marialucia86

Korzystając z okazji mojego pobytu na Sycylii, dnia 13 października 2014 roku postanowiłam zacząć pisać bloga kulinarnego! Nie dlatego, że znam się na kuchni, ani dlatego że dobrze gotuje. Lubię dobrze zjeść! A na Sycylii si mangia bene*! La spaghettata! Skąd nazwa na bloga? Pasta con olio, aglio e peperoncino potocznie nazywana spaghettatą to moje ulubione a zarazem najprostsze danie jakie chyba istnieje! Nie wywodzi się ono co prawda z Sycylii, a z Neapolu – jednak jest przez sycylijczyków uwielbiana o czym świadczy fakt że każde wieczorne wyjście ze znajomymi kończy sie spaghettatą u kogoś w domu. Przed rozpoczęciem naszej kulinarnej podróży należy wiedzieć, że jedzenie dla Sycylijczyków: -jest świętością, -jest punktem odniesienia każdej rozmowy (zapewniam, że Sycylijczycy w zgrabny sposób są w stanie przejść z tematu Legalności stosowania broni masowego rażenia na najnowszy przepis pasty z bakłażanem) -podstawowym kryterium przy ocenie nowego miejsca (si mangia bene* – jest chyba najczęściej używanym określeniem w odniesieniu do wakacyjnych wojaży) *si mangia bene = można dobrze zjeść *Pasta con olio, aglio e peperoncino = pasta z oliwą, czosnkiem i papryczka chili