zwykle ciasto drozdzowe z rodzynkami

Składniki: drożdże świeże 10 dag, mleko ciepłe 1,1/4 szklanki, cukier 1 szklanka, mąka tortowa 70 dag, jajka 4 sztuki, sól - szczypta, margaryna 10 dag, aromat waniliowy 1 łyżeczka, twaróg 35 dag, Zobacz więcej
Składniki: drożdże świeże 5 dag, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 50 dag, żółtka 5 sztuk, olej rzepakowy 2 łyżki, masło 10 dag, sól - szczypta, mleko ciepłe 1,5 szklanki, aromat rumowy 5 kropli, Zobacz więcej
Lubicie ciasta z bananami? Pieczecie takie? Jeśli nie to bardzo polecam. Takie ciasto jest niezwykle pyszne i idealne na podwieczorek, można je pokroić na osiem kawałków. Pyszne smakuje z filiżanką Zobacz więcej
Pyszne racuszki. Łatwe i szybkie w wykonaniu. Drożdże pokruszyć do garnuszka, wsypać sól, cukier i mąkę. Wlać ciepłe mleko. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Do miski przesiać mąkę, Zobacz więcej
Zwykłe, klasyczne ciasto drożdżowe z kruszonką. Idealne na słodkie śniadanie lub dodatek do porannej kawy. Świetnie smakuje z konfiturą i/lub szklanką mleka. Można upiec je w prostokątnej blaszce, Zobacz więcej
Składniki i przygotowanie: Ciasto: 510 g mąki pszennej 150 g drobnego cukru 50 g masła 180 ml mleka 7 g suchych drożdży 1 jajko 2 żółtka 1/2 op cukru z prawdziwa wanilią 1 łyżeczka soku z limonki Zobacz więcej
Co jest Waszym "smakiem z dzieciństwa"?!? Co smakowało Wam u babci najbardziej?!? Ja ten smak kojarzę w szczególności z ciastemdrożdżowym. Kiedy byłam małą dziewczynką, stałam obok mojej babci i Zobacz więcej
Dla Babci i Dziadka drożdżowa babka. Z soczystymijabłkamii słodkimi bakaliami. Bo to, co od serca jest upieczone i ukochanym dziadkom zostanie wręczone, sprawi wiele radości z słodkiej przyjemności, Zobacz więcej
Nie spodziewam się medalu dla "Matki roku". Czasem cierpliwość mi się kończy za szybko, często o poranku zamiast tryskać energią jak moje dziecię, owijam się kołdrą w szczelny kokon i jestem głucha na Zobacz więcej
Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką uwielbiam to ciasto, a jeszcze nie tak dawno wydawało mi się takie trudne w przygotowaniu. Nie lubiłam czekać aż wyrośnie, teraz przygotowanie tego ciasta sprawia mi Zobacz więcej
Za oknem -20 stopni, takiej temperatury nie było u nas chyba kilka dobrych lat. Pamiętam jak wybrałam się kiedyś z moją mamą na weekend do Zakopanego. Było to w okolicy 6 grudnia. Wstałyśmy w sobotę Zobacz więcej
Drożdżowe ślimaczki z cynamonem i rodzynkami Zimę mamy srogą w tym roku. Srogą oczywiście jak na ciepły Izmir. Dziś w nocy spadł snieg utrzymał się do południa ale cośmy się nahasali na sniegu to Zobacz więcej
Dzisiaj w Warszawie spadł pierwszy tej jesieni śnieg. Zbliża się zima. A jak na zewnątrz temperatura spada, to rośnie ochota na aromatyczne, korzenne potrawy. Dlatego też przygotowałam przepis na Zobacz więcej
Ciasto na babeczki jest proste wręcz banalne, a po upieczeniu jak dla mnie idealne. Składniki tylko miksujemy, rodzynki dodajemy, ciasto do foremek przekładamy i chwilę czekamy. Podczas pieczenia Zobacz więcej
Mientablog
Mientablog Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mienta blog
Ciasto marchewkowe z rodzynkami

Ciasto marchewkowe z rodzynkami 54

Ciasto marchewkowe z rodzynkami | Mienta blog Strona główna O MNIE Moje publikacje WSPÓŁPRACA Kontakt Wybierz kategorieBabeczki i muffiny(56)Bezglutenowe(102)Chleb i bułki(30)Ciasta i torty Zobacz więcej
Jedno z moich ulubionych drożdżowych ciast, robię je z pamięci i jak zwykle na oko. Przeważnie z lukrem cytrynowym, ale że nie miałam cytryny w domu, to po raz pierwszy zrobiłam lukier na bazie Zobacz więcej
Mój kolega z pracy wiele razy przynosił na drugie śniadaniedrożdżowe ciasto z kruszonką, było wyjątkowe, w kwestiismaku ale i konsystencji. Gdy opowiadał o nim używał określenia"topielec". Nie piekłam Zobacz więcej
Kulinarny aforyzm : Stary amant jak piec stary/Dużo swędu, mało pary. Aleksander Fredro Szybkie ciasto, gdy potrzebujemy czegoś słodkiego i mamy kilka zbyt dojrzałych bananów. Przepis na podstawie tej Zobacz więcej
Smak Zdrowia
Smak Zdrowia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smak Zdrowia
Muffinki drożdżowe z rodzynkami

Muffinki drożdżowe z rodzynkami 1920

Składniki: mąka pszenna (200g) mleko (150ml) 1 jajko (60g) drożdże (20g) cukier (30g) rodzynki (30g) Przygotowanie: Mleko podgrzewamy, wrzucamy cukier, drożdże, mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Zobacz więcej
Mój pierwszy wypiek z drożdży instant. Z drżeniem stałam przy piekarniku ale wszystko się udało, ciasto wyrosło i smakowało. Ja jednak z przekory chyba nadal chętniej sięgam po drożdże w kostce, tak Zobacz więcej