żytnie rogale

Żytnie rogale Miały być obwarzanki, a zmieniłam zdanie w ostatniej chwili i nadałam im kształt rogali. Są bardzo delikatne, mają miękką skórkę. Na drugi dzień równie pyszne, polecam. Przepis z "Księg Zobacz więcej
Witajcie!Zapytałam Was wczoraj na Fb czy chcecie zobaczyć przepis na rogale żytnie i po Waszych komentarzach uznałam, ze jednak chcecie :) Zapraszam! Rogale żytnie ( 8 dość dużych, 10 Zobacz więcej
Tak mnie naszło dziś na ciemne pieczywo ,przeszukałam przepisy na necie, z każdego coś tam zaczerpnęłam i upiekłam :) Mimo mąki żytniej rogaliki są pulchne i smaczne a różne ziarna dodają ciekawego Zobacz więcej
dosypując niemałe ilości słonecznika. Przepis na rogaliki z dżemem malinowym Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki żytniej 3 łyżeczki suchych drożdży 3 czubate łyżeczki kakao 5 łyżek Zobacz więcej
chantel
chantel Obserwuj blogaObserwujesz bloga
przy kubku kawy
Solanki

Solanki 76

0
wersja z czarnuszką i kminkiem. Przepis oryginalny . Solanki /12-16 rogalików (w zależności od wielkości)/ 400g mąki pszennej typ 450g 100 g mąki żytniej typ 720 (można zastąpić mąką pszenną) 1 jajko Zobacz więcej
Przepis podejrzałam na PP u Capri KLIK. Zmieniłam rodzaj mąki na żytnią. Wyszły bardzo fajne rogale, może nie tak puszyste, jak z mąki pszennej, jednak dalej pyszne. Idealne na śniadanie. 600g mąki Zobacz więcej
dosypując niemałe ilości słonecznika. Przepis na rogaliki z dżemem malinowym Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki żytniej 3 łyżeczki suchych drożdży 3 czubate łyżeczki kakao 5 łyżek Zobacz więcej
W piątek wypiekłam wieczorem takiego właśnie rogala. Aż wstyd się przyznać, ale połowę zjedliśmy od razu bez dodatków na kolację - tak był aromatyczny i smaczny ! Rogal z pesto z sezamową skórką Zobacz więcej
święta. Wyszedł pyszny jedyną wadą jest że trochę się kruszy bo jest na kruchym cieście jako że mój Syn nie może drożdży. Jednak jest tak pyszny że musiałam chować żebyśmy go nie zjedli całego w Zobacz więcej
laura
laura Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cafe Babilon
LEPIOSZKI

LEPIOSZKI 153

0
czy maki jęczmiennej lub żytniej. Mąka pszenna była zbyt wielkim rarytasem. W wielu relacjach Sybiraków powtarza się informacja o dzieleniu się lepioszkami zamiast opłatka podczas wieczerzy Zobacz więcej
Składniki na 8-10 sztuk. Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia. Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik. Składniki: 490 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 10 g mąki żytniej typ 720 18 Zobacz więcej
Składniki na 8-10 sztuk. Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia. Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik. Składniki: 490 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 10 g mąki żytniej typ 720 18 Zobacz więcej
piekarnia. Z której zawsze unosiłby się fantastyczny zapach świeżo wyciągniętego z pieca pieczywa. A na półkach pełno chlebów - żytnich, pszennych, pełnych ziaren, ciabatt, bułeczek maślanych i moich Zobacz więcej
mencooker
mencooker Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Facet gotuje
Grahamki z otrębami

Grahamki z otrębami 248

1
pszennych i żytnich) 60g drożdży 3/4 łyżki soli, łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu, 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 1/2 łyżki oleju 100ml mleka łyżeczka cukru szklanka ciepłej wody W ciepłym mleku z Zobacz więcej
Ervisha
Ervisha Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Magiczna Kuchnia
Rogale (nie)zwyczajne

Rogale (nie)zwyczajne 53

0
Zainspirowana przepisem Liski z Pracowni Wypieków, postanowiłam upiec własne rogale pszenno-żytnie. Szczerze przyznam, że nie przepadam za wytrawnym pszennym pieczywem (jedyne typowo pszenne wypieki Zobacz więcej
wygospodarowania kilkudziesięciu minut. Do śniadania podałam miód sosnowy, 3 rodzaje sera (pleśniowy, żółty i owczy) i awokado. Przygotowałam również szybką sałatkę z melona i pomidorów ze słodkim Zobacz więcej
wygospodarowania kilkudziesięciu minut. Do śniadania podałam miód sosnowy, 3 rodzaje sera (pleśniowy, żółty i owczy) i awokado. Przygotowałam również szybką sałatkę z melona i pomidorów ze słodkim Zobacz więcej
godzin w temperaturze pokojowej. Zaczyn zakwasowy: 364 g. mąki żytniej razowej 290 g. wody 17 g zakwasu żytniego Przygotowanie: Wymieszać składniki, aż do uzyskania jednorodnej konsystencji. Zostawić Zobacz więcej
świetnie radzi sobie z ciastem drożdżowym, to znacznie skraca czas przygotowania tych paluchów. Polecam też rogale drożdżowe z pikantnym farszem. Przepis na najlepsze paluchy drożdżowe z szynką i Zobacz więcej