tomb

Witam mam na imię Tomasz. Uwielbiam gotować i dzielić się przeżyciami, więc zapraszam na mój blog. Podzieliłem go, na kilka części - obserwatorium, gdzie opisuje ciekawe według mnie rzeczy związane z gotowaniem i kulinariami, przepisy z mięsem i przepisy z warzywami, które przygotowałem, sprawdziłem i zjadłem z przyjaciółmi. Amatorskim gotowaniem zajmuję się od kilku lat. Pierwszym daniem jakie przygotowałem podczas swojej kulinarnej przygody był makaron po sycylijsku. Kosztował na ówczesne czasy wartość dwóch obiadów przygotowanych przez moją mamę. Gdy dowiedziała się ile to kosztowało powiedziała, abym lepiej darował sobie gotowanie. Ale studenckie życie zmusiło do powrotu na kulinarną ścieżkę, najpierw były parówki z ryżem i ketchupem, zupki Tom-Yum z surowym jajkiem i parówkami. Potem zaczęło mnie interesować jak zrobić smaczną i soczystą karkówkę, kurczaka na złoto czy prawdziwą włoską carbonarę. Gdy już wszystko robiłem soczyste i złote, dzięki programom Hestona Blumenthla, zafascynowały mnie,niezwykłe procesy zachodzące w jedzeniu. Po pewnym czasie dowiedziałem się że jest to kuchnia określana mianem "molekularna". Tajniki tej kuchni poznawałem na kursie u Jeana Bosa i zafascynowałem się kuchnią Ferrana Adrii. Szkukałem polskich kucharzy którzy, uprawiają tę "czarną magię". I oto w prezencie od swojej żony otrzymałem książkę Wojciecha Modesta Amaro „Kuchnia Polska XXI wieku”. I tak doszedłem do momentu w którym, zdobyta wiedza i doświadczenie, pozwoliły mi wydobywać swoiste smaki z tego co nas otacza np: polskiej kaczki, czerwonych buraków od teściowej, gruszki od babci z sadu czy ziemniaków od pani Marysi i dalej szukam tego NAJ.... pozdrawiam sma tomek@mojsmak.com