Przepis na zurawina i olejem

Dzisiaj z okazji Święta Niepodległości przygotowałam danie w biało-czerwonych barwach. Śledzie to klasyka kuchni polskiej, więc idealnie wpisują się w akcję „Gotujemy po polsku”, której patronat Zobacz więcej
Mam słabość na punkcie śledzi. Nie zawsze tak było, ale odkąd złapałam bakcyla śledzik na święta musi być i kropka. Wariacji na tema śledzia w oleju jest całe mnóstwo. Osobiście jestem wielką fanką Zobacz więcej
Zdecydowanie bardziej pasują mi smakowo śledzie najpierw marynowane a potem dopiero zalane olejem. Pasują do nich różne dodatki, także owoce. Są doskonałe nie tylko na Święta, ale także po prostu jako Zobacz więcej
PrzepisyJoli
PrzepisyJoli Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Przepisy Joli
ŚLEDZIE Z ŻURAWINĄ

ŚLEDZIE Z ŻURAWINĄ 8606

ŚLEDZIE Z ŻURAWINĄ – klasyczny śledźz posmakiem żurawiny. Składniki: 5 filetów śledziowych (matjas) 3 łyżki suszonej żurawiny 1 cebula 2 goździki 2 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy pieprz Zobacz więcej
Śledzie w oleju z żurawiną i płatkami migdałów to moja kolejna propozycja na Sylwestra lub Boże Narodzenie. Oczywiście możecie je również przygotować bez okazji. Przepis na ich przygotowanie nie Zobacz więcej
Składniki: matiasy 8 sztuk, cebula 2 sztuki, żurawina suszona 10 dag, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, cukier 1 łyżeczka, sok z cytryny 1 łyżeczka, olej rzepakowy - ile potrzeba matiasy wymoczyć 2 Zobacz więcej
To jest mój ulubiony sposób przyrządzania śledzi. Namoczone w mleku zamiast wody są delikatniejsze. Z odrobiną, ale tylko odrobiną octu są kruchsze, a jak ocet to i ciut cukru lub miodu. Żurawina Zobacz więcej
Tak, to przepis świąteczny, ale śledzie przecież w karnawale też się jada, więc przepis nie musi czekać do przyszłego roku:) POTRZEBUJEMY: 300 g śledzi matjasów 50 g żurawiny suszonej 1 cebula 2 łyżki Zobacz więcej
SKŁADNIKI ok 6-7 filetów śledziowych (matiasów) 1 duża czerwona cebula kila kulek ziela angielskiego kila listków laurowych czarny pieprz najlepiej świeżo mielony pół łyżeczki kolorowego pieprzu w Zobacz więcej
Ten przepis zachwyci wszystkich amatorów śledzi. Osobiście zaliczam się do nich i śledzie lubię chyba pod każdą postacią. Do śledzi najlepszy jest moim zdaniem olej lniany, który komponuje się ze Zobacz więcej
Polecam znów śledzie matias. Mój organizm domaga się śledzia solonego! Dawno nie gościł na naszym stole , więc postanowiłam go podać tym razem z żurawiną , którą bardzo lubię i która bardzo dobrze Zobacz więcej
Kiedy robi się zimno lubię eksperymentować nieco ze śledziami. Oczywiście uwielbiam taką klasykę jak śledzie w oleju, pod pierzynką czy z majerankiem. Nie lubię jednak nudy w kuchni więc próbuję Zobacz więcej
Uwielbiam szarlotkę, uwielbiam jabłka. Nie mogłam więc odmówić sobie przyjemności zrobienia jabłkowych zapasów na zimę. Teraz wystarczy tylko otworzyć słoik z pysznymi prażonymi jabłkami i cieszyć się Zobacz więcej
https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasteczka smakują rewelacyjnie i mogą po nie sięgać osoby unikające cukru. Są kruche, orzechowe i w sam raz Zobacz więcej
Uwierzycie, że w tym roku po raz pierwszy jadłam śledzie? :) Nie wiem, czy to jakiś świąteczny cud, czy zupełnie już pozmieniały mi się upodobania smakowe, ale jakiś tydzień naszła mnie niesamowita Zobacz więcej
Moja kolejna propozycja bardzo smacznej i zdrowej zimowej surówki. Kapusta kiszona, żurawina zawierają dużo witaminy C chroniącej organizm przed przeziębieniem i wzmacniającej odporność. Olej lniany Zobacz więcej
Składniki: 3 płaty śledzia szklanka mleka szklanka fasoli Jaś czerwona cebula 4 łyżki suszonej żurawiny kieliszek porto twarda gruszka 3 łyżki oleju rzepakowego łyżeczka octu winnego z białego wina Zobacz więcej
Żurawinę suszoną mogę pochłaniać kilogramami. Lubię jej słodycz. Ponadto jest bardzo zdrowa. Ma mnóstwo witaminy C, witamin z grupy B, sporo błonnika i soli mineralnych. W wersji wytrawnej jadam ją Zobacz więcej
Szybkie, kruche i pachnące! Mniam. Dodatek słonecznika i żurawiny idealnie się komponuje z ciastkiem! A dodatek oleju kokosowego- tzw. superfood dodaje nam moc witamin i dobroci Co nam trzeba? 200g Zobacz więcej
Dzisiaj zapraszam na polędwiczki wieprzowe w świątecznej odsłonie. Bardzo lubię ten rodzaj mięsa, z uwagi na jego delikatność i kruchość. Dodatkową zaletą jest to, że nie wymaga zbyt wielu zabiegów, Zobacz więcej