APETYCIKOWO

APETYCIKOWO Kraina kulinarnych doznań, miejsce w którym będą tworzyły się kulinarne dzieła. Chce już teraz wszystkich zachęcic do reflektowania na mojego bloga w którym poświęce się całkowicie sztuce gotowania, przyprawiania,dekorowania, degustowania i wszystkim etapom związanym z powstaniem każdej potrawy bo: Jedzenie nie jest czymś banalnym, jest twórczym dziełem” PLACEK JACEK ……………………TO DO ROBOTY FARTUCHY NA SZYJĘ i DZIAŁAMY PYSZNEGO JACUSIA Żeby wykonac dobry placek tzw. po węgiersku potrzebujemy GULASZ DO PLACKA JACKA mięso swieże im młodsze tym szybciej się nam udusi przyjmijmy 1 kg gulaszowego ono jest najlepsze bo są w nim różne części świńki bo działamy na wieprzowinie oczywiście cebula biała większa pokrojona w kostkę papryka słodka i ostra sól i pieprz przyprawa do wieprzowiny maka pszenna 1 szkl przecier pomidorowy 1 szkl olej do smazenia mięsa liśc laurowy i ziele Mięso myjemy w letniej wodzie*, kroimy w kostkę tak 1cm/1cm oprószamy przyprawami, wrzucamy do miski z mąkąi w niej panierujemy.Robimy to partiami w zależności od wielkości patelni jaką mamy i oczywiście na gorący wrzucamy tłuszcz,obsmażamy aby mięsko nam się ZAMKNĘŁO*.W garnku nastawiamy wodę z liściem, zielem(ziele kładziemy na desce i rozkruszamy nożem nikt nie lubi znaleziska jakim jest ciemna kulka podczas delektacji) Podsmażamy cebulę i wrzucamy do mięsa. Przyjmijmy że nasze mięsko jest w garnku, powstającego sosu powinno byc na tyle, żeby swobodnie zakrywało nasze mięsne smakołyki.W trakcie gdy woda nam wyparuje dolewamy. Dusimy do momentu aż mięso będzie miękkie wówczas dodajemy nasz przecier ,mięsio musi nam się rozpływac w ustach.Etap fazy końcowy doprawianie, zestawiamy na chwile garnuszek z gorącego płomienia dodajemy papryke słodka do koloru oraz ostra aby nadac pikanterności* wzależnisci od ewentualnych potrzeb naszego ducha i żołądka. Solimy i pieprzem doprawiamy pamietamy juz prawie na koniec wówczas mięso będzie takie jak powinno byc i szybciej nam się udusi. Wstawiamy z powrotem na palnik i jeszcze chwilkę dusimy. PAMIĘTAJMY O CZĘSTYM MIESZANIU BO SIĘ PRZYPALI A TEGO BYŚMY NIE CHCIELI……….. W TRAKCIE GDY GULASZ SIĘ NAM W GARNKU dusi przygotowujemy placuszki PLACKI JACKI ziemniaki surowe niezbyt wodniste 1kg jajo2szt maką pszenna 450, 2łyżki ale lepiej miec wiecej bo zależy jakie mamy ziemniaki proszek do pieczenia szczypta sól i pieprz do smaku Ziemniaki myjemy, obieramy,scieramy na tarce na średnich oczkach przyjmijmy że nie mamy maszyny a jeśli ktoś ma to wie co robic. Nastepnie na sitko wyciskamy soczek który powstał z tarcia, staramy się trzec jak najszybciej żeby ziemniaki nam nie ciemniały , no bo będa gorzkie szybciej, szybiej bo nie długo ekipa na placka się zbiera……….. Teraz do miseczki wbijamy jajeczka STOP przelewamy wrzątkiem dwa jajeczka, osuszamy ręcznikiem i wbijamy do miski ale tylko białko.Teraz robot w rękę i ubijamy do uzyskania sztywnej piany DOBRZE ŻE są MIKSERY… W drugiej misce mamy ziemniaki dorzucamy dwa żółtka, mąkę szczyptę proszku sól, pieprz wyrabiamy. Na koniec do miski dokładamy ubitą pianę delikatnie mieszamy i próbujemy NIE MA OJEJ każdy kucharz musi wszystkiego próbowac .A pózniej powiedzą za mało pieprzu i soli każdy doprawia pod siebie, przypraw nie da się ustalic dla każdego można jedynie wypośrodkowac. Na dwóch małych patelniach 20 średnicy na gorący tłuszcz nakładamy dwie duze łyżki powstałej masy na sam środek i rozciągamy do brzegów tak żeby nie powstała nam dziura, żeby do łyżki nie przyklejało się ciasto należy ją włożyc w rozgrzany tłuszcz.Smażymy na złoty kolor obracamy na druga stronę. Następnie na talerz kładziemy jednego JACKA zalewamy go gorącym gulaszem z kawałkami mięsa i przykładamy drugim JACKIEM pychotki podac można ulubioną surówkę na oddzielnym talerzyku z lewej strony głównego talerza JEŚLI PRZEPIS SIĘ SPODOBAŁ POLEC GO INNYM JA DOPIERO BLOGA ZACZYNAM WIĘC SZYBKO SIE ROZKRECĘ PYTANIA ODPOWIEM NA KAŻDE ZAPRASZAM

Na durszlaku od:

grudnia 2013

APETYCIKOWO

Kraina kulinarnych doznań, miejsce w którym będ...

Ten zeszyt jest pusty