Buchty /pampuchy/ kluski drożdżowe na parze z sosem mięsnym

899 kliknięć
15.11.2012
blog: Bon Appetit Malgorzaty

Przepis: Buchty /pampuchy/ kluski drożdżowe na parze z sosem mięsnym

Jest wiele nazw na te kluski. Moja babcia mówiła na nie "kluski na majtkach", "szmaciaki"bo gotowane były na parze przy pomocy gazy lub firanki i stąd to skojarzenie :). Na Śląsku mówisiębuchty i je się głównie na słodko. W innych rejonach mówi się pampuchy i je się je z sosem mięsno-grzybowym i też takie ja zrobiłam, ponieważ nie toleruję obiadów na słodko ;) Przepis wzięłam z książki kucharskiej z 1989 roku "Ślaska...

DODANO DO 2 zeszytów:

Zobacz także przepisy na:

    Domowe Wypieki
    Domowe Wypieki Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Domowe Wypieki
    KLUSKI NA PARZE (PAMPUCHY)

    KLUSKI NA PARZE (PAMPUCHY) 6790

    piegusek
    piegusek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Pieguskowa kuchnia
    Pampuchy

    Pampuchy 235

    Tomek Lach
    Tomek Lach Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Zajadam.pl
    Kluski na parze

    Kluski na parze 769

    PatiGotuje
    PatiGotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    PatiGotuje
    Kluski na parze – pampuchy

    Kluski na parze – pampuchy 856