żur śląski

liliana77
liliana77 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinarne życie
Żur śląski

Żur śląski 152

3
{{headerMessage}}
Niedługo święta i na stole nie może zabraknąć tradycyjnego żurku śląskiego. Żur śląski Składniki: - 3 białe surowe kiełbasy - 400 g wędzonej kiełbasy - 350 ml zakwasu - 200 g boczku wędzonego - 2 Zobacz więcej
badmin65
badmin65 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Reminiscencje smaku i obrazu
Żur śląski

Żur śląski 147

0
{{headerMessage}}
Babcia kisiła żur od lat , nawet sprzedawała - czasami znajomi polecali mi miejsce , gdzie można kupić dobry żur , nie wiedząc, że to moja babcia właśnie go sprzedaje. Pamiętam moje zażenowanie , Zobacz więcej
{{headerMessage}}
"Bo na śląsku co sobota waży się żur... chopie " i to żur żyniaty.. ale o nim w osobnym poście jak nasz zakwas się ukisi... a ze do świąt zostały 3 tygodnie, wiec najlepsza pora na zakiszenie własnego Zobacz więcej
Wiech
Wiech Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia bez chemii
Śląski żur na bogato

Śląski żur na bogato 46

0
{{headerMessage}}
Śląski żur na bogato Już ponad tydzień temu nastawiłem zakwas na żurek. Zakwas dojrzał do ugotowania, a mnie naszła ochota klasyczny śląski żur w wersji na bogato. Na garnek żuru: zakwas - ja miałem Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Od urodzenia mieszkam na Śląsku. I pomimo tego, że moja rodzina nie pochodzi „stąd”, to w jakimś stopniu zakorzeniła się w regionalnej kulturze. Do naszego języka wkradły się elementy śląskiej gwary, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
na zapas, więc… Dawno nie było żadnej zupy. To dziś będzie – śląski żur po wegańsku, taki w sam raz zimowy, kwasiołowy, jak znalazł na jutrzejszy obiad :) Nie trzeba żadnego boczku, wędzonki ani Zobacz więcej
{{headerMessage}}
-4 dni raz dziennie dobrze przemieszać i zostawić w tym ciepłym miejscu. Kiedy zakwas jest już gotowy przerywamy kiszenie zakręcając go porządnie i przenosząc do lodówki. Można przechowywać nawet Zobacz więcej
{{headerMessage}}
-4 dni raz dziennie dobrze przemieszać i zostawić w tym ciepłym miejscu. Kiedy zakwas jest już gotowy przerywamy kiszenie zakręcając go porządnie i przenosząc do lodówki. Można przechowywać nawet Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Obiady na Śląsku w dni powszechnie, czyli w beztydzień, składały się dawniej często tylko z jednego dania - pożywnej zupy. Zawsze gotowane w dużej ilości, gęste, Posiłki różniły się oczywiście w Zobacz więcej
Wiech
Wiech Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia dla nowicjuszy
Zakwas na żurek

Zakwas na żurek 90

0
{{headerMessage}}
Prawdziwy, tradycyjny śląski żur musi być zrobiony na domowym zakwasie. Co prawda znam kilka (ze dwie) firmy, które robią dobry zakwas, ale co domowe, to domowe. Weź: 5 - 6 łyżek (czubatych) mąki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Składniki: pół bochenka wiejskiego chleba 4 kiełbaski (użyłam śląskiej wybornej) 2 średnie cebule, w cieniutkie piórka pół szklanki posiekanego szczypiorku 100 g żółtego sera (użyłam ementalera) 2 Zobacz więcej
laleczka20
laleczka20 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
rozowakuchnia
Żurek z chrzanem

Żurek z chrzanem 136

0
{{headerMessage}}
Tradycyjnie nie może obejść się bez żurku .Wielkanoc ma swoje prawa. Składniki: 2 marchewki 100 gram pietruszka korzeń 1 cebula opalona nad gazem 1 00 gram seler pieprz biały do smaku 0,5 litra żuru Zobacz więcej
Izabela Sikorska-Garbień
Izabela Sikorska-Garbień Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smak Doskonały
Żur polski.

Żur polski. 107

0
{{headerMessage}}
ŻUR POLSKI Izabela Sikorska-Garbień Składniki: 1 kg mięsnych kości wieprzowych ok. 0,5 kilograma wędzonych żeberek, lub innej wędzonki pęczek włoszczyzny 0,5 litra zakwasu na żur garść suszonych Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Żurek to chyba oprócz jajek jedyna potrawa jaką niezależnie od regionu w całej Polsce przygotowuje się tradycyjnie na Wielkanoc. Odmian jest wiele, tyle ile gospodyń w Polsce. I niezależnie jak tę Zobacz więcej
Sezonowy garnek
Sezonowy garnek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Sezonowy garnek
Żurek Śląski

Żurek Śląski 69

1
{{headerMessage}}
:)Jeśli w sobotę planujecie imprezkę – to na niedzielę zaplanujcie żurek, najlepiej duży garnek Nie będę się rozpisywać – żur to żur składniki: 4 kawałki białej kiełbasy 2 butelki zakwasu na żurek 30 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
/warkocz-faszerowany-z-ciasta-francuskiego/ lub http://smakiszczescia.pl/danie-glowne/warkocz-z-ciasta-francuskiego-z-lososiem-i-szpinakiem/ Tym razem jako farsz użyłam usmażonych na patelni drobno Zobacz więcej
StaryZeszyt
StaryZeszyt Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Stary Zeszyt
Zakwas na żurek

Zakwas na żurek 36

8
{{headerMessage}}
Żurek to jedna z najstarszych znanych zup, prosta i prawdziwie polska potrawa. Żur śląski, mazowiecki, lubelski, barszcz biały, staropolski, świąteczny czy taki na co dzień nie będą miały sobie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Żurek na zakwasie Żurek na zakwasie... Lekko kwaśny, z delikatną nutą czosnku. Doprawiony śmietaną i chrzanem. Nieco inny niż tradycyjny żur staropolski. Podany w domowej roboty chlebie. Niebo w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ten żurek to najlepsze poranne lekarstwo po mocno zakrapianej imprezie:). Niestety dowiedziałam się o niej w ostatniej chwili, więc czasu na zrobienie własnego zakwasu już zabrakło, nie mniej jednak Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Żurek z chrzanem na wędzonce Nie ma jednego usankcjonowanego prawem przepisu na żur (jak to się mówi na Śląsku) lub żurek i bardzo dobrze. Jest to moja jedna z wielu ulubionych zup. Robię ją bardzo Zobacz więcej