zwykle ciasto ze sliwka

{{headerMessage}}
, z pewnością kochałam bym ją właśnie w takim wydaniu. Słodycz dyni, słodycz mleczka plus coś ostrego przełamującego tę słodycz. I jak zwykle te myśli doprowadziły mnie do wniosku, że najlepiej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Banany i cynamon…ah! Na to połączenie zwykle wydaje z siebie jęk. Bo banany i wszystko co bananowe uwielbiam, a cynamon aż się prosi, żeby połączyć się z bananem w pysznej smakowej fuzji. Przyznam, że Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Gdyby ktoś kazał wam określić na czym polega sukces pysznego ciasta, co byście powiedzieli? Ja powiedziałabym, że sukcesem są zawsze orzechy i miód. To połączenie po prostu zawsze idealnie się Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kawa czy herbata? To często dręczące mnie pytanie w godzinach popołudniowych. Zwykle decyduję się w ostatniej chwili, a czasem żałuję, że nie postawiłam na ten drugi napój. Nigdy nie można w pełni Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Są takie produkty, które świetnie nawilżają ciasto chlebowe. Czasami ich użycie wydaje się absurdalne, ale końcowy efekt przekonuje każdego. Tak jest właśnie z ziemniakami. Początkujący piekarze Zobacz więcej
{{headerMessage}}
czesc odjac i to miejsce wypelnic,czy sliwka jest miekka maka.Dodatkowo 1 lyzka maki ziemniaczanej i 1 lyzka oleju- to moj patent.Sprawia on,iz ciasto jest gladkie i plastyczne.Z ciasta uformowac Zobacz więcej
{{headerMessage}}
przypraw jaka współgra z chlebem. Z powodzeniem zastępuje wszystkie zioła i dodatki, bo jest tak aromatyczny, że właściwie poza nim, chleba nie trzeba specjalnie czymkolwiek doprawiać. Miałam ochotę Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ludzie zwykle dziwią się, że uwielbiam słodkie pieczywo do wytrawnych dodatków. W Gdyni znajduje się moja ulubiona burgerownia, która do pysznego, soczystego mięsa dodaje maślaną bułkę brioche. Znam Zobacz więcej
{{headerMessage}}
często, gdyż oprócz słodkiego smaku dodaje chlebowi smaku cebuli, który moim zdaniem świetnie łączy się z pieczywem. W obecnych temperaturach zakwas rośnie mi bardzo szybko. Wręcz wyłazi ze słoika i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
mieszkania, gdyby nie fakt, że już nad ranem robi się w nim dwa razy goręcej niż na zewnątrz. Trzeba więc uciekać. Jednak jest dosłownie jeden aspekt upału, który bardzo mi odpowiada, dzięki niemu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Istnieją połączenia niezniszczalne: gruszki z serem blue, jabłka z cynamonem, czy pomidory z bazylią. Latem najczęściej gości na moim stole to ostatnie połączenie smaków. Czemu? Bo późnym latem Zobacz więcej
{{headerMessage}}
się! Chleb z batatami i oregano na zakwasie Autor:Sliwka Czas przygotowania: 9 hours Czas pieczenia: 35 mins Calkowity czas: 9 hours 35 mins Porcje:1 Skladniki Zaczyn 50 g mąki pszennej razowej 25 g Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ajjj! Zrobiło się naprawdę zimno! Dlatego powoli zaczynam szukać alternatywnych metod ogrzewania. Mój ostatni wynalazek wiąże się oczywiście z przygotowywaniem chleba. Zeszłej zimy ogrzewałam się przy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
pieczywie lądują bardzo często. Ziołowy posmak w chlebie, co do zasady, nie przeszkadza wytrawnym dodatkom. Najczęściej w moim chlebie znajdziecie rozmaryn. Używam go i tutaj. Świetnie sprawdzi się Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Jako, że nie lubię robić tych samych rzeczy dwa razy, zwykle spełniam marzenia i tworzę jego ulubione bułeczki. Jednak zawsze muszę dodać coś od siebie, coś czego jeszcze nie mieszałam z czarnymi Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zakwas jest naprawdę jak żyjące stworzenie. Często pytacie w komentarzach, dlaczego was zakwas przestał działać, nie bulgocze, lub nie podnosi chleba. Zwykle staram się pomóc wam na bazie moich Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Lubicie maślane bułeczki? Ja za nimi wprost przepadam. Nie mam jakiegoś ulubionego przepisu, zwykle składniki dodaję na oko, pilnując żeby nie przesadzić z masłem i cukrem. Raz wychodzi lepiej raz Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Gdy mam więcej czasu na upieczenie chleba niż zwykle, nigdy nie stawiam na proste rozwiązania. Chleb lubi, gdy ma się do niego cierpliwość, gdy się o niego dba i poświęca dużo czasu. A wtedy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
jeszcze przed wyjściem dom wypełnił piękny, chlebowy zapach. A najlepsze jest w tym to, że nie wymaga to praktycznie żadnych nakładów pracy. Chleb wszystko robi za nas, a nam pozostaje czekać, a Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dzisiaj chleb pszenny. I to potrójnie pszenny! Dodałam do niego trzy rodzaje mąki pszennej: pszenną chlebową, pszenną pełnoziarnistą i pszenną razową. Uwielbiam eksperymentować z rodzajami mąki. Zobacz więcej