zwykle ciasto ze sliwka

, z pewnością kochałam bym ją właśnie w takim wydaniu. Słodycz dyni, słodycz mleczka plus coś ostrego przełamującego tę słodycz. I jak zwykle te myśli doprowadziły mnie do wniosku, że najlepiej Zobacz więcej
Banany i cynamon…ah! Na to połączenie zwykle wydaje z siebie jęk. Bo banany i wszystko co bananowe uwielbiam, a cynamon aż się prosi, żeby połączyć się z bananem w pysznej smakowej fuzji. Przyznam, że Zobacz więcej
Gdyby ktoś kazał wam określić na czym polega sukces pysznego ciasta, co byście powiedzieli? Ja powiedziałabym, że sukcesem są zawsze orzechy i miód. To połączenie po prostu zawsze idealnie się Zobacz więcej
Kawa czy herbata? To często dręczące mnie pytanie w godzinach popołudniowych. Zwykle decyduję się w ostatniej chwili, a czasem żałuję, że nie postawiłam na ten drugi napój. Nigdy nie można w pełni Zobacz więcej
Są takie produkty, które świetnie nawilżają ciasto chlebowe. Czasami ich użycie wydaje się absurdalne, ale końcowy efekt przekonuje każdego. Tak jest właśnie z ziemniakami. Początkujący piekarze Zobacz więcej
czesc odjac i to miejsce wypelnic,czy sliwka jest miekka maka.Dodatkowo 1 lyzka maki ziemniaczanej i 1 lyzka oleju- to moj patent.Sprawia on,iz ciasto jest gladkie i plastyczne.Z ciasta uformowac Zobacz więcej
przypraw jaka współgra z chlebem. Z powodzeniem zastępuje wszystkie zioła i dodatki, bo jest tak aromatyczny, że właściwie poza nim, chleba nie trzeba specjalnie czymkolwiek doprawiać. Miałam ochotę Zobacz więcej
Ludzie zwykle dziwią się, że uwielbiam słodkie pieczywo do wytrawnych dodatków. W Gdyni znajduje się moja ulubiona burgerownia, która do pysznego, soczystego mięsa dodaje maślaną bułkę brioche. Znam Zobacz więcej
często, gdyż oprócz słodkiego smaku dodaje chlebowi smaku cebuli, który moim zdaniem świetnie łączy się z pieczywem. W obecnych temperaturach zakwas rośnie mi bardzo szybko. Wręcz wyłazi ze słoika i Zobacz więcej
mieszkania, gdyby nie fakt, że już nad ranem robi się w nim dwa razy goręcej niż na zewnątrz. Trzeba więc uciekać. Jednak jest dosłownie jeden aspekt upału, który bardzo mi odpowiada, dzięki niemu Zobacz więcej
Istnieją połączenia niezniszczalne: gruszki z serem blue, jabłka z cynamonem, czy pomidory z bazylią. Latem najczęściej gości na moim stole to ostatnie połączenie smaków. Czemu? Bo późnym latem Zobacz więcej
się! Chleb z batatami i oregano na zakwasie Autor:Sliwka Czas przygotowania: 9 hours Czas pieczenia: 35 mins Calkowity czas: 9 hours 35 mins Porcje:1 Skladniki Zaczyn 50 g mąki pszennej razowej 25 g Zobacz więcej
Ajjj! Zrobiło się naprawdę zimno! Dlatego powoli zaczynam szukać alternatywnych metod ogrzewania. Mój ostatni wynalazek wiąże się oczywiście z przygotowywaniem chleba. Zeszłej zimy ogrzewałam się przy Zobacz więcej
pieczywie lądują bardzo często. Ziołowy posmak w chlebie, co do zasady, nie przeszkadza wytrawnym dodatkom. Najczęściej w moim chlebie znajdziecie rozmaryn. Używam go i tutaj. Świetnie sprawdzi się Zobacz więcej
. Jako, że nie lubię robić tych samych rzeczy dwa razy, zwykle spełniam marzenia i tworzę jego ulubione bułeczki. Jednak zawsze muszę dodać coś od siebie, coś czego jeszcze nie mieszałam z czarnymi Zobacz więcej
Zakwas jest naprawdę jak żyjące stworzenie. Często pytacie w komentarzach, dlaczego was zakwas przestał działać, nie bulgocze, lub nie podnosi chleba. Zwykle staram się pomóc wam na bazie moich Zobacz więcej
Lubicie maślane bułeczki? Ja za nimi wprost przepadam. Nie mam jakiegoś ulubionego przepisu, zwykle składniki dodaję na oko, pilnując żeby nie przesadzić z masłem i cukrem. Raz wychodzi lepiej raz Zobacz więcej
Gdy mam więcej czasu na upieczenie chleba niż zwykle, nigdy nie stawiam na proste rozwiązania. Chleb lubi, gdy ma się do niego cierpliwość, gdy się o niego dba i poświęca dużo czasu. A wtedy Zobacz więcej
jeszcze przed wyjściem dom wypełnił piękny, chlebowy zapach. A najlepsze jest w tym to, że nie wymaga to praktycznie żadnych nakładów pracy. Chleb wszystko robi za nas, a nam pozostaje czekać, a Zobacz więcej
Dzisiaj chleb pszenny. I to potrójnie pszenny! Dodałam do niego trzy rodzaje mąki pszennej: pszenną chlebową, pszenną pełnoziarnistą i pszenną razową. Uwielbiam eksperymentować z rodzajami mąki. Zobacz więcej