Przepis na żytnie pierogi

Niby nic takiego, zwyczajowa i zwyczajna potrawa Bożonarodzeniowa, ale w trochę innym wydaniu. Tą "innością" jest ciasto, które przygotowałam z mąki żytniej chlebowej typ 720. Nie dodawałam mąki Zobacz więcej
Pyszne pierogi z mąki żytniej. Jak się okazuje ciasto do zrobienia nie jest tak trudne jak się obawiałam, wyszło elastyczne i gładkie. W smaku pyszne, dla wielbicieli zdrowych zamienników tradycyjnych Zobacz więcej
Z góry uprzedzam, wykonanie tych pierogów wymaga cierpliwości, ponieważ ciasto żytnie wyrabia, wałkuje oraz klei się o wiele gorzej niż pszenne, kruszy się, pęka, dlatego trzeba opanowania żeby nie Zobacz więcej
Składniki: CIASTO ŻYTNIE: mąka żytnia z Kopytowa 3 szklanki, mąka pszenna 500 z Kopytowa 2 szklanki, śmietana gęsta 2 łyżki, masło 1 łyżeczka, sól 1 łyżeczka, woda 1,5 szklanki FARSZ RUSKI: ziemniaki Zobacz więcej
kamila100.85
kamila100.85 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bez pszenicy
Pierogi żytnie z tuńczykiem

Pierogi żytnie z tuńczykiem 1034

Nawet typowo polskie, tuczące potrawy można przerobić na takie sprzyjające zdrowiu. Przedstawione pierogi nie zostały ulepione ze zwykłej pszennej mąki, ale z bardziej wartościowszej mąki żytniej. Do Zobacz więcej
O wyższości żyta nad pszenicą wie zapewne każdy. To prawda ,że używając pszenicy otrzymujemy smaczniejsze pierogi , ciasta i chleby . Pszenica zawiera więcej glutenu dzięki czemu wypieki są Zobacz więcej
VeganCorner
VeganCorner Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
VeganCorner
Żytnie pierogi ruskie

Żytnie pierogi ruskie 930

No i po majówce. Oczywiście ironia losu jest paskudna i o ile pierwsze dwa dni majówki, kiedy przyjechały do mnie znajome i byłyśmy od rana do wieczora na koncertach, musiało lać, być paskudnie zimno, Zobacz więcej
Dawno miałam ochotę na pierogi, a że twaróg był pod ręką wyszło na ruskie :) Troszkę eksperymentowałam i do mąki pszennej dodałam pełnoziarnistą żytnią. Wyszły bardzo dobrej. Polecam! SKŁADNIKI: Zobacz więcej
Uwielbiam pierogi, jednak nie są zbyt dietetyczne... to istna bomba kaloryczna! niestety! Ale ja tak łatwo nie rezygnuję z tego co lubię :) Postanowiłam więc zrobić wersję light, dla łakomczuchów Zobacz więcej
Śniadanie: II śniadanie: Obiad: Podwieczorek: Serek wiejski, jabłko, 2 kiwi Kolacja: Pierogi żytnie ze szpinakiem Składniki: (ok.12 sztuk) Ciasto: 1 szkl. mąki żytniej razowej 1/2 szkl. mąki pszennej Zobacz więcej
eintopf
eintopf Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
eintopf
pierogi pszenno-żytnie z łososiem

pierogi pszenno-żytnie z łososiem 267

pierogi pszenno-żytnie z łososiem Potrawy świąteczne, szczególnie te wigilijne, to tradycja, historia, rodzina, emocje... Nie będziemy Wam zatem podpowiadać jak mają wyglądać i smakować karp, pierogi Zobacz więcej
Już się pojawiły !!!!! Może cena jeszcze nie jest przystępna ale nie mogłam się powstrzymać. Kupiłam 0,5 kg. Część wykorzystałam na przepyszne pszenno-żytnie pierogi a z pozostałej zaserwuję jutro Zobacz więcej
Pierogi z mąki żytniej z jagodami, podane z jogurtem naturalnym i jagodami PRZEPIS AUTORSKI: Składniki:(7 sztuk) 8 łyżek mąki żytniej (110 g) 6 łyżek gorącej (nie wrzącej) wody szczypta soli 7 Zobacz więcej
Nie bój się mąki żytniej, nie jest ani twarda ani gorzka, te pierogi są pyszne. A kapusta dosmakowana. Jeśli wolisz białą mąkę pszenną (ok, z nią będą cieniutkie i przezroczyste), postępuj Zobacz więcej
Pyszne pierogi z mąki żytniej z oszczędnym farszem z dużą ilością czosnku. Idealne na jesienny obiad Składniki ciasto mąka żytnia pełnoziarnista 400 gram woda ciepła do uzyskania odpowiedniej Zobacz więcej
Pierogi Dawne. Z mąki żytniej, ze szpinakiem i twarogiem. Po nieznośnych upałach, dla mnie człowieka, który szczęście odnalazłby mieszkając w jakiejś urokliwej norweskiej dolinie, nadszedł jeden dzień Zobacz więcej
Długo przymierzałam się do żytnich, bezpszennych pierogów. Zastanawiałam się czy takie ciasto będzie smaczne i czy zaakceptują je moi pierogożercy. Okazało się , że pierogi z mąki żytniej są bardzo Zobacz więcej
Uwielbiamy ruskie pierogi. Ale ciasto do dzisiejszych ruskich pierogów zostało przygotowane z mieszanki mąki żytniej i pszennej. Mają dużo ciemniejszy kolor niż te tradycyjne ruskie pierogi. Zamiast Zobacz więcej
Ostatnio jednym z moich ulubionych składników potraw jest kasza gryczana. A właściwie lubię grykę pod każdą postacią. Jej zdecydowany smak i to, że jest taka zdrowa. …miód gryczany, mąka, płatki Zobacz więcej
Witajcie!Zgodnie z obietnicą mam dzisiaj dla Was przepis na drożdżowe pierogi żytnie ze szpinakiem. Zapraszam! Drożdżowe pierogi są świetną alternatywą dla wszystkich, którzy chcieliby zrobić Zobacz więcej