foodcooklove

Zapraszam na blog Food Cook Love, który prowadzę wraz z narzeczonym. O miłości do gotowania i jedzenia, o podróżach kulinarnych i fascynacją wszystkim, co związane z Francją :) Odkąd sięgam pamięcią, zawsze ciągnęło mnie do kuchni. Pierwsze wspomnienia z nią związane to obraz 4-letniej dziewczynki, która chcąc pomóc mamie w zmywaniu naczyń stawała na taborecie i moczyła małe rączki aż do łokci w zlewie pełnym wody. Mogłam tak sterczeć godzinami, mimo że miałam mokre całe rękawki. Potrafiłam godzinami przyglądać się mamie w kuchni, która w każdy weekend piekła niezwykle aromatyczne ciasta, których zapach unosił się w całym domu i przesiadywać przed piekarnikiem w oczekiwaniu na wyrastanie, zarumienianie się, studzenie i wreszcie zjedzenie pysznego ciasta! W okresie letnim zawsze razem robiłyśmy przetwory, choć najbardziej lubiłam wkładać do słoików przyprawy, ogórki i paprykę. W okresie Świąt Bożego Narodzenia moim głównym zajęciem było kulanie makiełek i była to tradycja moja i babci. Do tej pory jest to dla mnie symbol świąt i tradycja, którą będę kultywować. Taka miłość do przyrządzania jedzenia nie mogła wygasnąć, a wręcz z każdym dniem nasila się coraz bardziej. Chcę się rozwijać w tej dziedzinie, poznawać nowe smaki i tworzyć nowe dania, gdyż jest to dla mnie przeogromna przyjemność. Moją największą miłością są słodkości, drugą zaś mięso. :)

Na durszlaku od:

lutego 2013