pienosoleblog

Cześć, Mam na imię Piotr. Nie jest kucharzem, dietetykiem ani nikim z branży. Wierzę, że zdrowe odżywianie nie wymaga dużych nakładów finansowych, czasowych i jest osiągalne dla każdego. Dzisiejszy świat kulinarny w większości dąży do tworzenia coraz bardziej wysublimowanych połączeń smakowych, jesteśmy zasypywani masą skomplikowanych przepisów, gdzie lista składników przyprawia o ból głowy i portfela. Nie neguję tego całkowicie. Niektóre z nich to świetne doświadczenia dające niezapomniane wrażenia smakowe. Pytanie czy mając ograniczony czas (praca, rodzina, obowiązki) jesteśmy w stanie codziennie w ten sposób gotować? Zostawmy to szefom kuchni i ich fantazji. Wierzę, że gotowanie w sposób prosty, na bazie naturalnych składników to droga do zdrowia. Jestem przekonany, że może robić to każdy i nie jest potrzebny do tego talent i szczególne umiejętności. Nie przemawiają do mnie diety, liczenie kalorii, zbilansowane połączenia. Liczy się zdrowy rozsądek. I jakość. Wierzę, że wysokiej jakości jedzenie robi różnicę. Moje przygody i nawyki kulinarne z czasów nastoletnich nie są godne przytaczania. Błądziłem. Oj to były mroczne czasy. Wielu rzeczy uczę się nadal sam, popełniam błędy. Jednak wierzę, że ciągłe rozwijanie świadomości o zdrowym odżywianiu i stosowanie tego w praktyce przełoży się na moje zdrowie i samopoczucie. Jestem miłośnikiem kuchni, kultury i wszystkiego co włoskie, więc tych akcentów będzie na blogu bardzo dużo. Kuchnia włoska w większości odzwierciedla moje podejście do gotowania – minimum składników, ciekawe połączenia i zachwycanie się ich jakością, samą w sobie – bez dodatkowych „dopalaczy”. Stąd też włoska nazwa bloga :) Pieno Sole – w pełnym słońcu. Wierzę, że życie świadome to życie bogate i pełne smaku. Założyłem ten blog, bo uznałem, że warto zacząć się dzielić tym czego się uczę sam, sprawić, że Ty może dojdziesz szybciej do poziomu zdrowego odżywiania który chciałbyś osiągnąć. Dlaczego warto czytać ten blog? W blogosferze kulinarnej pełno jest inspiracji do gotowania nowych potraw. Znacznie jednak mniej jest informacji o tym jak gotować w sposób szybki, zorganizowany, świadomy i sprawiający jednocześnie dużo radości. Jeśli nie znalazłeś dotąd odpowiedzi na poniższe pytania lub czujesz w tych kwestiach niedosyt – warto zacząć czytać to co chcę CI przekazać. Jakie produkty i jedzenie warto spożywać i włączyć do swojego codziennej diety, a z jakich należałoby zrezygnować? Jak szybciej przyrządzać potrawy i upraszczać rozwlekłe przepisy? Jak robić rozsądne zakupy i wyrzucać mniej jedzenia? Ile powinno kosztować zdrowie jedzenie? W jaki sposób zaplanować tygodniowy jadłospis? Gdzie czają się pułapki „zdrowego jedzenia”? Co zmienić w swoich nawykach żywieniowych? Czy warto wydawać pieniądze na drogie produkty BIO i „wysokiej jakości”? Pamiętaj nie jestem wykwalifikowanym kucharzem, dietetykiem, ani specem o zdrowego odżywiania. Nie bierz wszystkiego o czym piszę jako jedynej słusznej drogi. Traktuj to jako porcję wiedzy, którą trzeba przemyśleć i przełożyć na własne życie, ale na pewno nie w proporcji 1:1. Jestem miłośnikiem metod coachingowych, a te mówią wprost, każdy człowiek ma swoją mapę świata. Nie gorszą, nie lepszą – inną. Dlatego musisz zainwestować trochę czasu i pracy, aby samemu wypracować sobie drogę do zdrowego odżywiania. Serdecznie pozdrawiam, Piotr

Na durszlaku od:

lutego 2015

Miejscowość:

Warszawa