gotujzsimoncooks

Simon COOKs to pasja, zamiłowanie do gotowania i pieczenia, poszukiwanie nowych smaków i łączenie tradycji z nowoczesnością. Wszystko zaczęło się od Jajka a dokładnie jajecznicy mojej babci. Pamiętam popołudnia na działce jak czereśnie (najlepsze na świecie) spadały na głowę, zbieranie czarnych porzeczek czy agrestu na dżem, jagody w lesie i fioletowe języki. Pamiętam chleb (mojej prababci) z masłem, białym serem i gruszkami. Pamiętam sok z dzikiego bzu, herbatę z miętą zerwaną w ogródku. Olbrzymie liście rabarbaru i placek śliwkowy. Pamiętam poniemiecką Gruszkę – po której ciągle się wspinałem. Makaron domowej roboty – który zawsze podkradałem. Pamiętam grissini (precle) z kminkiem czy tradycyjny tort z masą z ucieranego masła. Pamiętam wędrujące kurki po trawie – każda miała swoje imię – najfajniejsza była Józka. Barszcz ukraiński mojej Prababci – nigdy nie udało mi się takiego zrobić. Kompot z papierówek. Maliny na krzakach. Pamiętam ziemniaki pieczone w ognisku – takie mocno spieczone z masłem i solą. To WEHIKUŁ CZASU do którego uwielbiam wracać.