Ciasto francuskie z gorgonzolą i gruszkami

162 kliknięcia
13.09.2012
blog: Kuchniokracja

Przepis: Ciasto francuskie z gorgonzolą i gruszkami

Gorgonzola to miękki, włoski ser z niebiesko-zieloną pleśnią. Wywodzi się z Lombardii, gdzie produkuje się go od końca IX wieku. Jest bardzo intensywny w smaku i zapachu, stąd też albo się go lubi, albo nie. Osobiście omijam tego typu sery szerokim łukiem, gdyż są dla mnie za gorzkie. Jest jednak kilka połączeń, które sprawiają, że gorgonzola smakuje dobrze nawet osobom nie lubiącym serów z niebieską czy zieloną pleśnią....

Zobacz także przepisy na:

    leafnode
    leafnode Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Patelnia.cc
    Tarta z gorgonzolą i gruszkami

    Tarta z gorgonzolą i gruszkami 139

    Ivka
    Ivka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Ivka w kuchni
    Tarta z gruszkami i gorgonzolą

    Tarta z gruszkami i gorgonzolą 329