Przepis na żurawina

wiosenka27
wiosenka27 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Eksplozja smaku
Nalewka z żurawiny

Nalewka z żurawiny 13818

Do kolekcji moich nalewek dołączyła żurawinówka. Słodko-kwaśno- cierpka o pięknym czerwoniutkim kolorze. Boska. Słodycz pochodzi od miodu a żurawina potrzebuje jej dość sporo. Jest to niesamowity Zobacz więcej
kuchareczka
kuchareczka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
moja e-książka kucharska
żurawina do mięsa

żurawina do mięsa 6407

500g suszonej żurawiny 1,25l wody Żurawinę zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez około 1 godzinę-aż owoce żurawiny będę mięciutkie a płyn zrobi się zawiesisty. Ot i cała sztuka. Żurawiny nie Zobacz więcej
Zdrowsza Kuchnia
Zdrowsza Kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zdrowsza Kuchnia
Sok z żurawiny

Sok z żurawiny 6637

Żurawina jest kolejnym (po jagodach, borówce brusznicy i grzybach) bardzo zdrowym darem lasu. Żurawinę znamy głównie z korzystnego wpływu na drogi moczowe, z których wypłukuje bakterie, a tym samym Zobacz więcej
Shabbyeat
Shabbyeat Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ShabbyEat
Śledzie z żurawiną

Śledzie z żurawiną 3408

Zgodnie z polską tradycją na stole wigilijnym stawiamy wyłącznie postne potrawy. Wśród nich nie może oczywiście zabraknąć śledzia. Jest wiele sposobów na podanie tej ryby. Na blogu znajdziecie Zobacz więcej
ALotta
ALotta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Lotty
Żurawina

Żurawina 9832

Żurawina Podobnie jak aronia w naszym kraju cieszy się średnią popularnością a ma takie bogate wartości, bowiem może skutecznie walczyć z chorobami od zapalania nerek, po choroby nowotworowe i Zobacz więcej
nikonka
nikonka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moja pasja smaku
Śledzie z żurawiną

Śledzie z żurawiną 3845

Śledzie te jadłam wiele razy ale nigdy ich nie robiłam. Żurawina kojarzy mi się ze świętami w związku z czym - wreszcie miałam motywację by je zrobić :)! Poza świątecznymi skojarzeniami - żurawina Zobacz więcej
Kropla Oliwy
Kropla Oliwy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kropla Oliwy
Śledzie z żurawiną

Śledzie z żurawiną 5106

Kolejny przepis który kiełkował w głowie kilka dni zanim zdecydowałam się go wykonać. I mimo, że to szalony pomysł na śledzie jest naprawdę niezły:) Coś innego, nowego i wbrew obawom smacznego. Zobacz więcej
Ile smaku
Ile smaku Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ile smaku
Nalewka z żurawiny

Nalewka z żurawiny 15684

Przy okazji likieru kawowego obiecałam Wam jeszcze nalewkę. I tak oto jest. Pełna witaminy C, pięknego koloru i co najważniejsze smaku! Nalewka z żurawiny. Doskonała na mroźne zimowe wieczory, jako Zobacz więcej
CooLinarNy
CooLinarNy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
CooLinarNy
Żurawina

Żurawina 6551

Jesień to moja ukochana pora roku. Kocham szarzyznę, niemożliwie piękne kolory drzew, widoki podczas jazdy autem i widok z okna. Temperatura jesienna też odpowiada mi najbardziej. Do tego jesienią są Zobacz więcej
MonikaMariolka
MonikaMariolka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Monia Gotuje
Sok z żurawiny

Sok z żurawiny 5407

To, że żurawina jest zdrowa chyba każdy wie. Szczególnie dobrze wpływa na układ moczowy, ale też zawiera dużo witamin. Okres na żurawinę trwa mniej więcej od września do listopada. Żurawina nie należy Zobacz więcej
PrzepisyJoli
PrzepisyJoli Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Przepisy Joli
ŚLEDZIE Z ŻURAWINĄ

ŚLEDZIE Z ŻURAWINĄ 9399

ŚLEDZIE Z ŻURAWINĄ – klasyczny śledźz posmakiem żurawiny. Składniki: 5 filetów śledziowych (matjas) 3 łyżki suszonej żurawiny 1 cebula 2 goździki 2 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy pieprz Zobacz więcej
karolinanna
karolinanna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kij i Marchewka
Żurawina do mięs

Żurawina do mięs 3725

Cierpkie, czerwone kulki dają wiele możliwości. Można je ususzyć, można kandyzować. My najbardziej lubimy je w postaci sosu do drobiu czy wędlin. Niewiele jest rzeczy pyszniejszych od upieczonej w Zobacz więcej
Pani A
Pani A Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Taka Karma!
Żurawina

Żurawina 7555

Jesień bez żurawiny? Nigdy! Żurawina, to stały punkt jesienno - zimowego programu. Zazwyczaj nie zdąży dotrwać do zimy, bo zostaje szybko skonsumowana. W tym roku po raz pierwszy (choć już wiem, że Zobacz więcej
kulinarne podróże
kulinarne podróże Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne podróże
Żurawiny...

Żurawiny... 2978

Zdjęcia wykonałam na prośbę Basi :) Na jej blogu możecie poczytać o cudownych właściwościach żurawiny. Ja szczególnie lubię suszoną, a Wy? Zobacz więcej
alunek
alunek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Życie zamknięte w smaku
Żurawina do mięs

Żurawina do mięs 4578

Nie wyobrażam sobie niektórych mięs bez żurawiny. Zazwyczaj kupowałam ją gotową w sklepie, ale w tym roku, w moim małym sennym miasteczku, dostrzegłam ją na jednym z targów. Zaryzykowałam i wzięłam. Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ogrody babilonu
żurawina do mięsa

żurawina do mięsa 7644

Żurawina z dodatkiem wina Marsala, skórki oraz soku z pomarańczy aromatyzowana cynamonem i goździkami to doskonały dodatek do dań mięsnych, serów czy też czy dziczyzny. Żurawinę do mięsa z przepisu Zobacz więcej
NinaJG
NinaJG Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuj Sam!
Żurawina

Żurawina 2384

Bardzo lubię żurawinę w każdej postaci. Mam ją w zamrażalniku w woreczkach, w słoiku, we faszeczkach, no i oczywiście całą puszkę suszonej, by zawsze była pod ręką. Gdy na gotujmy pojawił się konkurs Zobacz więcej
Uczciwie przyznaję, że zawsze, kiedy miałam ochotę na danie z dodatkiem żurawiny przygotowywałam drób, nigdy wieprzowinę. Przepis na karkówkę z żurawiną znalazłam w starym numerze Przyjaciółki. Kiedy Zobacz więcej
asiapolak
asiapolak Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakowity blog
Żurawina

Żurawina 2637

Żurawina (Oxycoccus) - roślina wieloletnia z rodziny wrzosowatych, od lat 80-tych XX wieku w światowej literaturze opisywana jako rodzaj borówki. Jest wieloletnią, płożącą krzewinką rosnącą na Zobacz więcej
gotujebochce
gotujebochce Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuje Bo Chce
Żurawina

Żurawina 14243

Kolejny przepis na pyszne przetwory. Tym razem przedstawiam Wam żurawinę. Żurawina jest doskonała jako dodatek do mięs, serów, czy nawet zwykłej herbaty. Cena żurawiny nie powala, ale zawsze lepiej Zobacz więcej

Żurawina jest rośliną rosnącą w Polsce. Należy do sekcji w obrębie rodzaju borówka. Obecnie wyróżnia się jej dwa gatunki: żurawinę wieloowocową i żurawinę błotną. Oba występują na terenie naszego kraju, głównie na terenie torfowisk, czyli zbiorników wodnych porośniętych roślinnością. Żurawina posiada wiele witamin i właściwości prozdrowotnych. M.in. korzystnie wpływa na pracę wątroby i serca. Obniża też poziom cukru we krwi. Jednak najbardziej ceniony i znany jest jej dobroczynny wpływ na układ moczowy. Żurawina jest niezwykle pomocna przy leczeniu wszelkich infekcji dróg moczowych, na które narażone są przede wszystkim kobiety. Poza tym wspomaga odporność, dlatego stosowana jest przy przeziębieniach czy anginie. Po żurawinę powinny też sięgać osoby cierpiące na reumatyzm. Najwięcej witamin posiadają świeże owoce, na które sezon przypada od października do stycznia. Żurawinę można też mrozić, suszyć czy gotować bez obawy, że starci swoje drogocenne właściwości.

Żurawina jest świetnym składnikiem różnorodnych wypieków. Jej cierpki, lekko kwaskowaty smak idealnie komponuje się ze słodkim smakiem ciast, babeczek i innych deserów. Zdrową i smaczną przekąską, po którą możemy sięgać bez większych wyrzutów sumienia, są owsiane ciasteczka z suszoną żurawiną. Mąkę pszenną łączymy z proszkiem do pieczenia, płatkami owsianymi i szczyptą soli. W drugim naczyniu ucieramy masło z cukrem na gładką i jednolitą masę, do której następnie dodajemy jajko oraz wanilię. Powstałą masę łączymy z suchymi składnikami. Na koniec wrzucamy posiekane orzechy, żurawinę oraz pokruszoną białą czekoladę. Wszystko bardzo delikatnie i dokładnie ze sobą mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy niewielkie porcje ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Gotowe żurawinowe ciasteczka pozostawiamy na kratce do ostygnięcia. Na drugie śniadanie do pracy lub szkoły, a także na słodki podwieczorek sprawdzą się natomiast delikatne, mleczne bułeczki z żurawiną. Wystarczy przygotować ciasto drożdżowe na bazie mleka i masła. Na koniec dodajemy do niego żurawinę i formujemy niewielkie bułeczki, które po wyrośnięciu pieczemy przez około 15 minut w 200 stopniach, aż nabiorą pięknego, złotego koloru.

Żurawina doskonale sprawdza się w formie przetworów. Przykładem może być tutaj pyszna konfitura z żurawiny, która jest idealnym dodatkiem do mięs i wędlin. Owoce żurawiny dokładnie myjemy. W garnku gotujemy wodę z cukrem do momentu, aż powstanie gęsty syrop. Następnie dodajemy żurawinę i wszystko razem gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około godzinę. Gdy owoce zaczną pękać i puszczać sok, dodajemy otartą skórkę i sok z cytryny. Całość gotujemy jeszcze przez chwilę, aż większość wody odparuje. Jeszcze gorącą konfiturę z żurawiny przelewamy do czystych słoiczków, które szczelnie zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia. Konfitura z żurawiny może być też doskonałym dodatkiem do herbaty. Opcjonalnie można wzbogacić jej smak o kawałki jabłka i cynamon. Jeżeli chcemy, aby konfitura z żurawiny starczyła nam na dłużej, możemy poddać słoiki procesowi pasteryzacji. Gotowe przetwory przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.