GRAVLAX – ŁOSOŚ PO SKANDYNAWSKU

64 kliknięcia
22.04.2017
blog: Obieżysmak

Przepis: GRAVLAX – ŁOSOŚ PO SKANDYNAWSKU

Gravlax, występujący też pod nazwą gradavlax, jest przysmakiem typowym dla kuchni skandynawskich. Jest to surowy łosoś, peklowany w soli i cukrze. Danie przyrządza się z grubszej części filetów łososia, bo ta cienka może za bardzo się przegryźć i w rezultacie będzie zbyt słona. Gravlax najlepiej smakuje podawany z ciemnym pieczywem, jako przystawka lub przekąska. Składniki 1 kg łososia ze skórą 3 czubate łyżki cukru 2...

Zobacz także przepisy na:

    Spiżarnia smaków
    Spiżarnia smaków Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Spiżarnia smaków
    Gravlax

    Gravlax 516

    laura
    laura Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Cafe Babilon
    GRAVLAX - MARYNOWANY ŁOSOŚ

    GRAVLAX - MARYNOWANY ŁOSOŚ 947

    Duti
    Duti Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    A na stoliku...
    Gravlax = łosoś + sól + koperek

    Gravlax = łosoś + sól + koperek 1402

    ugotujmyto
    ugotujmyto Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Ugotujmy To...
    Łosoś marynowany Gravlax

    Łosoś marynowany Gravlax 383