szary bulion jest Zobacz więcej
oliwę na średnim ogniu. Dodajemy cebulę i czosnek pokrojone w cienkie plasterki. Smażymy przez kilka minut. Dodajemy małże, wino, sok z limonki, sos rybny i chili przecięte wzdłuż. Przykrywamy Zobacz więcej
amenuplease
amenuplease Obserwuj blogaObserwujesz bloga
A menu please!
Zupa z owocami morza

Zupa z owocami morza 2089

0
Nie ma to jak "porządna" zupa w zimowy dzień. Dobra zupa jest w stanie zastąpić cały obiad (np. zupa meksykańska :)), rozgrzać i wprawić w dobry nastrój. Dziś proponujemy Wam przepis na zupę treściwą Zobacz więcej
Tajska zupa kokosowa z krewetkami, czyli aromatyczna i pikantna zupa. Uwielbiam kuchnię orientalną, dzisiaj propozycja Tajskiej zupy kokosowej z krewetkami. Zupa zarazem delikatna i pikantna, jest Zobacz więcej
masterb2
masterb2 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smakowyj
Langustynka czyli homarzec

Langustynka czyli homarzec 50

0
Langustynka to typowo europejski mały skorupiak. Głównym miejscem jej występowania jest Morze Śródziemne. Najliczniej występujew zachodniej części, ale również łatwo ją złowić w Morzu Adriatyckim. We Zobacz więcej
Tego jeszcze nie było – podczas niedzielnego brunchu w To To Pho pojawiły się homary. Wprawdzie w Wietnamie te skorupiaki rzeczywiście można zjeść na ulicy, ale nie czarujmy się – nie jest to chleb Zobacz więcej
na cztery pomidora i gotować bez przykrycia ok. 1 godzinę. W trakcie gotowania odparuje sporo wody i dobrze, bo do tego dania nie jest potrzebny gar zupy tylko esencjonalny w smaku wywar. Na końcu Zobacz więcej
Bisque to świetny pomysł na przerobienie odpadków na mistrzowskie danie. W tym przypadku są to zazwyczaj wyrzucane skorupki krewetek, raków, krabów a w najbardziej ekskluzywnej wersji homarów. Tak jak Zobacz więcej
Chablis Vrignaud Chablis – Wino w bardzo lekkim kolorze słomy W nosie dominują aromaty grejpfruta, soku z gruszek oraz kiwi lekkie o pełnym smaku i dobrej kwasowości. Idealne do muli, krewetek i Zobacz więcej
Prawdziwa zupa rybna to jakaś tajemnica - te ryby, te wywary, te dodatki... Moja Siostra mówi, że dobra marsylska bouillabaisse kosztuje kilkadziesiąt euro. No nie, ja nawet nie zamierzam startować w Zobacz więcej
,oczyszczamy skorupiaki z narosli, a krewetki ze skorupek. Do patelni wlewamy strumyk oliwy z oliwek,dodajemy pokrojona w kostke cebule,przecisniety czosnek,potem pozbawione skorki i pokrojone Zobacz więcej
owocami morza, na pewno znajdzie inny sposób na zabawę podczas tego wydarzenia, takie jak koncerty, parada i Ceremonia Morskiej Panny z Maine i wiele innych. Nie wątpliwie jedną z najciekawszych Zobacz więcej