żydowska penicylina

Przetacza się po nas jakieś wredne wirusisko, więc garami warzę rosołek zwany żydowską penicyliną. Rosołek jest niesamowity, nie tylko doskonale smakuje, ale też, a raczej przede wszystkim, stawia na Zobacz więcej
skip to main | skip to sidebar Rosół - żydowska penicylina Królem wszystkich zup jest rosół. Rosół, jak żadna inna zupa jest też jednocześnie najbardziej żydowską i najbardziej polską ze wszystkich Zobacz więcej
na danie, które jest typowe dla kuchni żydowskiej. Rosół z knedelkami z macy jest dowodem na to, że różne kultury, sąsiadując ze sobą, przenikają się wzajemnie i po pewnym czasie pewne elementy są Zobacz więcej
czyli rosół. trochę inny niż nasz tradycyjny - przez ugotowanie w nich kulek nieklarowny, ale ponoć taki ma być. i nawet jeśli jest bez kulek, to gotuje się w nim makaron. jeśli nie macie smalcu z Zobacz więcej
Goldene jojch (jid.złota zupa) - żydowska penicylina. Pisząc mniej enigmatycznie, po prostu rosół. Dzisiejszy dzień był niesamowicie słoneczny. Wiosnę czuć w powietrzu i mimo, że wiatr trochę nam Zobacz więcej
Wspaniała sprawa taki syropek. Znakomity na przeziębienia, doskonały na wzmocnienie. Robi się go "na oko", to znaczy są pewnie jakieś konkretne przepisy, ale ja nie korzystam. Trzeba się po prostu na Zobacz więcej
Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smakalajzyt
Rosół przepis

Rosół przepis 266

0
Rosół przepis Rosół przepis czyli mój przepis na wspaniały rosół, króla zup i klasyczną podstawę zup wszelakich. Rosół to prastara zupa, długo gotowany bulion z mięsa i warzyw – prawie każda kultura Zobacz więcej
, chorowała córka – tylko mnie jakoś szczęśliwie omija. Może między innymi pomogła mi zastosowana zapobiegawczo … zupa czosnkowa? Jeśli wierzyć w sposoby naszych babć, na grypę najlepszy jest po Zobacz więcej
zbyt aktywne. Jeśli chodzi o dietę, to pamiętamy, że w czasie choroby nie wprowadzamy nowości. Poimy dziecko nadmiernie, niech się płucze, karmimy lekkostrawnie i delektujemy się tzw.żydowską Zobacz więcej
i przed modą na kuchnię Toskanii). Tak więc Anne Applebaum, która przecież mieszka w Polsce od lat i nauczyła się gotować po polsku, odsłania przed czytelnikami amerykańskimi i polskimi także swoje Zobacz więcej
się do tzw. zup czystych. Ja jednak obstawałabym, że rosół to wywar. Rosół to wywar, a jego właściwości lecznicze zostały już dawno udowodnione … Czy wiecie, że był nazywany żydowską penicyliną? Nie Zobacz więcej
zmielonym pieprzem. Zupę nalewam do talerzy przez gęste sito, wówczas mam pewność, że będzie w pełni klarowny. 1. Gotowania rosołu uczyła mnie mamcia, ale go nie spisałam i kiedy chciałam zrobić swój Zobacz więcej