Przepis na zur bialy

Czekałam, czekałam, aż się wreszcie doczekałam! Zakwas gotowy, więc pora gotować żurek. Robi się go naprawdę bardzo łatwo i szybko wbrew pozorom. Zachęcam Was wobec tego do produkcji tej zupy w Zobacz więcej
Barszcz biały i żur. Obie podstawy tych zup – zakwasy – możecie przygotować sami, w domowej kuchni, bez żadnych wymyślnych narzędzi, trudnych do zdobycia produktów i nawet nie mając żadnych Zobacz więcej
Przepis na zakwas na żur śląski, jaki robi moja mama, podrzucałam już 2 lata temu, tutaj: http://www.wszystkojestwglowie.pl/domowy-zakwas-na-slaski-zur/. Dziś podam Wam, jak zrobić kwas na żur wg Zobacz więcej
Żurek, przepis na żur z białą kiełbasą i jajkiem. Treściwa zupa, którą lubię zjeść nie tylko podczas Świąt Wielkiej Nocy. O ile mnie pamięć nie myli w moim domu nigdy nie robiło się go na domowym Zobacz więcej
Święta Wielkanocne za pasem, czas zacząć szykować listę potraw i szukać przepisów. Mam zatem dziś dla Was klasyk, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole - żur na białej kiełbasie. Jak Zobacz więcej
jestemzosia
jestemzosia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
jestem zosia
Żur

Żur 40

jestem zosia: Żur jestem zosia sobota, 19 kwietnia 2014 Żur Zarówno u mnie jak i połówka nie ma tradycji jedzenia Żuru w święta. Zachęcona kulinarnymi fotografiami postanowiłam przygotować w tym roku Zobacz więcej
Kuanan
Kuanan Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kuchenne-czarymary
Domowy żur

Domowy żur 121

Wielkanoc to taki okres gdzie na stołach panuje barszcz biały lub żur. U mnie w domu w tym okresie jemy zawsze żur w chlebie. Miseczki chlebowe do tej pory kupowałam, ale w żaden sposób nie były one Zobacz więcej
Żur jaki jest każdy wie. Jedni lubią, jedni nie, a jeszcze innym jest obojętny. Na przykład mi. Jednak w okresie wielkanocnym jakoś tak mimochodem sięgam po butlę z zakwasem i gotuję żurek. Aby go Zobacz więcej
fot. Moja Książka Kucharska TRADYCYJNY ZAKWAS NA ŻUR ŻUREK I BARSZCZ BIAŁY. W sieci pojawia się coraz więcej przepisów mówiących o tym jak przygotować zakwas z innych rodzajów mąki. I tak, można Zobacz więcej
Zakwas na żur i barszcz robi się dziecinnie prosto i szybko, z tą różnicą że do żuru wykorzystujemy mąkę żytnią a do barszczu białego mąkę pszenną. Jeżeli nie tolerujemy glutenu zakwas do żuru możemy Zobacz więcej
Kwaśny żur z kiełbasą białą, zwykłą i jajkiem - Zupy - Moje kuchenne inspiracje - bloog.pl Bloog FotoBloogi załóż bloga zaloguj MENU Moje kuchenne inspiracje Krem z cukinii, sera i czosnku z grzankami Zobacz więcej
Zasadniczo różnica jest: do żuru używamy zakwasu żytniego a do barszczu białego pszennego. Ogólne przekonanie jest takie, że żur jest ostry i tłusty a biały barszcz delikatniejszy ale i tak zależy to Zobacz więcej
Nie ma świąt Wielkanocnych bez żurku , o to mój żurek taki jaki robię w każde święta. Na zakwasie z podsmażoną białą kiełbasą i majerankiem . Wielkanocny żur z białą kiełbasą składniki 500g zakwasu na Zobacz więcej
Na świątecznym stole nie powinno zabraknąć żuru. Żur, tak ta zupa się nazywa. Czy on jest staropolski, tego nie wiem ponieważ nie znajduję go w dostępnych książkach kucharskich. Natomiast jest bardzo Zobacz więcej
Zakwas na żur i barszcz robi się dziecinnie prosto i szybko, z tą różnicą że do żuru wykorzystujemy mąkę żytnią a do barszczu białego mąkę pszenną. Jeżeli nie tolerujemy glutenu zakwas do żuru możemy Zobacz więcej
SKŁADNIKI • l zakwasu na żurek • 3 surowe białe kiełbaski • 1 marchewka • pietruszki • kawałek selera • 2 ziemniaki • 1/3 białej części pora • 2 ząbki czosnku • 2 ziarenka ziela angielskiego • 2 Zobacz więcej
W czasie ferii część z nas uczestniczyła w kursie "Regionalna kuchnia małopolska w agroturystyce". Ugotowaliśmy wiele pysznych dań. Postanowiliśmy opublikować część przepisów na te dania. Polecamy Zobacz więcej
Zakwas na żur i barszcz robi się dziecinnie prosto i szybko, z tą różnicą że do żuru wykorzystujemy mąkę żytnią a do barszczu białego mąkę pszenną. Jeżeli nie tolerujemy glutenu zakwas do żuru możemy Zobacz więcej
" Żurek, żur czy jak kto go zwie, nie może nie pojawić się na wielkanocnym stole. Przyznam szczerze, że u nas nigdy nie było takiej tradycji. Dopiero z 4-5 lat temu zaczytując się w opisach i Zobacz więcej
Żur (bo ponoć fachowo nie powinno się zdrabniać nazwy na żurek) to zupa tradycyjnie przygotowywana przez Słowian Północnych (Czechów, Słowaków Białorusinów i oczywiście Polaków). Idealny do konsumpcji Zobacz więcej