zupa zwana kociołkiem

{{headerMessage}}
Pomysł na zupę "kociołek" podkradłam jednej z góralskich karczm w okolicy, w której to swego czasu kosztowałam jej w trakcie rodzinnego obiadu. Podawano ją w metalowych kociołkach (stąd też wzięliśmy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Prosty przepis na gulasz wołowy z ziemniakami, który robiony w kociołku nad ogniskiem, zwie się bogracz. Mój bogracz jest gęsty, chętnie jem go z chrupiącym kawałkiem chleba. Do gulaszu możecie dodać Zobacz więcej
Marta
Marta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Codzienne gotowanie
Węgierska zupa gulaszowa

Węgierska zupa gulaszowa 125

3
{{headerMessage}}
Płynne czwartki Przedstawiam Wam kolejne danie kuchni węgierskiej, tym razem jest to tradycyjna zupa gulaszowa. Prawdziwą zupę gulaszową przyrządza się na żywym ogniu w kociołku zwanym bograczem. Ja Zobacz więcej
{{headerMessage}}
ugotować jej więcej. Na Węgrzech zwana jestgulyásleves lub krócejgulyás, co z węg. oznacza pasterza bydła. Bo właśnie od pasterzy wywodzi się tradycja tej potrawy. Początkowo zupa gulaszowa była Zobacz więcej
{{headerMessage}}
szarlotki wylądowało ciasto kawowo-czekoladowe z masą kajmakową (przepis Liski z dodatku White Plate do Monitor Magazine). W Sylwestra oprócz klasyki, czyli naszego jednogarnkowca zwanego kociołkiem, Zobacz więcej
edith
edith Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pasja Smaku
Piróg biłgorajski łysy

Piróg biłgorajski łysy 233

5
{{headerMessage}}
... Kasza gryczana zapiekana z kurczakiem i kurkami Kolejna edycja Lubelskiego kociołka miała dzisiaj swoją odsłonę. Tematem była… Continue reading... Łupcie – wigilijne gołąbki z kaszą gryczaną Zobacz więcej
Ana_Pis
Ana_Pis Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Różowa Patera
Eger, czyli perełka Węgier

Eger, czyli perełka Węgier 86

0
{{headerMessage}}
stopni. Najsłynniejszym winem jest Egri Bikavér – bycza krew. Nazwa wina wiąże się z obroną Egeru. Podczas oblężenia Egeru, sułtan Sulejman Wspaniały wściekł się i zagroził dowódcom, że zetnie im Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Węgiel drzewny rozżarzył się do białości. Gęsta ciecz w kociołku zawrzała. Pani Gogol spojrzała w słup pary. - Co pani robi, pani Gogol? - spytała niespokojnie kucharka. - Próbuję zobaczyć, co się Zobacz więcej
{{headerMessage}}
na dynię czas zacząć. Dynia w zalewie to super propozycja na zimę, do obiadu, na rodzinne Zobacz więcej Pierś z indyka w soku jabłkowym Soczyste mięsko ze słodką nutą, niewymagające dużo pracy. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
zapiekani w ognisku nie obejdziecie się bez żeliwnego lub glinianego garnka. Poszukajcie u rodziców i dziadków w piwnicy na bank taki znajdziecie. W takim garze można piec nie tylko ziemniaczane Zobacz więcej
{{headerMessage}}
z kurczaka. Dla tych wspaniałych kawałków mięsa są inne metody przygotowania. Co można zrobić z kaczego confit: 1) Szybko usmażyć i otrzymać chrupiącą skórkę, a następnie podawać z ziemniakami (moja Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Restauracja Shabu-Shabuw Warszawieto ciekawy lokal, do którego się wybierałem od dawna. Atrakcją jest tu nie sama potrawa, a sposób jej przyrządzania. W stoły wbudowane są kuchenki elektryczne, do Zobacz więcej
coolinarnie.pl
coolinarnie.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
coolinarnie.pl
Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku 255

0
{{headerMessage}}
2013 Październik 2013 Wrzesień 2013 Sierpień 2013 Lipiec 2013 Czerwiec 2013 Maj 2013 Kwiecień 2013 Marzec 2013 Luty 2013 Styczeń 2013 Co dziś gotujemy? Michalina Ostatnio dodane Pasta rybna z papryką Zobacz więcej
{{headerMessage}}
i w kociołku przyrządziliśmy Jurajskie Prażonki. Dobre były. Na tak zwany dzień po - idealne danie;) Gęsi tłuszcz, boczek, kiełbasa, ziemniaki, marchewki, cebula i buraki. Na pewno przygotuję je Zobacz więcej
coolinarnie.pl
coolinarnie.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
coolinarnie.pl
Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku 229

0
{{headerMessage}}
. Sernik jest pyszny, kremowy i ma w sobie moc witamin. Nawet m<br>Zobacz więcej Jem zdrowo: Jaglanka z kozim serem i pieczonym burakiem Tym razem kasza jaglana zwana "królową kasz" w wersji Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Mmmm prażonki – niezastąpiony smak dzieciństwa – zapach ogniska i przypieczonych ziemniaków. Prażonki, zwane też prażuchami, prażakami, pieczonkami i duszonkami to tradycyjna potrawa z mojego regionu. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
ciasto drożdżowe z makiem i śliwkami Nalewka śliwkowa – śliwowica Śliwkowa krajanka z owsianą kruszonką Ciastka francuskie ze śliwkami Proste ciasto jogurtowe ze śliwkami - bez zakalca! Bezglutenowe Zobacz więcej
{{headerMessage}}
ceniąc jakość i świeżość produktu. Plan warsztatów był dość skromny: świeże sajgonki gỏi cuốn, zupa misoshiru oraz sukiyaki. Poziom na tyle podstawowy, że nawet dzieci włączyły się w przygotowania. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Blanszowane szparagi przycinamy do długości tarty i każdą sztukę owijamy w szynkę. Mieszamy śmietanę z żółtkiem, parmezanem i przyprawami. Przygotowane spody do tarty smarujemy cienką warstwą sosu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
milicki,jesiotr,sandacz,sum,szczupak,amur,tołpyga,okoń,karaś orazlin. Cykl produkcyjny karpia milickiego trwa 3 lata i składa się z 5 etapów: 1. Tarło 2. Wychów narybku (lipcówka) 3. Odchów i Zobacz więcej