żydowski gulasz

Beti Beti
Beti Beti Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Betijska
Cymes wg Malki Kafki

Cymes wg Malki Kafki 363

0
{{headerMessage}}
Składniki: marchew cebule cukier rodzynki, migdały, daktyle i suszone morele - wszystkiego po równo. cynamon Cymes to coś na kształt gulaszu na słodko, w którego skład wchodzi podsmażana marchewka. Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Cymes z marchewki

Cymes z marchewki 416

0
{{headerMessage}}
Cymes to danie rodem z kuchni żydowskiej, podaje się je w radosne święta żydowskie, święto Pascha i Rosz ha-Szana. Można je przygotować także z mięsem, jako słodki gulasz. Ja zrobiłam wersję bez Zobacz więcej
laura
laura Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cafe Babilon
EGIPSKIE ZAPISKI

EGIPSKIE ZAPISKI 130

0
{{headerMessage}}
, malukhiyah lub moroheiya jest przygotowana z liści juty warzywnej (ślazu żydowskiego). Danie ma wiele odmian i jest obecne w kuchni większości krajów Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
treściwy, ciepły i aromatyczny obiad. Wszak to najlepszy czas na gulasze i zupy, które swoją drogą uwielbiam. Jak głosi żydowskie przysłowie: „Najbardziej natrętny wierzyciel to własny żołądek.” Zobacz więcej
{{headerMessage}}
1 kg gęsich żołądków, 1 kg cebuli, 3 - 4 ząbki czosnku, 1,5 łyżeczki curry, sól, pieprz, gęsi tłuszcz Żołądki oczyścić, odciąć błony – ma zostać czyste mięso, umyć. Sparzyć dwu-trzykrotnie na sicie. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
5 szyjek gęsich, 1 kg ziemniaków, 100 g cebuli, 3 jajka, tłuszcz z gęsi, sól, pieprz, cząber (majeranek, tymianek) Z szyj gęsich zdjąć delikatnie skórę – tak aby nie uszkodzić skóry. Na mięsie z Zobacz więcej
Grace
Grace Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Grace w kuchni
U Fryzjera w Kazimierzu

U Fryzjera w Kazimierzu 150

0
{{headerMessage}}
Ostatni weekend spontanicznie spędziliśmy w Kazimierzu Dolnym. Pogoda dopisała, słoneczko świeciło cały dzień, aura sprzyjała spacerom. A po spacerze po Rynku i przed spacerem nad Wisłą trzeba było Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Czulent tradycyjna potrawa kuchni żydowskiej. Czulent to bardzo wolno gotowany (duszony) gulasz, przyrządzany z koszernego mięsa, z fasolą (często ciecierzycą), cebulą, kaszą jęczmienną lub jaglaną. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Czulent to tradycyjna potrawa kuchni żydowskiej. Jest to wolno duszony gulasz z koszernego mięsa, fasoli i kaszy, z dodatkiem cebuli. Przygotowałam czulent z wołowiny, białej fasoli i kaszy gryczanej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Podczas ostatniej wizyty w Krakowie, szukając sympatycznego i nietuzinkowego miejsca, w którym można by zjeść dobry obiad, trafiliśmy do żydowskiej restauracji ARIEL na Krakowskim Kaźmierzu. Wybór Zobacz więcej
liliana77
liliana77 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinarne życie
Czulent

Czulent 2140

2
{{headerMessage}}
Czulent jest jednym z najbardziej znanych dań kuchni żydowskiej, podawany jest w szabat i przygotowany z koszernych produktów. U mnie z małą zmianą, fasola z puszki. Czulent Składniki: - 1 kg wołowiny Zobacz więcej
mlecznakrowa
mlecznakrowa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mleczna Krowa
Jemeńska zupa z fasolą

Jemeńska zupa z fasolą 177

1
{{headerMessage}}
Już niedługo Chanuka, co oznacza, że najbliższy tydzień poświęcamy kuchni żydowskiej. Zaczynamy od jemeńskiej zupy z dużą ilością wołowiny, fasolą i pomidorami. Wszystko doprawione czosnkiem i Zobacz więcej
bistro mama
bistro mama Obserwuj blogaObserwujesz bloga
bistro mama
Czulent

Czulent 1606

0
{{headerMessage}}
Czulent pochodzi z kuchni żydowskiej. Powinnam to danie nazwać raczej czymś a'la czulent. Prawdziwy czulent przygotowywany jest z koszernego mięsa wołowego. Po hebrajsku „koszerny” oznacza „ Zobacz więcej
{{headerMessage}}
W weekend odwiedziłam Kraków :) miasto bardzo urokliwe i dość dobrze mi znane... ...trzeba przyznać, że Kazimierz, czyli część Krakowa wchodząca w skład Starego Miasta, jest bardzo klimatyczny i Zobacz więcej
qualietta
qualietta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Skarbnica smaków
Forszmak lubelski

Forszmak lubelski 1253

0
{{headerMessage}}
Forszmak - danie, które gdzieś tam kiedyś obiło mi się o uszy, a którego nigdy nie jadłam. W wyniku poszukiwań w różnych źródłach okazało się, że pod tą nazwą kryją się dwie różne potrawy. Pierwsza z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Galicyjskie kulinaria – spotkanie w KRAKOWIE, wstęp wolny Galicyjskie kulinaria to spotkanie które odbędzie się w najbliższy piątek, a poniżej kilka słów o nim. Gulasz obok strudla i piszingera, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
W piątek 12 grudnia, w ramach wystawy „Mit Galicji” organizowanej przez krakowskie Międzynarodowe Centrum Kultury, odbędzie się spotkanie poświęcone kuchni galicyjskiej, które poprowadzi znany Zobacz więcej
magdalenayah
magdalenayah Obserwuj blogaObserwujesz bloga
pieprznysmaczek
FORSZMAK  LUBELSKI

FORSZMAK LUBELSKI 1293

2
{{headerMessage}}
Forszmak podobno pochodzi z woj. lubelskiego.. A to nie prawda moi drodzy,wywodzi się z kuchni żydowskiej z języka jidisz "forszmak" znaczy przystawka i jest to śledź bardzo bardzo drobno pokrojony z Zobacz więcej
FoodTrek
FoodTrek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
FoodTrek
Szakszuka

Szakszuka 133

3
{{headerMessage}}
, Maroko i szczególnie w Izraelu. Często szakszuka jest zaliczana do kuchni żydowskiej. Samo słowo szakszuka w języku arabskim oznacza „wielki bałagan”. W języku hebrajskim mamy słowo leshakshek, Zobacz więcej