żytni razowy

OSa
OSa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smacznie i zdrowo
PIERNIK ŻYTNI RAZOWY

PIERNIK ŻYTNI RAZOWY 906

0
Ostatnio moje ciasta spełniały może wymóg „smacznie”, ale niekoniecznie „zdrowo”. Tym razem będzie inaczej. To mój własny przepis na piernik na jednej z najzdrowszych mąk. Dawno już odkryłam, że mąka Zobacz więcej
Zapachniało pieczywem na mym blogu ale świeże bochenki uwielbiam i piec i zajadać z masłem. Nic nie zastąpi świeżego pieczywa wprost z własnego piekarnika. Dziś przedstawiam Wam chleb razowy 100 % Zobacz więcej
Bogusia82
Bogusia82 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Bajeczna Kuchnia
Chleb żytni razowy

Chleb żytni razowy 441

1
Chleb żytni piekę dość regularnie, bardzo mi smakuje, jest bardzo zdrowy. Nie wymaga zbyt dużo pracy ani czasu, polecam. Składniki: 1 kilogram mąki żytniej jasnej chlebowej 450 gram mąki żytniej Zobacz więcej
dom-agi.pl
dom-agi.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
dom-agi.pl
Chleb żytni razowy

Chleb żytni razowy 563

1
Chleb żytni razowy autor: Aga on 24 mar 2013 • 9:10 am Komentarzy: 4 Jak już wcześniej wspominałam, bardzo interesuje i ciekawi mnie pieczenie chleba. Uwielbiam chleb, a jak mogę zjeść kromkę ciepłego Zobacz więcej
urtica1
urtica1 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kocham Gary
Chleb żytni razowy 100%

Chleb żytni razowy 100% 1538

2
Prawdziwy żytni razowy chleb, bez dodatków innych mąk, tylko żytnia razowa i pieczonytylko na zakwasie, bez dodatku drożdży. Taki chlebek lubię chyba najbardziej. Lekko wilgotny i lepki w środku, ze Zobacz więcej
reve82
reve82 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Domowe pieczywo
Chleb 100% żytni razowy

Chleb 100% żytni razowy 571

2
Przepis na ten chlebek wynalazłam na forum CinCin pod nazwą żytni razowy pełnoziarnisty. Kiedy dzień wcześniej nastawiałam ciasto do zakwaszania nie miałam jeszcze w głowie dokładnego przepisu, w Zobacz więcej
Jak już wspominałam, nie lubię ciężkich razowych chlebów, ale doceniam walory zdrowotne mąki razowej. Niestety ostatnia moja próba upieczenia żytniego chleba razowego, zapewne z powodu braku Zobacz więcej
i aromatycznych. Można jeść nawet sam. Zapewne pozostaje też długo świeży, ale tego nie zdążyłam sprawdzić, następnym razem upiekę z podwójnej porcji, aby wytrzymał kilka dni:-). Pięknie się kroi i Zobacz więcej
Chleb żytni razowy, to moja kolejna propozycja z Domowej Piekarni. W tym przepisie używamy większej ilości startera zakwasu. Aby go uzyskać, wystarczy co najmniej raz go dokarmić. Zakwaszamy tutaj Zobacz więcej
Przyszła kolej na wypróbowanie kolejnej mąki od firmyGdańskie Młyny- mowa o mące żytniej pełnoziarnistej, z której zrobiłam jużzakwas żytniizakwas na żurek. Jest to już mój trzeci rodzaj chleba, który Zobacz więcej
Beti Beti
Beti Beti Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Betijska
Chleb żytni razowy

Chleb żytni razowy 1174

1
Zaczyn: 4 łyżki aktywnego zakwasu żytniego razowego 100g mąki chlebowej 100g letniej wody Ciasto właściwe: 300g mąki żytniej razowej 150g mąki pszennej chlebowej 250g letniej wody płaska łyżeczka Zobacz więcej
(Proporcje na keksówkę o wym.25x12cm) SKŁADNIKI: - 350g aktywnego zakwasu (JAK ZROBIĆ ZAKWAS UMIESZCZAM PONIŻEJ), - 500g mąki razowej żytniej(TYP 2000), - 450ml wody, - 2 łyżki siemienia lnianego, - 1 Zobacz więcej
żytniej razowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 saszetka suchych drożdży (8g) 2 łyżki oliwy 400 ml letniej wody Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, drożdże i wymieszać. Dolewać oliwę i Zobacz więcej
Procedura przygotowania tego zakwasu została opracowana, a może raczej przywieziona z chlebowej podróży po Rosji, przez Brytyjczyka Andrew Whitley'a, który z powodzeniem promuje chleby żytnie razowe w Zobacz więcej
Chleb z mąki żytniej razowej, z niewielkim dodatkiem mąki pszennej. Z podanych proporcji wychodzi bochenek o wadze ok. 1 kg. Zaczyn 50 g aktywnego zakwasu żytniego 250 g mąki żytniej razowej typ 2000 Zobacz więcej
Chleb razowy pszenno-żytni | słodkamuffinka słodkamuffinka blog kulinarny RSS Chleb razowy pszenno-żytni 05 sie Mój pierwszy chleb na drożdżach, może kiedyś w końcu zrobię chlebek na zakwasie. Zobacz więcej
Chleb razowy - żytni przepis | Sprawdzona Kuchnia Skip links Skip to content Skip to primary sidebar Header Right Strona główna Przepisy kulinarne Indeks przepisów kulinarnych Obiad Zupy Ryby i owoce Zobacz więcej
Dziś pierwsza receptura, dość ciężki chleb z przewagą mąki żytniej razowej i pszennej graham. Chleb wilgotny, długo utrzymujący świeżość (po tygodniu jest jeszcze całkiem smaczny). Ilość składników Zobacz więcej
Chleb z udziałem 70% mąki żytniej na 3-fazowym cieście zakwaszanym. Przepis bazuje recepturze opracowanej przez Jeffreya Hamelmana. Zaczyn I etap: 1 łyżeczka dojrzałego zakwasu żytniego 8 g mąki Zobacz więcej