Galette des Rois - francuska tarta migdałowa na Święto Trzech Króli

106 kliknięć
06.01.2014
blog: Chilli, czosnek i oliwa - blog o kuchni śródziemnomorskiej

Przepis: Galette des Rois - francuska tarta migdałowa na Święto Trzech Króli

Dzień dobry, Z okazji Święta Trzech Króli chciałam opowiedzieć Wam o galette des rois, francuskim cieście pieczonym specjalnie na 6 stycznia. Jestem pewna, że taki właśnie wypiek króluje dziś na wszystkich stołach w północnej Francji, skąd wywodzi się zwyczaj jego przygotowywania. Ta pyszna tarta wypełniona słodkim, maślano-migdałowym kremem należy do rodziny ciast upamiętniających przybycie Trzech Króli do Betlejem i wiąże...

Zobacz także przepisy na:

    Vive la cuisine!
    Vive la cuisine! Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Vive la cuisine!
    Galette des Rois

    Galette des Rois 51