Kluski tarte / ciemne

1474 kliknięcia
25.01.2014
blog: chestnutavenuecafe

Przepis: Kluski tarte / ciemne

W ,,Nowej kuchni śląskiej'' pod redakcją Otylii Słomczyńskiej i Stanisławy Sochackiej (wydanie 1989 i chyba ostatnie) kluski ciemne są nazwane jako ,,Kluski polskie (tarte)'' - bez dodatku mąki. Nie mam pojęcia skąd ta nazwa, bo kluski te są od niepamiętnych czasów związane z niedzielnym obiadem na śląsku. Bardzo ważne jest wyrabianie masy w miarę możliwości bardzo jeszcze ciepłej i dość długo - wtedy wychodzą najlepsze....

DODANO DO 1 zeszytu:

Zobacz także przepisy na:

    Maria G.
    Maria G. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Kuchenne marzenia
    Kluski polskie (tarte)

    Kluski polskie (tarte) 1646

    elwirski
    elwirski Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    na moim stole
    Kluski śląskie z bułką tartą

    Kluski śląskie z bułką tartą 186

    Wiech
    Wiech Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Kuchnia bez chemii
    Kluski  tarte - śląskie "czorne"

    Kluski tarte - śląskie "czorne" 1549

    kashia.ma
    kashia.ma Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    magiczna kuchnia Kasi
    Tarte kluski

    Tarte kluski 88

    Wiech
    Wiech Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Kuchnia dla nowicjuszy
    Kluski tarte

    Kluski tarte 10216

    KasiaWa
    KasiaWa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Smakołyki i koraliki
    Kluski śląskie ciemne

    Kluski śląskie ciemne 327

    Joaska
    Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    królestwo garów
    Kluski z tartych ziemniaków

    Kluski z tartych ziemniaków 2740

    kuchniamaryny
    kuchniamaryny Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    kuchniamaryny
    KLUSKI JASNE I CIEMNE

    KLUSKI JASNE I CIEMNE 172

    Halszka
    Halszka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    chestnutavenuecafe
    Kluski tarte / ciemne

    Kluski tarte / ciemne 1474