Francuskie ciasto korzenne  -Pain d'épices z gruszką karmelizowaną

123 kliknięcia
22.09.2014
blog: Aśka Gotuje

Przepis: Francuskie ciasto korzenne -Pain d'épices z gruszką karmelizowaną

Witajcie:) Pain d'épices to francuskie ciasto lub chleb korzenny, nazywany francuskim piernikiem. Piernik tradycyjnie słodzony jest miodem i dla takiego jest zastrzeżona nazwa Piernik. Według słownika Académie Françoise (1694) przygotowany jest z:mąki żytniej, miodu ( miód był ciemny z Bretanii.)i przypraw korzennych imbir,anyż w Alzacji tradycyjnie zawiera szczyptę cynamonu. Piernik pierwotnie powstawał na zakwasie do...

Zobacz także przepisy na:

    Adrian1165
    Adrian1165
    Karmelizowane gruszki
    Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Karmelizowane gruszki

    Karmelizowane gruszki 3764

    Tomek Lach
    Tomek Lach
    Karmelizowane gruszki
    Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Karmelizowane gruszki

    Karmelizowane gruszki 4744