Przepis na zytni chleb

Piłka w kuchni
Piłka w kuchni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Piłka w kuchni
Chleb żytni na drożdżach

Chleb żytni na drożdżach 4127

Od maja zeszłego roku systematycznie piekłam chleb żytni na zakwasie... Do czasu, aż mojej córci, która zjadała go najwięcej z racji przestrzeganej diety, się nie znudził. Jakiś czas poszukiwałam Zobacz więcej
Zróbmy sobie chleb Wracając wspomnieniami smaku do lat dzieciństwa pierwsze co przychodzi mi do głowy to chleb . Wielki okrągły bochen taki jak kiedyś wypiekało się na prowincji Polskiw małych Zobacz więcej
Agiatis
Agiatis Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moja kulinarna przygoda
Chleb żytni

Chleb żytni 10694

Kolejna propozycja pieczywa. Tym razem chleb żytni, skórka chrupiąca środek mięciutki - jak dla mnie doskonały. Podane składniki przeze mnie są o połowę skrócone, możecie zrobić jak,ja malutki chleb, Zobacz więcej
Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Sprawdzonakuchnia
Chleb żytni

Chleb żytni 942

Chleb żytni przepis | Sprawdzona Kuchnia Strona główna Przepisy kulinarne Indeks przepisów kulinarnych Obiad Zupy Ryby i owoce morza Sałatki Desery Serniki Ciastka Ciasta Przekąski Sosy, dipy Dodatki Zobacz więcej
sweet housewife
sweet housewife Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Słodkie Przyjemności
Chleb żytni

Chleb żytni 6948

"Nie ma chyba prostszego chleba niż ten drożdżowy. Szybki, prosty i co najważniejsze, bardzo smaczny! Choć nie jestem wychowana na domowym, wypiekanym w ceglanym piecu chlebie, zawsze gdy przygotowuje Zobacz więcej
lucyna
lucyna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pyszna piecze...
DZIEŃ CHLEBA: Chleb żytni

DZIEŃ CHLEBA: Chleb żytni 270

Sprawdzony i wielokrotnie przetestowany przepis na prawdziwy, zbity, sycący żytni chleb. Wieczorem wymieszać: 3 łyżki zakwasu żytniego (dokarmionego 12 godzin wcześniej) 150 ml wody 150 g mąki żytniej Zobacz więcej
basia112
basia112 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Jaskinia Smaku
Chleb żytni

Chleb żytni 554

Chleb na zakwasie i 100% na mące żytniej. Zwarty, wilgotny z chrupiącą skórką. Pięknie pachnie, a jeszcze lepiej smakuje. Do chleba dodałam ziarna słonecznika co dodatkowo wzbogaciło jego wyjątkowy Zobacz więcej
2skrzaty
2skrzaty Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kuchenne przemiany
Chleb żytni na suchym zakwasie

Chleb żytni na suchym zakwasie 1101

CHLEB ŻYTNI NA SUCHYM ZAKWASIE Kolejny chleb, tym razem żytni, a właściwie żytnio-pszenny. Doskonały po trzech dniach - sprężysty, wilgotny, pachnący. Nie ma co ukrywać, jego smak i zapach jest Zobacz więcej
mager
mager Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pieczenie chleba i inne potrawy
Chleb żytni

Chleb żytni 412

Dobra, jak zwykle małymi kroczkami oddalam się od tematu, pora zatem do niego powrócić. Zatem chleb żytni stał się faktem, wyszedł tak smaczny jak miał wyjść, wszystko tym razem zgodnie z planem :) Zobacz więcej
To moja pierwsza próba jeśli chodzi o pieczenie chleba na zakwasie, który sama uprzednio przygotowałam. Efekt jak na pierwszy raz wydaje mi się bardzo zadowalający. Chlebek jest chrupiący z zewnątrz, Zobacz więcej
Moja Galeria Smaku
Moja Galeria Smaku Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moja Galeria Smaku
Chleb żytni

Chleb żytni 2950

Dzisiaj zapowiadany już wcześniej chleb żytni na zakwasie. Uwaga! Jego smak uzależnia i jak już raz upieczecie chleb na zakwasie to inne sklepowe pieczywo może przestać Wam już smakować ;) Zakwas to Zobacz więcej
Wyszło trochę masło maślane czyli jak chleb żytni to tylko na zakwasie żytnim a jak pszenny to tylko na zakwasie pszennym bo nie jest to prawda. Można łączyć zakwas żytni z mąką pszenną czy odwrotnie, Zobacz więcej
Prosty chleb na zakwasieżytnim Wyjątkowo smakowity chleb, pachnący, trzymający świeżość przez tydzień (jeśli ktoś wytrzyma i go nie zje…) Jeśli produkujesz zakwas i pieczesz chleb raz w tygodniu to Zobacz więcej
Smakować
Smakować Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakować
Chleb żytni

Chleb żytni 3293

Jakoś tak się stało, że ostatnio zamieszczam wyłącznie przepisy na pieczywo. Dziś chleb żytni, oczywiście z książki Gino D'Acampo. Długo się go robi, ale wart jest zachodu. Składniki: 250 g mąki Zobacz więcej
joanna30
joanna30 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakołyki Asi
Chleb żytni na drożdżach

Chleb żytni na drożdżach 4760

Jest to mój pierwszy chleb żytni. Może nie wygląda idealnie ale świetnie smakuje! Jest bardzo smaczny i wilgotny. długo zachowuje świeżość. Polecam używanie mąki żytniej w kuchni gdyż pomaga obniżyć Zobacz więcej
mysza75
mysza75 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
wesoła kuchnia
Chleb żytni

Chleb żytni 983

Chleb żytni na zakwasie z nasionami lnu Upiecz Smakowity Chleb! Kolejny chlebek mój, tym razem na zakwasie żytni.Taki jak za dawnych lat piekły nasze babcie. Upieczony specjalnie w ramach akcji Zobacz więcej
mariwanna
mariwanna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Obiad gotowy!
Chleb żytni

Chleb żytni 686

Obok świeżo upieczonego chleba nikt nie przejdzie obojętnie. Jego zapach jest tak wspaniały, że pozostaje zakodowany w pamięci przez całe życie, kojarząc nam się z domem, ciepłem, rodziną. Kilka lat Zobacz więcej
Domowy chleb żytni z dodatkiem żytnich otrębów i niewielkiej ilości mąki pszennej. Jest szybki w wykonaniu i do tego bardzo smaczny. Chleb żytni upiekłam pierwszy raz. A wpis został przygotowany w Zobacz więcej

Chleb żytni można piec na drożdżach lub na zakwasie. Zdecydowanie bardziej polecany jest bochenek na zakwasie, wypiekany z mąki jasnej lub ciemnej. Do grupy chlebów żytnich należą chleby razowe, pełnoziarniste, staropolskie i pumpernikiel, chleby pytlowe, sitkowe i razowe wytrawne.

Chleb żytni zalecany jest osobom walczącym z otyłością, zaparciami, chorobami serca i układem krążenia. Zawiera on bowiem kwas fitynowy, lignany i polifenole, które wpływają na poprawę perystaltyki jelit, przyspieszają trawienie, dają szybko uczucie sytości i wolno, ale systematycznie uwalniają energię. Dzięki temu łatwiej jest zachować prawidłowe nawyki żywieniowe. Chleba żytniego nie można jednak jeść zbyt dużo, ponieważ nadmiar związków fityny może utrudniać przyswajanie składników odżywczych. Chleb żytni jest bowiem w nie bardzo bogaty, ponieważ podczas przemiału mąki nie są usuwane z niej zewnętrzne warstwy nasienne. Zawiera więc dużo białka i błonnika. Ma magnez, żelazo, potas, witaminy B1, B2 i B3, witaminę PP i znacznie mniej skrobi.

Warto sięgnąć po dobry bochenek. Zalety chleba żytniego są oczywiste. Ponadto chleb żytni z powodzeniem można samodzielnie przygotować w domu. Nawet zakwas żytni jest stosunkowo łatwy w prowadzeniu.