Fuczki – łemkowskie placuszki z kiszoną kapustą

264 kliknięcia
08.10.2015
blog: Trzeci talerz

Fuczki – łemkowskie placuszki z kiszoną kapustą

Fuczki to kolejna podkarpacka, a ściślej łemkowska potrawa, która bywalcom Bieszczadów jest dobrze znana. Przygotowuje się ją z obgotowanej kiszonej kapusty, wymieszanej z ciastem podobnym do naleśnikowego. Kapustę można również dodać surową, ale kierowałam się sugestią z książki „Kuchnia Polska – potrawy regionalne” Hanny Szymanderskiej i sądzę, że to był dobry wybór (później znalazłam potwierdzenie, że kapusta powinna być...

DODANO DO 5 zeszytów:

Zobacz także:

    gotować!
    gotować! Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    gotować!
    Łężnie z kiszoną kapustą

    Łężnie z kiszoną kapustą 381

    Megg
    Megg Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Kuchnia i podróże
    Placki z kiszonej kapusty

    Placki z kiszonej kapusty 376

    Murena
    Murena Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Mała w garnku miesza
    FITKA Z KISZONĄ KAPUSTĄ

    FITKA Z KISZONĄ KAPUSTĄ 119