żytnia ciabatta

smaczne, znikają bardzo szybko. Są, a zaraz ich nie ma. I nikt nic nie wie :). Dzieciaki za nimi przepadają, ponieważ są żytnie i na zakwasie. Odkąd zaczęłam piec chleb żytni na własnym zakwasie moje Zobacz więcej
A dzisiaj przepis na pyszne śniadanie w mniej, niż 5 minut. Zapiekana ciabatta z górą dodatków, z których każdy jest dość wyrazisty i razem tworzą spójną i pyszną całość. Składniki na jedną porcję: Zobacz więcej
rzeczywistości ciężko dostać takie mąki jak w oryginale. Chleb bardzo smakowity, choć ja nie do końca zadowolona jestem z jego wyrośnięcia i dziury trochę małe ale następnym razem wyjdzie lepiej, tak Zobacz więcej
pomysł znów z marthy, wykonanie wzbogacone o zawartość lodówki. pyszna kanapka na lunch, jeśli mamy chwilę czasu i nie musimy jeść byle czego. duża bułka (ciabatta albo inne pieczywo nadające się do Zobacz więcej
chrupiące, przy odpowiednim doborze chleba. Mimo że sama zdecydowanie bardziej lubię panini robione na żytnim chlebie, to lepiej je robić na bardziej tradycyjnym włoskim jasnym pieczywie, ale Zobacz więcej
, posypane orzechami i z mnóstwem świeżych warzyw. Lubię też żytnie kanapki z humusem, orzechami i pieczonymi burakami. Ale ostatnio moją ulubioną kanapką piknikową jest ta poniżej - z dwoma różnymi Zobacz więcej
sosie pomidorowym. Papryczki te mają niesamowity, dymny smak. W kanapce znajdziecie niesamowite połączenie smaków: ostrą paprykę, łagodne, kremowe awokado, ostrą i kwaśną cebulę i ostrą, delikatną Zobacz więcej
Chleb pszenno – orkiszowy z płatkami żytnimi i owsianymi wybrała Agnieszka do grudniowej piekarni Amber. Chleb jest pyszny i ma grubą, chrupiącą skórką i bardzo elastyczny, gruboporowaty miękisz. W Zobacz więcej
chemii. Nie pachnie też żadnym masłem roślinnym. Chlebżytnismarowałam Premium Miks i masłem lekko solonym. Maślane bułeczki fajnie smakują z Premium Miks lekko solonym. Ciabattaz Premium Miks z Zobacz więcej
MAgda
MAgda Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Silver Teaspoon
Sałatka Cezar

Sałatka Cezar 50

0
Kolejna sałatka znana na całym śmiecie, która powstała jako skutek czyszczenia spiżarni. Pierwsze skrzypce gra intensywny w smaku sos. (4 porcje) 1 główka sałaty rzymskiej 4 kromki żytniego chleba Zobacz więcej
Bezmajonezowa pasta jajecznateż może być pyszna! Do tegoawokado, pomidory i rukola – supersycąca kanapka idealna na każde śniadanie! pasta: 3JAJKA 2 łyżki SERA RICOTTA 1 łyżeczka OLIWY Z OLIWEK SÓL I Zobacz więcej
Jedna z moich ulubionych kanapek! Czarnuszka naprawdę idealnie podkręca smak ryby. Jest to tez moj sposob na wykorzystanie pieczonego łososia gdy na obiad zrobię go za duzo :) Polecam bardzo! CHLEB Zobacz więcej
Bardzo lubie fiński żytni chleb, ale przychodzą takie dni kiedy mam ogromną ochotę na białe pieczywo, wtedy robię ciabattę. Wychodzi zawsze. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła z masłem, oliwą lub na Zobacz więcej
... Pieczenie czasem wymaga ofiar. Ja dzisiaj złapałamgorący rondelek gołą ręką. Niepytajcie mnie, dlaczego :P Powiem tylko: ałaaaa! Składniki: na bochenek o wadze ok. 90 dag 1 i1/2szklanki mąki Zobacz więcej
piekarnia. Z której zawsze unosiłby się fantastyczny zapach świeżo wyciągniętego z pieca pieczywa. A na półkach pełno chlebów - żytnich, pszennych, pełnych ziaren, ciabatt, bułeczek maślanych i moich Zobacz więcej
Co Gotuje Kasia
Co Gotuje Kasia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Co Gotuje Kasia
Mini ciabatty

Mini ciabatty 58

0
Na samą myśl o domowym, gorącym pieczywie, ledwo co wyjętym z piekarnika, pachnącym zakwasem, z chrupiącą skórką i wyrośniętym wnętrzem ślinka sama cieknie. Nigdy nie mogę odmówić sobie takiej Zobacz więcej
AdamPiekarz
AdamPiekarz Obserwuj blogaObserwujesz bloga
AdamPiekarz
po co ten zakwas

po co ten zakwas 47

0
Bardzo często padają pytania: po co ten zakwas ? czy jest konieczny ? co on daje ? czy można go łączyć z drożdżami ? itd. Odpowiadam w skrócie : Dla uzyskania prawidłowego ciasta z udziałem mąki Zobacz więcej
filetów soli, ewentualnie limandy 1/3 szklanki płatków migdałów grzanki: 1 gruba kromka chleba (u mnie żytnia ciabatta) + masło 2 łyżeczki masła sól morska, pieprz świeżo mielony oliwa do Zobacz więcej
na tle ciemnozielonego szpinaku i czerwonych "plamek" pomidorów. Ryba, ponieważ nie jest zbyt mocno wysmażona, jest niezwykle delikatna i soczysta.Zrumieniłam jąkrótko, po czymudusiłam nad parą z Zobacz więcej
z pytaniem o zakwas. Dlaczego dwa dni pięknie rósł i bąbelkować a w następnych był jakby uśpiony i słabszy. Otóż kochani, jeśli tak Wam się zdarzyło, nie stresujcie się, wszystko jest w porządku. Po Zobacz więcej