żurawina do mięsa - sprawdzone przepisy kulinarne

liczba wyników: 39053

żurawina do mięsa

ogrody babilonu

Żurawina z dodatkiem wina Marsala, skórki oraz soku z pomarańczy aromatyzowana cynamonem i goździkami to doskonały dodatek do dań mięsnych, serów czy też czy dziczyzny. Żurawinę do mięsa z przepisu Bill Grangera dodaję do akcji Wielkie Święto Żurawiny 2013. 400 g żurawin  sok 1 z pomarańczy skórka z 1 pomarańczy 1/4 szklanki wi...

Świąteczna żurawina do mięsa

sto kolorów kuchni

Świąteczna żurawina do mięsa Zupełnie przez przypadek kupiłam ostatnio 2 książki Olgi Smile, w śmiesznie niskiej cenie.  Jedną z nich są "Przetwory".  Na początek wypróbowałam przepis na żurawinę do mięsa.  Pokazywałam już podobny przepis na blogu, ale ta wersja jest luksusowa.  Z dodatkiem pomarańczy i miodu.  W sam r...

Żurawina do mięsa

Amku-Amku

Zamiast pytać "jak żyć?" ostatnio coraz częściej zadaję sobie pytanie "co czytać?". Życie jakie jest każdy widzi. Cierpimy na chroniczny brak czasu. Nie pamiętam kiedy ostatnio spędziłam choćby godzinkę w księgarni szukając czegoś, co miałbym chęć przeczytać. Kiedyś tak właśnie robiłam - snułam się między półkami, czytałam opis z tyłu, a potem p...

żurawina do mięsa

moja e-książka kucharska

500g suszonej żurawiny 1,25l wody Żurawinę zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez około 1 godzinę-aż owoce żurawiny będę mięciutkie a płyn zrobi się zawiesisty. Ot i cała sztuka. Żurawiny nie trzeba słodzić! Będzie słodka:) Słodycz z jej wnętrza wydobywa się podczas gotowania, tak  samo jak substancja żelująca. Idealna do serów (szczególn...

Żurawina z jabłkami do mięsa

do ostatniego okruszka...

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

Żurawina do mięsa i serów

sto kolorów kuchni

Kolejna wersja żurawiny, która pojawia się na blogu.  Tym razem skorzystałam z przepisu z książki "Preserves" Lindy Wildsmith.  Ta wersja jest wypadkową dwóch już tutaj pokazywanych.  Smakowo przypomina tę świąteczną żurawinę, a konsystencją bardziej tę pierwszą tutaj pokazywaną.     Składniki: 1/4 łyżeczki cynamonu szcz...

Żurawina do mięsa i nie tylko

...to na języku

W tym roku zrobiłam wersję bardziej ekonomiczną z jabłkami, bo żurawina okropnie droga... Składniki: 2 kg żurawiny 1 kg jabłek (u mnie złota reneta) 1/2 kg cukru Do wysokiego garnka (musi być wysoki bo żurawina pryska) wlać szklankę wody, zagotować, rozpuścić w niej cukier, dodać żurawinę, pogotować 30 minut, dodać p...

Żurawina

Zielakowo

Surówki z białej kapusty Sezon w pełni, trzeba korzystać :) Czas przygotowania: 20 minut Składniki: - pół główki młodej kapusty, - 1/3 dużego pęczka koper...

Żurawina

Kuchnia Lotty

Żurawina Podobnie jak aronia w naszym kraju cieszy się średnią popularnością a ma takie bogate wartości, bowiem może skutecznie walczyć z chorobami od zapalania nerek, po choroby nowotworowe i odchudzanie! Żurawina hamuje przyleganie bakterii E.coli do ścian komórkowych dróg moczowych, ogranicza ich namnażanie i ułatwia wydalan...

Żurawina

Głodna Gospodyni

Kolacja z mężem. Niezbyt daleko od domu. Głód dosyć duży.  Zjawiamy się w Żurawinie około 19:00. Wybieramy stolik przy przeszklonej ścianie. Od razu uznajemy, że podoba nam się to miejsce. Wnętrze jest wysokie i bardzo przestronne. Dominują biele i szarości. Powili zapada zmrok, a w środku światło nie przytłacza. Jest delikatnie ściemnione...

Żurawina

Gotuje Bo Chce

Kolejny przepis na pyszne przetwory. Tym razem przedstawiam Wam żurawinę. Żurawina jest doskonała jako dodatek do mięs, serów, czy nawet zwykłej herbaty. Cena żurawiny nie powala, ale zawsze lepiej zrobić swoją, niż kupować za 8-10 zł słoik. Na rynku widziałem po 13 zł za kg. Do dzieła:) Na blogu pojawiły się już dania z żurawiną: 1. Ud...

Żurawina.

offcarobi.blogspot.com

   Pogoda nie rozpieszcza, szaro i buro za oknem. Niestety tak już może zostać na dłuższy czas. Przyda się więc jakaś bomba witaminowa! O żurawinie pisałam już troszkę na blogu w sierpniu. Wtedy to wraz z dziadkiem pojechałam na jej zbiór. Jest ona najzdrowsza surowa, tylko wtedy obdarza nas pełnią swoich zdrowotnych zalet. Istnieje sposób, by t...

Żurawina

Taka Karma!

Jesień bez żurawiny? Nigdy! Żurawina, to stały punkt jesienno - zimowego programu. Zazwyczaj nie zdąży dotrwać do zimy, bo zostaje szybko skonsumowana. W tym roku po raz pierwszy (choć już wiem, że będzie to nowa świecka tradycja) zamroziłam te piękne, czerwone korale i teraz sukcesywnie zużywam je do porannego koktajlu z mlekiem sojowy...

Żurawina

Gotuj Sam!

Bardzo lubię żurawinę w każdej postaci. Mam ją w zamrażalniku w woreczkach, w słoiku, we faszeczkach, no i oczywiście całą puszkę suszonej, by zawsze była pod ręką. Gdy na gotujmy pojawił się konkurs na dania z żurawiną, przygotowałam kilka żurawinowych dań. Jeśli jesteście ciekawi - zajrzyjcie właśnie tam. Babeczki żurawinowe Bitki wołowe duszo...

Żurawina

Smakowity blog

Żurawina (Oxycoccus) - roślina wieloletnia z rodziny wrzosowatych, od lat 80-tych XX wieku w światowej literaturze opisywana jako rodzaj borówki. Jest wieloletnią, płożącą krzewinką rosnącą na wilgotnych i kwaśnych stanowiskach, wymagającą stanowiska słonecznego i gleby o dużej zawartości próchnicy. Rozpowszechnione gatunki: żurawin...

Żurawina

Dorodne pomidory

Żurawina (Oxycoccus Hill.) to wiecznie zielony płkrzew z rodziny brusznicowatych. Podobnie jak borwka czerwona (brusznica) w stanie naturalnym rośnie w lasach i na torfowiskach płkuli płnocnej w Europie, na Syberii i w Ameryce płnocnej. Żurawiny są też blisko spokrewnione z czarnymi jagodami. Należą do tej samej grupy roślin, co wrzosy ...

mięsa

kuchnia perliczki

blog zawierający przepisy na dania zwyczajne i proste oraz moje eksperymenty kulinarne. zapraszam również na mój blog o słodkościach na www.cukierenkaklementynki.blogspot.com

Mięsa

Aga w kuchni

Strony Strona głównaAkcesoria kuchenneKontaktPublikacje sobota, 2 lutego 2013 Mięsa  Devolaile w płatkach owsianych Drobiowe roladki z pokrzywą Drobiowe roladki z żółtym serem   Drobiowe szaszłyki z ananasem   Drobiowe szaszłyki z małych roladek   Grillowany indyk z cukinią Kotlety w orzechowej panierce Kotlety w płatkach kukurydzianych...

Korzenna żurawina.

Slow Foodzik

Korzenna żurawina to wyśmienity dodatek do ciast, naleśników czy pajdy domowego chleba. Zrobiłem ją na jesień ze świeżych owoców. Teraz dostępna jest mrożona żurawina, z której też można zrobić konfiturę. W smaku nie odbiega od tej zrobionej ze świeżej, różni się jedynie kolorem i nie chce tak wybuchowo pękać. Składniki:       ...

Żurawina / Cranberries

Łasuch w kuchni

Żurawina. Do tej pory zawsze suszona, od teraz także świeża. Uwielbiam eksperymentować i poznawać nowe smaki i taki właśnie jest dla mnie smak żurawiny. Nowy. Nieoczywisty. Odrobinę cierpki, mocno kwaskowy, wcale nie słodki. Może właśnie dlatego te malutkie, super zdrowe owoce okupują teraz sporą część mojej zamrażarki. Przemrożone są l...

Ostatnio wyszukiwane:

ciasteczka migdalowo kokosowo czekoladowe, ciasteczka migdalowo kokosowe, krem kakalo, przed snem, ewa gotoje, chleb na zakwasie i jak zrobic zakwas, kuskus algierski, rózane lassi, violet tea, violet terá, przepisy kasia, violet jam, krem budyniowy gotowany na soku, rosyjska kuchnia, konfitara, seafood goulash zupa, zupa z indyka, zupa z indyka z zoltkiem, zupa z indyka zabielana jajkiem, zapiekanka makaron brie

Informujemy, że na swoich stronach Phoenix Press Sp. z o.o. Sp.k. wykorzystuje wraz z innymi podmiotami współpracującymi pliki  cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych i w celu dostosowania serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników.  Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia. Kliknij polityka cookies, aby dowiedzieć się więcej, w tym jak zarządzać plikami cookies.

x