Dereń jadalny - doskonały na przetwory i nalewki.

5489 kliknięć
16.03.2014
blog: Przepisy i porady kulinarne

Przepis: Dereń jadalny - doskonały na przetwory i nalewki.

Dereń jadalny - doskonały na przetwory i nalewki. Dereń jadalny lub właściwy (Cornus mas) nie jest naszym rodzimym gatunkiem. Został sprowadzony do naszego kraju bardzo dawno temu z uwagi na wyjątkowe walory smakowe owoców. Powszechnie sadzono go w parkach dworskich i pałacowych gdzie stanowił bazę świeżych owoców do wyrobu wyśmienitych w smaku dżemów, galaretek, soków, win i chyba najsłynniejszej w historii polskiej sztuki...

Zobacz także przepisy na:

    mariwanna
    mariwanna
    Dereniówka
    Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Dereniówka

    Dereniówka 1748

    doowa
    doowa
    Dereniówka
    Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Dereniówka

    Dereniówka 5931

    Codogara
    Codogara
    Jeżyny
    Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Jeżyny

    Jeżyny 12228

    monika
    monika
    Dereniówka
    Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Dereniówka

    Dereniówka 3356

    piotras100
    piotras100
    Dżem z derenia
    Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Dżem z derenia

    Dżem z derenia 2667

    ola
    ola
    Perski dżem z derenia
    Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Perski dżem z derenia

    Perski dżem z derenia 2896