Czerwona quinoa z soplówką jeżowatą (yamabushi) i zieleniną

253 kliknięcia
18.05.2016
blog: quinoaraz.blogspot.com

Przepis: Czerwona quinoa z soplówką jeżowatą (yamabushi) i zieleniną

Takie cudo cudaczne upolowałam :) soplówkę jeżowatą, fantastyczny grzyb znany też pod takimi nazwami jak: yamabushi, broda starca, małpia głowa, lwia grzywa... Łacińska nazwa to Hericium erinaceus. I będę polowała na nią nadal, bo jest przepyszna, oczywiście tylko na bazarach, ponieważ w Polsce w naturze występuje bardzo rzadko i jest pod ścisłą ochroną. Soplówkę można jednak hodować, co zresztą w Chinach i Japonii...

DODANO DO 1 zeszytu:

Zobacz także przepisy na:

    Smakalajzyt.pl
    Smakalajzyt.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Smakalajzyt
    Quinoa

    Quinoa 1219

    Pyza
    Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Smaczna Pyza
    Soplówka bukowa, soplówka gałęzista

    Soplówka bukowa, soplówka gałęzista 283

    Pyza
    Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Smaczna Pyza
    Soplówka jeżowata, małpia głowa

    Soplówka jeżowata, małpia głowa 656

    soldierka
    soldierka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Kuchenne przygody
    Quinoa Tabbouleh

    Quinoa Tabbouleh 1039

    Majana
    Majana Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Majanowe Pieczenie
    Quinoa z pieczonymi warzywami

    Quinoa z pieczonymi warzywami 1482