zylc

ZOBACZ TAKŻE:

Składniki: 2 kg kura rosołowa, 1 pęczek włoszczyzna, do smaku sól, do smaku pieprz, 4 sztuki ziele angielskie, 4 sztuki liść laurowy, do smaku ocet 10 %, ile potrzeba żelatyna "zylc z kurzeca" po Zobacz więcej
do pojemników - dodać do każdego pieprz, czosnek granulowany i ocet - wlać do mięska ciepły wywar i zamieszać - posmakować i ewentualnie jeszcze doprawić - po wystygnięciu galarety zostawić do Zobacz więcej
Kaszubski „Zylc” z łopatki Zylc to rodzaj galarety , tylko bardzo zmielonej i bez żelatyny . Kiedyś była obowiązkową pozycją po uboju świni , gdyż lądowały w niej wszystkie okrawki mięsa , skórki itp Zobacz więcej
, odstawiłam do wystygnięcia. Mięso podzieliłam na małe kawałki, marchewkę pokroiłam w gwiazdki, groszek opłukałam pod bieżącą wodą, porzeczki przebrałam. W dekoracyjnych foremkach ułożyłam wszystkie Zobacz więcej
lileczka_4
lileczka_4 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cuda i Smaki Regionu
Zylc kaszubski

Zylc kaszubski 332

0
Moi drodzy już 1 grudnia zapraszam na konkurs:) Zobacz więcej
Witajcie Dziś zapraszam na słoneczny majowy kaszubski piknik . Kiedy przyjedziecie na Kaszuby warto kupić lokalne nasze produkty. Pójść nad jezioro,nad morze zabrać te specjały i delektować się nimi w Zobacz więcej
wywołujących najbardziej skrajne uczucia. Na liście pojawiły się oczywiście "zimne nóżki" czyli galaretka z nóżek wieprzowych, na Kaszubach znana jako "zylc". Ja największą sympatią darzę galaretkę Zobacz więcej
od regionu polski. Kaszubi przygotowywali prażnicę – jajecznicę na słoninie, smalcu gęsim lub boczku, szynki,zylc -galaretę mięsną, a z ciast podawalimłodzewé(ciasto drożdżowe) i baby. W Wielkopolsce Zobacz więcej
EduPełzaki - serwis edukacyjno-informacyjny dla Dzieci i Rodziców poniedziałek, 8 października 2012 "Zimne nóżki", czyli galareta Znacie taką potrawę? Gdy byłam z rodzinką na Kaszubach poczęstowano Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: