Zeszyty z przepisami

1 zeszyt

placek z malinami


0 przepisów

Jogurtowy placek z malinami Składniki: 80 g masła 60 g białej czekolady 100 g zmielonych płatków owsianych 150 g mąki tortowej 0,5 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki melasy daktylowej szczypta soli 2 duże jajka 220 g gęstego jogurtu naturalnego (u mnie bałkański) ok. 300 g malin W garnuszku rozpuścić czekoladę z masłem, odstawić na chwilę. Połączyć w misce suche składniki. Rozbić i rozkłócić widelcem jajka, dodać je do suchych składników. Wlać przestudzone masło z czekoladą, zmiksować. Dodać jogurt i wymieszać. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy 23 – 24 cm, rozłożyć równomiernie maliny, wciskając je lekko w ciasto. Piec ok. 35 minut w temperaturze 175 stopni. Ostudzone ciasto można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.

Ten zeszyt jest pusty