żytnie podpłomyki

Takie podpłomyki najlepiej smakująz dipami i sosami. Tutaj dopiszę, że z najprostszym sosem czosnkowym na bazie jogurtu tworzą pyszną całość. Są bardzo chrupiące, niepiecze się ich w piekarniku a Zobacz więcej
dana
dana Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Leśny Zakątek
Podpłomyki

Podpłomyki 17123

Zdarza mi się dość często, że brakuje w domu pieczywa. Szewc bez butów chodzi, mądre powiedzenie:) Zakwas siedział sobie wygodnie w lodówce. Domowi piekarze wiedzą, co to znaczy:) Podpłomyki, to Zobacz więcej
ZuzikZuzu
ZuzikZuzu Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Student eat
Podpłomyki

Podpłomyki 11618

Podpłomyki to rodzaj prymitywnego chleba, wypiekany już za czasów Słowian. Pierwszy raz spróbowałam podpłomyk będąc za dziecka na Festynie Archeologicznym w Biskupinie. Jest to bardzo fajne Zobacz więcej
Ela Ma
Ela Ma Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
potrawy półgodzinne
Podpłomyki

Podpłomyki 10040

takie mi się przypadkiem zrobiły... z różnych resztek ... podpłomyki ... zamiast chleba miałam filiżankę mleka sojowego, takiego gęstego z dna i chciałam zrobić na nich placuszki... wsypałam resztkę Zobacz więcej
codojedzenia
codojedzenia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
www.codojedzenia.pl
Podpłomyki z zaatar

Podpłomyki z zaatar 32

Uwielbiam piec cienkie placki, które pieszczotliwie nazywam podpłomykami. Dzisiaj proponuję przepis na podpłomyki z zaatar. Tego rodzaju chlebki piekę, jeśli mamy zamiar grillować. Latem to nawet Zobacz więcej
Podpłomyki zna niemal każdy. Dzisiaj przygotowałam takie z dodatkiem posiekanego koperku. Do szczęścia brakowało jedynie masła, które można rozsmarować na gorącym podpłomyku. Same z dodatkiem koperku Zobacz więcej
W smaku lekko kwaśne i chrupiące. Są idealne jako przekąska albo dodatek do past, dipów i sosów. Bogate w błonnik pokarmowy, regulują przemianę materii, rozgrzewają organizm i dodają energii. Mąka Zobacz więcej
SmakowityChleb.pl
SmakowityChleb.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakowity Chleb
Żytnie podpłomyki

Żytnie podpłomyki 389

Dosyć często przygotowuję na patelni szybkie chlebowe podpłomyki. Nie tylko dlatego, że nie wymagają poświęcenia czasu na czekanie na wyrastanie, ale także dlatego, że to świetna alternatywa dla Zobacz więcej
Signorina Gotuje
Signorina Gotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Na moim talerzu
Podpłomyki

Podpłomyki 8219

Mamusia pokazała mi jak je zrobić. I teraz jak synek domaga się ciasteczka, przygotowuję podpłomyki w kilka minut. Jest to najprostsza forma pieczywa/tortlilli/placków. Najczęściej jemy je z dżemem, Zobacz więcej
Kiedy mieszkałem w Hiszpanii, wraz z moimi współlokatorami organizowaliśmy często w naszym mieszkaniu międzynarodowe kolacje. Wpadali wtedy znajomi z różnych krajów i każdy przynosił lub gotował na Zobacz więcej
wypieki_beaty
wypieki_beaty Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wypieki Beaty
Flatbread – podpłomyki

Flatbread – podpłomyki 57

Flatbread – podpłomyki Flatbread, to tłumacząc dosłownie „płaski chleb”. W Polsce taki typ pieczywa nazywamy ogólną nazwą „podpłomyki”. Podpłomyki, to bardzo proste pieczywo – zwykle przygotowane po Zobacz więcej
Odrobinę słodkie a zarazem wytrawne danie. Genialne połączenie niewielkich brzoskwiń, prosto z ogrodu mojej mamy oraz sera pleśniowego, chrupiących orzechów i bardzo aromatycznego rozmarynu. Całość Zobacz więcej
Zmysłowe smaki
Zmysłowe smaki Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zmysłowe smaki
Naleśniki żytnie

Naleśniki żytnie 21

Dziś kolejny wpis z cyklu: „Mamo, zrobisz mi …” (uzupełnić dowolnym daniem). Tym razem padło na naleśniki, zwykle robię je z mąki pszennej lub orkiszowej, jednak tym razem okazało się, że obok mąki Zobacz więcej
NinaJG
NinaJG Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuj Sam!
Podpłomyki  z   ziarnami

Podpłomyki z ziarnami 27

Dziś o podpłomykach Gdy zabraknie mi chlebka piekę Podpłomyki z ziarnami 200 ml wody 20 g drożdży 1 łyzeczka miodu szczypta soli około 40 dag mąki dowolne ziarna (u mnie czarnuszka) Do 50 ml wody z Zobacz więcej
wkrainiesmaku
wkrainiesmaku Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
W Krainie Smaku
Podpłomyki

Podpłomyki 5537

Podpłomyki to proste chlebki z patelni, zwykle pieczone z pozostałego ciasta pierogowego. Niegdyś na rozgrzanym piecu chlebowym, dziś na patelni. Bardzo podobne do indyjskich chapati. Różni je jedynie Zobacz więcej
BaBka
BaBka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pożeraczka
Podpłomyki

Podpłomyki 5276

Zrobione z przepisu Nigelli Lawson z książki „Jak być domową boginią”. Potrzebujesz: 500 g mąki pszennej, 1 łyżeczka cukru, 15 g drożdży świeżych, 1 łyżka soli, 400 ml wody, 5 łyżek oliwy, 4 ząbki Zobacz więcej
Ziołowe podpłomyki można podać na śniadanie lub jako dodatek do potraw mięsnych i warzywnych. Najlepsze są oczywiście jeszcze gorące i chrupiące! Na blogu znajdziesz także inne przepisy na pieczywo z Zobacz więcej
Ostatnio na blogu co raz częściej pojawiają się przepisy z moich lat dzieciństwa. Jakoś wracam sentymentalnie do tamtych zapomnianych mi już smaków, próbuje je odtworzyć tak jak je zapamiętałam. Zobacz więcej
Witajcie! Dziś obiecany post o żytnich podpłomykach i pikantnej salsie pomidorowej. Zapraszam serdecznie! Co będzie potrzebne? PODPŁOMYKI: -mąka żytnia typ 1150- 400g -mąka pszenna- do podsypywania Zobacz więcej
magdaczekoladka
magdaczekoladka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Z miłości do słodkości
Podpłomyki

Podpłomyki 3302

Znacie? Lubicie? Ja pamiętam ich smak z dzieciństwa... Nie jadłam ich od lat, dlatego postanowiłam odtworzyć ten smak i pokazać podpłomyki mojemu synkowi. Wyszły idealne, lekko słone. Ja lubię je bez Zobacz więcej