Kolejna pasta do chleba! Htipiti, pasta z pieczonej papryki i fety.

127 kliknięć
20.10.2014
blog: Chilli, czosnek i oliwa - blog o kuchni śródziemnomorskiej

Przepis: Kolejna pasta do chleba! Htipiti, pasta z pieczonej papryki i fety.

Dzień dobry, Htipiti, czyli grecka pasta z pieczonej papryki i sera feta, to wspaniałe połączenie smaku słonego, słodkiego oraz pikantnego. Jej nazwa pochodzi podobno od tradycyjnej metody rozdrabniania sera przy pomocy moździerza, zaś w niektórych regionach Grecji znana jest również pod nazwą kopanisti lub tirokafteri. Zwyczajowo podawana jako jedna z greckich przekąsek meze, świetnie smakuje na chlebku pita, krakersach...

DODANO DO 1 zeszytu:

Zobacz także przepisy na:

    dania_kontra_ania
    dania kontra ania Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Aubergine (Kraków)

    Aubergine (Kraków) 100

    Veganbanda
    www.veganbanda.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Grecka pasta paprykowa

    Grecka pasta paprykowa 193

    jester0
    Kopystką po garach Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Pasta serowa

    Pasta serowa 88

    KŁD
    Jak cień Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Bakłażanowa pasta do chleba.

    Bakłażanowa pasta do chleba. 969