żytni razowy na zakwasie

marcinh
marcinh Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Grahamka, weka i kajzerka
Zakwas żytni razowy

Zakwas żytni razowy 100

0
{{headerMessage}}
Procedura przygotowania tego zakwasu została opracowana, a może raczej przywieziona z chlebowej podróży po Rosji, przez Brytyjczyka Andrew Whitley'a, który z powodzeniem promuje chleby żytnie razowe w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zakwas to podstawowy składnik prawdziwego domowego chleba - wiemy o tym Wszyscy. Ile chleba jest w oferowanym przez sklepy pieczywie (chleba w chlebie) wiedzą tylko producenci, ponieważ w Polsce nie Zobacz więcej
rodzynka
rodzynka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pyszne i zdrowe
Oto mój zakwas żytni razowy

Oto mój zakwas żytni razowy 157

0
{{headerMessage}}
Oto mój zakwas żytni razowy Pieczenie chleba nie jest dla mnie niczym nowym - odkąd w 2006 roku kupiłam maszynę do chleba, kilka razy w miesiącu piekę pyszne bochenki z mąki pszennej razowej (graham, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pamiętam, jak dostałem zakwas, który hoduję do tej pory i zrobiłem mój pierwszy chleb. Był to właśnie chleb razowy żytni. Moja pierwsza próba wypieku domowego chleba nie była zbytnio udana. Chleb był Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pyszny, domowy chleb na zakwasie :) Składniki: 200 g mąki żytniej razowej typ 720 Kłos Pol, 200 g mąki żytniej razowej typ 2000, 400 ml letniej wody, 2 płaskie łyżeczki soli, 1 płaska łyżeczka cukru, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Razowiec żytni, to moje ostatnie "dziecko", przynajmniej dotychczas, to jeszcze taka świeżynka, piekłam go dopiero kilka razy, ale rozgościł się u nas na dobre, bardzo nam bowiem zasmakował. To taki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ciasta drożdzowe Ciasta ucierane Ciasta z kremem Ciasta z owocami Ciastka Polewy do ciast Rogaliki Serniki Do chleba Dodatki do dań głównych Do picia Low-Carb (LCHF) Inne Fit Inne Nalewki Pozostałe Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Składniki: zaczyn: 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 Młyn Kopytowa 120 ml wody 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn: mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Uważacie, że pieczenie chleba to coś trudnego? Nic bardziej mylnego,moje pierwsze chlebki piekłam w maszynie do chleba z gotowych mieszanek,było smacznie ale to nie było to czego oczekiwałam. Pszenne Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Chleb na zakwasie to zdecydowanie zajęcie dla cierpliwych. Na piękne, pulchne bochenki nie ma co liczyć (choć mój wyszedł bardzo ładny), ale przecież nie wygląd nadaje smak a składniki. Hodowanie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Bagietka wyłącznie na zakwasie, cienka i chrupiąca skórka, delikatny i stosunkowo ciemny od sporej ilości żytniej mąki razowej miąższ z dużymi dziurami... Przyznam się szczerze, że to moja pierwsza Zobacz więcej
{{headerMessage}}
żytniej razowej typ 2000 400 ml wody Składniki na ciasto właściwe: 900 g zakwasu 300 g mąki żytniej razowej typ 2000 200 g mąki żytniej chlebowej typ 720 500 ml wody 20 g soli (2 łyżeczki) Dzień I: Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Moja "przygoda" z chlebami na zakwasie trwa już ponad 2 lata, to trochę wciąga ;) Mam już swoje sprawdzone przepisy na chleby razowe i zazwyczaj właśnie z nich korzystam. Piekę właściwie tylko Zobacz więcej
{{headerMessage}}
przyznać, że jest obłędny w smaku, nawet bez żadnych dodatków . Na bazie zakwasu zytniego a także mąi żytniej i pszennej razowej. Miąższ dość wilgotny, regularny, bardzo smaczny, skórka chrupiąca, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Nie byłabym sobą gdybym nie poszła za ciosem. Nie mogłam się powstrzymać i od razu (po zakończeniu produkcji zakwasu) upiekłam swój pierwszy razowy chleb żytni na prawdziwym zakwasie. Przygotowania Zobacz więcej
{{headerMessage}}
mojporzepisna.pl | Razowiec – Chleb razowy żytni na zakwasie Kolejny chlebek na naturalnym zakwasie, tym razem 100% razowy żytni, z mąki z pełnego przemiału. Wilgotny, sycący, z odrobinką miodu, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przyzwyczaiłam się do pieczenia chleba ze sprawdzonego przepisu, ale trafiłam na nowy, też żytni i pełnoziarnisty. Dodaje się do niego ziarna i zaparzone otręby żytnie, co było nowością. Porcja ciasta Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Myślę jednak, że po tej ponadrocznej przygodzie z zakwasem, nie jest ze mną zupełnie źle i potrafię już upiec całkiem smaczny chleb. Poza tym doszło do tego, że blog ma pół tysiąca Lubiących na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
każdego dnia. Postanowiłam zrobić wszystkim małą niespodziankę i upiec swój własny. Poczytałam, co i jak, i przez tydzień karmiłam pyszny żytni zakwas. Nie sądziłam, że to aż tak proste - receptura Zobacz więcej
{{headerMessage}}
długie czyli ok.30-32 cm i przez to obecnie mam długie lecz niskie chlebki. Jeśli ktoś już piekł według liskowej formuły to proszę o komentarz bądź link do Waszych fotek, bo bardzo jestem ciekawa jak Zobacz więcej