Ostatnio natknęłam się na nowy sposób przygotowania ogórków po żydowsku, spodobał mi się, więc korzystając z tego, że jeszcze trochę ogórków na działce rośnie, zawekowałam kilka słoików nowym
Zobacz więcej
Ostatnie wydarzenia podsycają niechęć Polaków do innych nacji. Objawia się ona różnie, przeważnie narastającą niechęcią dla sąsiadów-obcokrajowców i łańcuszkami na fejsbuku przeklejanymi w
Zobacz więcej
Karp po żydowsku może być ciekawą alternatywą dla tradycyjnego karpia smażonego. Przepisów na karpia po żydowsku możesz znaleźćmnóstwo. Zazwyczaj jest to klasyczna wersja, gdzie karp podawany jest na
Zobacz więcej
Rolada z bitą śmietaną i ... » Ogórki konserwowe z chili po żydowsku Póki jeszcze są dostępne ogórki gruntowe, spieszę podać Wam przepis na pyszne ogórki "po żydowsku". Dodatek papryczek chili jest tu
Zobacz więcej
Jak co roku ogórków mamy w bród. Robimy kiszone, konserwowe, z curry... W tym roku wróciliśmy także do tradycji z robieniem ogórków po żydowsku, których już kilka lat nie było w naszej piwnicy.Przepis
Zobacz więcej
Sałatka Żydowska – prosta i szybka sałatka, idealnie pasująca do wędlin, czy dań mięsnych – szczególnie polecam do karkówki z grilla ;) Sałatka Żydowska – Składniki: 5-6 średnichziemniaków (ok. 800g)
Zobacz więcej
Opis: Sałatka żydowska składa się z ziemniaków i jajek z dodatkiem cebuli. Jest smaczną alternatywą dla sałatki jarzynowej, aczkolwiek ja wolę właśnie jarzynową. Wiem, że inni stawiają je często na
Zobacz więcej
Przepis na te ogóreczki dostałam od bliskiej znajomej i tu mam nadzieję Irenko, że się nie pogniewasz jeśli podzielę się nim "ze światem". Wcześniej wypróbowałam oczywiście kilka wszech dostępnych
Zobacz więcej
czyli rosół. trochę inny niż nasz tradycyjny - przez ugotowanie w nich kulek nieklarowny, ale ponoć taki ma być. i nawet jeśli jest bez kulek, to gotuje się w nim makaron. jeśli nie macie smalcu z
Zobacz więcej
Robiłam te ogórki nie znając ich nazwy, bo przepis dała mi mama, a jej dała koleżanka z pracy nie mówiąc nazwy tylko dyktując składniki :) Kiedyś mama ich próbowała i mówiła, że takie dobre, więc
Zobacz więcej
OGÓRECZKI PO ŻYDOWSKU Czas robienia przetworów w pełni. Dzisiaj pyszne ogóreczki według przepisu mojej Mamy. Uwielbiam ich lekko słodki smak. Składniki: 4 kg ogórków 2 łyżki soli do posypania czosnek,
Zobacz więcej
Dziś zapraszam na kolejny przepis wyszperany w starym notatniku. Miałam przy nim adnotację, że to tradycyjna potrawa z kuchni żydowskiej. Jak można przeczytać, kuchnia żydowska jest oryginalna i
Zobacz więcej
Wspaniała sprawa taki syropek. Znakomity na przeziębienia, doskonały na wzmocnienie. Robi się go "na oko", to znaczy są pewnie jakieś konkretne przepisy, ale ja nie korzystam. Trzeba się po prostu na
Zobacz więcej
szarlotka po żydowsku dla alergika Ajaj ;) Szarlotka po żydowsku to, jak dla mnie, najpyszniejsza szarlotka świata, zwłaszcza podana na ciepło z lodami albo bitą śmietaną. Przepis na nią mam od lat,
Zobacz więcej
Prosta, smaczna sałatka żydowska. Lubię wszelkiego rodzaju sałatki, a dzisiaj miałam ochotę na taką klasyczną jarzynową. Jednak moje zaopatrzenie lodówkowe okazało się zbyt skromne i powstała taka oto
Zobacz więcej
Goldene jojch (jid.złota zupa) - żydowska penicylina. Pisząc mniej enigmatycznie, po prostu rosół. Dzisiejszy dzień był niesamowicie słoneczny. Wiosnę czuć w powietrzu i mimo, że wiatr trochę nam
Zobacz więcej
Karkówka po żydowsku Karkówka przyrządzona w taki sposób smakuje wyśmienicie. Jest to zupełnie inny sposób podania niż robię to zazwyczaj i bardzo smakowała mojej rodzinie. Przepis z gazetki Przyślij
Zobacz więcej
Kuchnia żydowska w wielu kręgach jest mało znana, ale uważana za dziwaczną, ograniczoną zbyt wieloma zakazami i niezrozumiałą. A tym czasem zasady te biorą się głównie ze szczególnej dbałości Żydów o
Zobacz więcej
skip to main | skip to sidebar Rosół - żydowska penicylina Królem wszystkich zup jest rosół. Rosół, jak żadna inna zupa jest też jednocześnie najbardziej żydowską i najbardziej polską ze wszystkich
Zobacz więcej
Przetacza się po nas jakieś wredne wirusisko, więc garami warzę rosołek zwany żydowską penicyliną. Rosołek jest niesamowity, nie tylko doskonale smakuje, ale też, a raczej przede wszystkim, stawia na
Zobacz więcej