Fuczki – łemkowskie placuszki z kiszoną kapustą

277 kliknięć
08.10.2015
blog: Trzeci talerz

Przepis: Fuczki – łemkowskie placuszki z kiszoną kapustą

Fuczki to kolejna podkarpacka, a ściślej łemkowska potrawa, która bywalcom Bieszczadów jest dobrze znana. Przygotowuje się ją z obgotowanej kiszonej kapusty, wymieszanej z ciastem podobnym do naleśnikowego. Kapustę można również dodać surową, ale kierowałam się sugestią z książki „Kuchnia Polska – potrawy regionalne” Hanny Szymanderskiej i sądzę, że to był dobry wybór (później znalazłam potwierdzenie, że kapusta powinna być...

DODANO DO 5 zeszytów:

Zobacz także przepisy na:

    natalia.r
    natalia.r Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Poezja-smaku
    Placki z kiszonej kapusty

    Placki z kiszonej kapusty 154

    zakrapiana_winem
    zakrapiana_winem Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Zakrapiana Winem
    Fuczki bieszczadzkie

    Fuczki bieszczadzkie 109