Kolejna pasta do chleba! Htipiti, pasta z pieczonej papryki i fety.

138 kliknięć
20.10.2014
blog: Chilli, czosnek i oliwa - blog o kuchni śródziemnomorskiej

Przepis: Kolejna pasta do chleba! Htipiti, pasta z pieczonej papryki i fety.

Dzień dobry, Htipiti, czyli grecka pasta z pieczonej papryki i sera feta, to wspaniałe połączenie smaku słonego, słodkiego oraz pikantnego. Jej nazwa pochodzi podobno od tradycyjnej metody rozdrabniania sera przy pomocy moździerza, zaś w niektórych regionach Grecji znana jest również pod nazwą kopanisti lub tirokafteri. Zwyczajowo podawana jako jedna z greckich przekąsek meze, świetnie smakuje na chlebku pita, krakersach...

DODANO DO 1 zeszytu:

Zobacz także przepisy na:

    Veganbanda
    Veganbanda Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    www.veganbanda.pl
    Grecka pasta paprykowa

    Grecka pasta paprykowa 202

    KŁD
    KŁD Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Jak cień
    Bakłażanowa pasta do chleba.

    Bakłażanowa pasta do chleba. 987

    jester0
    jester0 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Kopystką po garach
    Pasta serowa

    Pasta serowa 93

    dania_kontra_ania
    dania_kontra_ania Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    dania kontra ania
    Aubergine (Kraków)

    Aubergine (Kraków) 107