Bliny gryczane. Bez glutenu, bez mleka.

223 kliknięcia
10.06.2017
blog: Bezglutenowe jadło

Przepis: Bliny gryczane. Bez glutenu, bez mleka.

Bliny należą do tradycyjnych potraw krajów wschodnich- Rosja, Litwa, Białoruś czy Ukraina. Pierwsze wzmianki o nich pochodzą z VIII w. . Dawni Słowianie czcili bóstwa i idoli, jednym z których był symbol słońca – blin. Okrągłe, tłuste bliny był przygotowywane z okazji ważnych świąt, np. Maslenicy. Było to święto pożegnania zimy, podczas którego zawsze przyrządzano duże ilości blinów, najczęściej z miodem. Wierzono, że...

DODANO DO 3 zeszytów:

Zobacz także przepisy na:

    Atria
    Atria Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Ziołowy Zakątek
    Bliny – przedwojenny przepis.

    Bliny – przedwojenny przepis. 110