żytni razowy na zakwasie

Procedura przygotowania tego zakwasu została opracowana, a może raczej przywieziona z chlebowej podróży po Rosji, przez Brytyjczyka Andrew Whitley'a, który z powodzeniem promuje chleby żytnie razowe w Zobacz więcej
Zakwas to podstawowy składnik prawdziwego domowego chleba - wiemy o tym Wszyscy. Ile chleba jest w oferowanym przez sklepy pieczywie (chleba w chlebie) wiedzą tylko producenci, ponieważ w Polsce nie Zobacz więcej
Oto mój zakwas żytni razowy Pieczenie chleba nie jest dla mnie niczym nowym - odkąd w 2006 roku kupiłam maszynę do chleba, kilka razy w miesiącu piekę pyszne bochenki z mąki pszennej razowej (graham, Zobacz więcej
Pamiętam, jak dostałem zakwas, który hoduję do tej pory i zrobiłem mój pierwszy chleb. Był to właśnie chleb razowy żytni. Moja pierwsza próba wypieku domowego chleba nie była zbytnio udana. Chleb był Zobacz więcej
Pyszny, domowy chleb na zakwasie :) Składniki: 200 g mąki żytniej razowej typ 720 Kłos Pol, 200 g mąki żytniej razowej typ 2000, 400 ml letniej wody, 2 płaskie łyżeczki soli, 1 płaska łyżeczka cukru, Zobacz więcej
Razowiec żytni, to moje ostatnie "dziecko", przynajmniej dotychczas, to jeszcze taka świeżynka, piekłam go dopiero kilka razy, ale rozgościł się u nas na dobre, bardzo nam bowiem zasmakował. To taki Zobacz więcej
Składniki: zaczyn: 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 Młyn Kopytowa 120 ml wody 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn: mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, Zobacz więcej
Uważacie, że pieczenie chleba to coś trudnego? Nic bardziej mylnego,moje pierwsze chlebki piekłam w maszynie do chleba z gotowych mieszanek,było smacznie ale to nie było to czego oczekiwałam. Pszenne Zobacz więcej
Chleb na zakwasie to zdecydowanie zajęcie dla cierpliwych. Na piękne, pulchne bochenki nie ma co liczyć (choć mój wyszedł bardzo ładny), ale przecież nie wygląd nadaje smak a składniki. Hodowanie Zobacz więcej
Bagietka wyłącznie na zakwasie, cienka i chrupiąca skórka, delikatny i stosunkowo ciemny od sporej ilości żytniej mąki razowej miąższ z dużymi dziurami... Przyznam się szczerze, że to moja pierwsza Zobacz więcej
żytniej razowej typ 2000 400 ml wody Składniki na ciasto właściwe: 900 g zakwasu 300 g mąki żytniej razowej typ 2000 200 g mąki żytniej chlebowej typ 720 500 ml wody 20 g soli (2 łyżeczki) Dzień I: Zobacz więcej
Moja "przygoda" z chlebami na zakwasie trwa już ponad 2 lata, to trochę wciąga ;) Mam już swoje sprawdzone przepisy na chleby razowe i zazwyczaj właśnie z nich korzystam. Piekę właściwie tylko Zobacz więcej
przyznać, że jest obłędny w smaku, nawet bez żadnych dodatków . Na bazie zakwasu zytniego a także mąi żytniej i pszennej razowej. Miąższ dość wilgotny, regularny, bardzo smaczny, skórka chrupiąca, Zobacz więcej
Nie byłabym sobą gdybym nie poszła za ciosem. Nie mogłam się powstrzymać i od razu (po zakończeniu produkcji zakwasu) upiekłam swój pierwszy razowy chleb żytni na prawdziwym zakwasie. Przygotowania Zobacz więcej
mojporzepisna.pl | Razowiec – Chleb razowy żytni na zakwasie Kolejny chlebek na naturalnym zakwasie, tym razem 100% razowy żytni, z mąki z pełnego przemiału. Wilgotny, sycący, z odrobinką miodu, Zobacz więcej
Przyzwyczaiłam się do pieczenia chleba ze sprawdzonego przepisu, ale trafiłam na nowy, też żytni i pełnoziarnisty. Dodaje się do niego ziarna i zaparzone otręby żytnie, co było nowością. Porcja ciasta Zobacz więcej
. Myślę jednak, że po tej ponadrocznej przygodzie z zakwasem, nie jest ze mną zupełnie źle i potrafię już upiec całkiem smaczny chleb. Poza tym doszło do tego, że blog ma pół tysiąca Lubiących na Zobacz więcej
każdego dnia. Postanowiłam zrobić wszystkim małą niespodziankę i upiec swój własny. Poczytałam, co i jak, i przez tydzień karmiłam pyszny żytni zakwas. Nie sądziłam, że to aż tak proste - receptura Zobacz więcej
długie czyli ok.30-32 cm i przez to obecnie mam długie lecz niskie chlebki. Jeśli ktoś już piekł według liskowej formuły to proszę o komentarz bądź link do Waszych fotek, bo bardzo jestem ciekawa jak Zobacz więcej
cały zaczyn podany poniżej) 70g zmielonych płatków owsianych 70g zmielonego siemienia lnianego 350g maki żytniej chlebowej 200g maki żytniej razowej ok. 600ml wody 50g pestek słonecznika 50g pestek Zobacz więcej