żytnie z dynią

Poleca: Ewa Źródło: "Kuchnia" 2014, nr 11 Fot. Ewa Kolejna odsłona bułeczek z dynią. W porównaniu do poprzednich te są o wiele bardziej dyniowe i w ogóle smaczniejsze - przez dodatek mąki żytniej i Zobacz więcej
. Przyjęłam więc taktykę-no jakoś tak, zabrakło mi pestek, tak, brakło mi pestek. Koniecznie muszę zrobić powtórkę i tym razem siedzieć w kuchni i dzielnie towarzyszyć ciasteczkom w pieczeniu. Zobacz więcej
Orkiszowe – żytnie placuszki z dynią | Mada w kuchniMada w kuchni Mada w kuchni Ciasta wszelakie Babki i ciasta ucierane Czekoladowe Drożdżowe Kruche i półkruche Serniki Szarlotki Inne Fabryka tart Zobacz więcej
Ciasteczka szybkie, zdrowe, pyszne. Co weekend szukam nowej wariacji z różnymi rodzajami płatków. Dziś postanowiłam wypróbować połączenie jęczmiennych i żytnich z dynią. Składniki: 1 szklanka płatków Zobacz więcej
Tytułem wstępu po ludzku napiszę, że chlebak się wyczerpał i świeci pustkami. Robimy, więc świeżą porcję pieczywa. Czego potrzebujemy? -1 i 1/2 kubka mąki pszennej TYP550 -1 kubek mąki żytniej TYP720 Zobacz więcej
Żytnie placuszki na mleku sojowym z puree z pieczonych dyni hokkaido i białego dzika, doprawionym własną mieszanką aromatycznych, korzennych przypraw, oblane miodem placuszi z mąki żytniej, mleka Zobacz więcej
Pierwszy raz piekłam takie bułeczki. Jednocześnie mogę zapewnić, że to dopiero początek… Zamierzam piec bułeczki częściej. Są mega pyszne, na ciepło – chrupiące, po wystudzeniu – mięciutkie. Mają Zobacz więcej
Domowa piekarnia się rozkręca! :) Postanowiliśmy, że będziemy częściej (a może nawet już zawsze!) piec bułeczki w domu. Dzisiaj kolejna ich odsłona - tym razem wersja pszenno-żytnia. I tym razem Zobacz więcej
Jakiś czas temu mój zakwas dokonał swojego żywota i przez krótki czas zawiesiłam wyrób domowego pieczywa. Dość szybko jednak doszłam do wniosku, że długo tak nie wytrzymam, bo nadmuchane powietrzem Zobacz więcej
otrębów żytnich pół szkl pestek dyni + 2 łyżki do obsypania wierzchu chleba łyżeczka cukru 250 ml ciepłej wody 3 dag świeżych drożdży łyżeczka soli 2 łyżki oliwy 2łyzki octu winnego duża szczypta Zobacz więcej
odkryłam kilka torebek płatków żytnich, orkiszowych, owsianych..Jak je szybko wykorzystać? Najprościej zrobić ciasteczka albo..placuszki. W lodówce w kącie smętnie czekała na swoją kolej samotna Zobacz więcej
Pyszne żytnie ciasteczka z dodatkiem chrupiących pestek dyni. Idealne jako przekąska, na zdrowe drugie śniadanie do szkoły, do pracy, ale również jako dodatek do kawki lub herbatki. Nas zauroczyły Zobacz więcej
mąki pszennej chlebowej typ 750 - 120 g mąki pszennej typ 1850 - 2 łyżeczki soli - 540 g ciepłej wody - 4 łyżki aktywnego zakwasu żytniego - pół szklanki pestek dyni+ garść do posypania - pół Zobacz więcej
Idealne ciacha do pochrupania, zarówno do szkoły, pracy, jak i do kawki w domu. Dzisiejsze w wersji przedświątecznej z nutą piernikową, z cynamonem i dużą ilością pestek dyni, pychotka ;-) Składniki: Zobacz więcej
Chlebki, które jadamy u nas w domu wypiekam sama i takie tylko goszczą u nas na stole. Do chlebowego ciasta staram się dodawać zmielone siemię lniane dzięki czemu pieczywo zyskuje błonnik. Tym razem Zobacz więcej
Kolejne przepyszne, chyba jeszcze lepsze od poprzednich, bardzo zdrowe ciasteczka, z pełnoziarnistej mąki. Tym razem użyłam mąki żytniej i orkiszowej, dodałam pestki dyni i ziarna słonecznika oraz Zobacz więcej
a.grey
a.grey Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Spiżarnia
Chleb żytni z dynią

Chleb żytni z dynią 336

0
zaczyn: 50 g zakwasu żytniego 250 g mąki żytniej, chlebowej 250 g wody Składniki mieszamy i zostawiamy na 8-12 godzin ciasto: cały zaczyn 200 g wody 150 g bardzo gęstego przecieru dyniowego 100 g mąki Zobacz więcej
świeży. Źródło Składniki na zaczyn: 2 łyżki zakwasu żytniego 120 g mąki żytniej typ 2000 50 g mąki żytniej typ 720 3/4 szklanki wody Wymieszać wszystkie składniki i odstawić w przykrytej folia misce, Zobacz więcej
Dalsza część wykorzystania dyni a właściwie dyniowego puree. Tym razem w chlebie ze zwiększoną ilością mąki żytniej białej (typ 720) i z dodatkiem serwatki jaka pozostała po produkcji sera Zobacz więcej
Moje dynie jeszcze czekają na wykorzystanie. Chyba czas już najwyższy, by przerobić je na coś dobrego. Na przykład taki chleb. Pszenno-żytni, na zakwasie, z dodatkiem puree i pestek z dyni. Bardzo Zobacz więcej