Baklawa – ormiańskie ciasto

141 kliknięć
29.04.2015
blog: Douce Provence

Przepis: Baklawa – ormiańskie ciasto

Baklawa (pacclava, baclava) to przepyszne, proste do wykonania ciasto. Podaję jego ormiańską wersję, którą od lat wykonujemy w naszej rodzinie. Składniki: orzechy włoskie: 300 gramów ciemny cukier: 200 gramów + 3 łyżki od zupy masło: 125 gramów + 1 łyżeczka do wysmarowania formy woda: 1,5 szklanki ciasto francuskie , pâte à filo: 1 opakowanie (bardzo lekkie, „listkowe” ciasto, do kupienia w sklepach z orientalną...

Zobacz także przepisy na:

    majaskorupska
    majaskorupska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Maja Skorupska
    Baklava

    Baklava 168

    mapik27
    mapik27 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Świat Ciasta
    Baklava

    Baklava 72

    sniezka
    sniezka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Śnieżka gotuje
    Język baklawy

    Język baklawy 131

    gosiaa29
    gosiaa29 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Kocie Oczka
    Smaki Maghrebu: Baklawa

    Smaki Maghrebu: Baklawa 50

    sabina16
    sabina16 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Kuchnia Sabiny
    Baklawa

    Baklawa 382

    marek_galla
    marek_galla Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Douce Provence
    Provencal basil sauce Pistou

    Provencal basil sauce Pistou 95

    Marius Vakovičius
    Marius Vakovičius Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    W SMAK
    Bakława

    Bakława 46

    mirosix
    mirosix Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Gotowanie pod gruszą
    Perskie ciasto Baklawa

    Perskie ciasto Baklawa 21

    Kuchnia Marty
    Kuchnia Marty Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Kuchnia-Marty
    Baklava

    Baklava 100

    marek_galla
    marek_galla Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Douce Provence
    Baklawa – ormiańskie ciasto

    Baklawa – ormiańskie ciasto 141