Aschenkäse, cendré... czyli ser podpuszczkowy w popiele drzewnym

105 kliknięć
23.06.2014
blog: wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com

Przepis: Aschenkäse, cendré... czyli ser podpuszczkowy w popiele drzewnym

W krajach niemieckojęzycznych nazywany Aschenkäse, we Francji - cendré, a po polsku - ser w popiele drzewnym. Popiół drzewny nie dość że wpływa na smak sera, to dodatkowo sole mineralne zawarte w popiele zmieniają korzystnie zachodzące w nim procesy mikrobiologiczne. Wystarczy obtoczyć gotowy ser w popiele i zostawić do dojrzewania. Nie umiem sobie w praktyce wyobrazić działania popiołu na ser, ale jakoś to działa, skoro...

Zobacz także przepisy na:

    evergreen
    evergreen Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    na krachym spodzie
    Ser podpuszczkowy

    Ser podpuszczkowy 466

    Ciachomania
    Ciachomania Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Ciachomania
    DOMOWY SER PODPUSZCZKOWY

    DOMOWY SER PODPUSZCZKOWY 1008

    ElaD
    ElaD Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com
    Wakacje

    Wakacje 86

    Aleksandra
    Aleksandra Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Przepisy Aleksandry
    DOMOWY SER PODPUSZCZKOWY

    DOMOWY SER PODPUSZCZKOWY 577

    Dylek
    Dylek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Domowy Serowar
    Ser w popiele / liściach winogron

    Ser w popiele / liściach winogron 48

    Dylek
    Dylek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Domowy Serowar
    Ser w popiele

    Ser w popiele 45