m.tomaszewska

Lubię jeść, ale chyba jeszcze większą przyjemność sprawia mi świadomość, że wiem coś o potrawie, którą jem. Z wykształcenia jestem japonistą i dziennikarką. Od kilku lat zawodowo zajmuję się opracowywaniem i prowadzeniem kursów kulturowych (przede wszystkim z zakresu kultury żywieniowej), a także piszę o jedzeniu i kulturze azjatyckiej. Jestem autorką trzech książek, dwóch poświęconej historii kuchni japońskiej ("Japońskie słodycze" i "Tradycje kulinarne Japonii"), trzeciej traktującej o zodiaku ("Zwierzęta zodiaku w kulturze Japonii"). Obecnie pracuję nad rozprawą doktorską o japońskich słodyczach. Na blogu będą pojawiać się sprawdzone przepisy, ciekawostki kulinarne, teksty poświęcone historii jedzenia i jego roli w kulturze, a czasem także teksty poświęcone różnym aspektom kultury azjatyckiej. Miłej lektury! Teksty i zdjęcia prezentowane na blogu chronione są prawem autorskim. Wpisy o kulturze kulinarnej oraz kulturach azjatyckich są teksami autorskimi. Potrawy wymyślane są prze ze mnie, chyba, że podano źródło. Materiały graficzne zostały przygotowane przez autorkę i/lub firmę Hanami®, pozostałe materiały graficzne umieszczane są na prawie cytatu. Magdalena Tomaszewska-Bolałek m.tomaszewska@hanami.pl