Khoya – zagęszczone mleko

150 kliknięć
18.03.2016
blog: Smak Indii

Przepis: Khoya – zagęszczone mleko

W wielu przepisach na indyjskie słodycze, takie jak na przykładpeda czy gulab jamun występuje produkt o nazwie khoya (również khoa albo mawa). Jest to mleko (krowie lub bawole), z którego poprzez odparowanie usunięta została większość zawartej w nim wody. Khoya może występować w postaci bloków (Batti Khoya – twarda, nadająca się do długiego przechowywania) lub pasty (Chikna Khoya – bardziej miękka, mniej trwała). W Indiach...

Zobacz także przepisy na:

    kimek
    kimek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Smak Indii
    Kala Jamun

    Kala Jamun 117

    patusia
    patusia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Smak mojej kuchni
    Schab w mleku

    Schab w mleku 4435

    ze_smakiem
    ze_smakiem Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Galeria Smaku
    DOMOWE MLEKO ZAGĘSZCZONE

    DOMOWE MLEKO ZAGĘSZCZONE 459

    ze_smakiem
    ze_smakiem Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Galeria Smaku
    MUFFINKI Z MLEKIEM ZAGĘSZCZONYM

    MUFFINKI Z MLEKIEM ZAGĘSZCZONYM 589

    piotej
    piotej Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    my early breakfast
    115... z mlekiem zagęszczonym

    115... z mlekiem zagęszczonym 141

    reanja1
    reanja1 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Moj dzień
    Sernik z mlekiem zagęszczonym

    Sernik z mlekiem zagęszczonym 602

    kimek
    kimek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Smak Indii
    Khoya – zagęszczone mleko

    Khoya – zagęszczone mleko 150