Jak działa soda, proszek do pieczenia i amoniak? Czym różnią się te środki spulchniające i jak je stosować?

236 kliknięć
13.01.2014
blog: W Krainie Smaku

Przepis: Jak działa soda, proszek do pieczenia i amoniak? Czym różnią się te środki spulchniające i jak je stosować?

Do napisania tego artykułu zainspirowała mnie lektura wielu przepisów na ciasto marchewkowe, które przeglądałam gdy planowałam upiec swoje (dokładnie to ciasto marchewkowe). Praktycznie wszystkie jakie znalazłam zawierały duże ilości sody oczyszczonej – czasem aż 2-3 łyżeczki. Nie rozumiem dlaczego. Bo potem tę sodę czuć przecież w placku, czego nikt nie lubi… Zapewne po prostu wiele osób nie wie jak działa soda, proszek do...

Zobacz także przepisy na:

    sklep
    sklep Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Bez glutenu proszę
    Jak piec z użyciem sody?

    Jak piec z użyciem sody? 131

    Di gotuje
    Di gotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Di gotuje
    Amoniaczki

    Amoniaczki 80

    Smak Zdrowia
    Smak Zdrowia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Smak Zdrowia
    Dietetyczne rady kulinarne

    Dietetyczne rady kulinarne 667

    flowerek
    flowerek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    flowerek.com-moje gotowanie
    Ciasto miodowe

    Ciasto miodowe 757

    Smak Zdrowia
    Smak Zdrowia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Smak Zdrowia
    Dietetyczne rady kulinarne

    Dietetyczne rady kulinarne 72

    malinyWkuchni
    malinyWkuchni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    malinywkuchni
    Racuchy na sodzie

    Racuchy na sodzie 6397